Nicolae Sărdărescu: „Mă bazez pe discernământul celor care pot face diferenţa şi pe buna lor credinţă”

Nicolae Sărdărescu, primarul oraşului Horezu ştie că în perioada următoare va avea loc o campanie murdară, cu atacuri, şi se aşteaptă la tot ce este mai rău, menţionând însă că întotdeauna„binele învinge răul”. Cât de grav a fost afectat bugetul local după izbucnirea epidemiei de coronavirus, care sunt efectele crizei asupra turismului, dar şi impactul asupra dezvoltării oraşului, cu ce gânduri aşteptă alegerile locale care vor avea loc la finele lunii septembrie, dar şi cât de importantă este atragerea investitorilor, ce rol au investiţiile şi mediul de afaceri în dezvoltarea unui oraş, aflăm din interviul acordat în exclusivitate pentru Impact real.

Impact real: Cât de grav a fost afectat bugetul local după izbucnirea epidemiei de coronavirus?

Nicolae Sărdărescu: Criza medicală duce la o criză economică fără precedent. Din punct de vedere financiar, din bugetul primăriei se pierd aproape 2 miliarde de lei lunar. Cauza este scăderea impozitului pe venit şi încasarea de TVA, pentru că economia, atât din Horezu, cât şi cea de la nivel naţional a scăzut, ceea ce a făcut să avem o pierdere de 12 miliarde de lei. La toate acestea se adaugă şi faptul că am fost nevoiţi să alocăm bani pentru cofinanţarea proiectelor, iar epidemia de coronavirus ne-a obligat să facem cheltuieli suplimentare, care nu erau bugetate, pentru cumpărarea de echipamente medicale şi biocide. Pentru toate aceste cheltuieli nu ni s-a alocat nici un ban, şi nici nu sunt speranţe, deşi acest Guvern PNL a promis că va aloca bani primăriilor. Ni s-a spus că va exista posibilitatea ca, printr-un program, primăriile să solicite fonduri externe, dat totul a fost o minciună. Când au venit condiţiile de accesare a acestui program am constatat că, din toată suma cheltuită, Primăriei Horezu i se putea returna doar contravaloarea acelui container pe care l-am achiziţionat pentru spital, în rest nu putem lua nici un ban. Nu avem banii pentru indemnizaţiile persoanelor cu handicap şi însoţitorii acestora. Guvernul a promis acele banale măşti, dar nici până astăzi nu am văzut o mască. Pentru liceu primăria a cumpărat 400 de măşti şi două aparate de măsurat temperatura, pentru că altfel nu putea funcţiona. Cea mai mare problemă a mea, ca primar, este că nu văd o strategie clară a guvernului. Oamenii nu îşi mai plătesc taxele şi impozitele locale fiindcă nu au bani, iar cota din impozitul pe venit va scădea dramatic după intrarea în şomaj a sute de mii de oameni. Inclusiv societăţile mari, care îşi desfăşoară activitatea la Horezu nu şi-au plătit dările, deşi mai sunt câteva zile în care le mai pot plăti cu bonificaţie. Multe dintre ele şi-au reluat activitatea, dar la un nivel foarte mic. Situaţia nu mai este aceeaşi, au trimis acasă 60% din personal. Aceste societăţi ne aduceau bani la bugetul local. Prin urmare, avem nevoie de o strategie foarte clară, în care să ne spună ce cheltuieli se pot acoperi. Noi nu vrem pomeni, dar măcar să ne dea banii asumaţi de ei prin legea bugetului, fiindcă bugetele locale sunt la cota de avarie.

Impact real: Care sunt efectele crizei asupra turismului şi dezvoltării oraşului, în general?

Nicolae Sărdărescu: În primul rând, din cauza faptului nu mai sunt acele tichete de vacanţă, este un mare minus. Dacă anul trecut în sezonul estival erau în medie 1000 de turişti zilnic, iar pensiunile şi hotelurile erau pline, nu se găsea un loc de cazare nici dacă îţi făceai programare cu o lună înainte, acum în Horezu turismul este firav. În prezent gradul de ocupare este de 10% – 15 %. Un alt inconvenient este faptul că nu se poate mânca în restaurante, iar cel mai grav lucru este că această criză se adânceşte, iar oamenii sunt tot mai săraci, fiindcă o mare parte dintre ei şi-au pierdut locurile de muncă. Turismul este lovit crunt de această criză, hotelierii şi administratorii de pensiuni caută revenirea la normalitate, dar revenirea este firavă.

Impact real: Cu ce gânduri aşteptaţi alegerile locale, de la finele lunii septembrie?

Nicolae Sărdărescu: Sunt degajat şi îi mulţumesc lui Dumnezeu că toată viaţa a fost alături de mine, chiar şi atunci când mulţi nu îmi dădeau nici o şansă. În perioada când am fost primar nu am făcut politică, politica mea a fost aceea de a face lucruri, fiindcă convins că dacă faci lucruri care să deservească o cât mai mare parte a populaţiei, oamenii de bună credinţă judecă şi îşi dau seama, iar eu mă bazez pe puterea de discernământ a celor care pot face diferenţa. Nu există zonă a oraşului unde să nu fac câte ceva şi fac în continuare. În prezent avem 13 şantiere în oraş. Am făcut tot ce s-a putut, prin prisma pregătirii mele, a dorinţei şi ambiţiei de a face investiţii şi a atrage investitori în oraş. Mi-aş fi dori mult mai multe, dar sunt independente de voinţa mea. Din momentul în care scrii primul rând pentru un proiect şi până începi să bagi sapa, să puni prima lopată de ciment, durează cel puţin trei ani, dacă nu sunt contestaţii. Cu toate acestea avem investiţii pe care o parte le-am finalizat, iar pe altele le vom finaliza în două luni. Mă mândresc sincer că pentru toate domeniile importante am reuşit să facem investiţii majore: învăţământ, sănătate, infrastructură, turism, inclusiv investitori.

Impact real: Cât de importantă este atragerea investitorilor, ce rol au investiţiile şi mediul de afaceri în dezvoltarea unui oraş?

Nicolae Sărdărescu: Investiţiile reprezintă perspectiva cea mai sigură de dezvoltare economică a unei aşezări. Eu contrazic primarii care spun că rolul unui primar nu este acela de a atrage investitori în localitate, şi o fac cu fapte concrete. La Horezu îşi desfăşoară activitatea firma Cris-tim, care a montat şi ultima linie de produse finite. În prezent sunt 180 de angajaţi, şi va mai angaja. Discuţii avem cu mulţi alţi investitori în acest sens, dar am reuşit să îi atragem aici foarte greu, insistând. Un alt exemplu este firma Valoris, care va angaja în prima faza 30 de oameni. În oraş a venit şi Penny, chiar dacă la început am întâmpinat destul de multe obstacole. Suntem în discuţii cu firma Dubrafox, care intenţionează să preia serele primăriei în concesiune, construiesc pe banii lor pe o suprafaţă de 5000 de metri pătraţi de noi sere, un showroom pentru flori şi au nevoie, în primă fază, de 30 de persoane. Noi nu vom mai avea cheltuielile cu personalul de la spaţiile verzi şi cu serele. Am în plan să atrag un investitor de top, unde vor putea lucra toţi cei din zona Horezu, dar asta o voi spune la timpul potrivit. Am ajuns la concluzia că dacă vrei să obţii fonduri şi să dezvolţi localitatea trebuie să nu stai cu mâna întinsă la nimeni, fiindcă dacă stai ai obligaţii, inclusiv politice.

Impact real: Cu toţii am văzut că unii oameni politici sunt gata să calce totul în picioare. Vă aşteptaţi la o campanie electorală murdară, la alegerile locale din toamna acestui an?

Nicolae Sărdărescu: Da, mă aştept, însă adresez tuturor horezenilor un mesaj simplu, pentru că probabil mulţi se întreabă de ce nu reacţionez atunci când sunt „atacat” pe reţelele de socializare, deşi văd absolut toate postările şi comentariile care îmi aduc atingere, majoritatea făcute de laşi care se ascund în spatele unor identităţi false, care nu au curajul să îşi asume şi să probeze ceea ce scriu. Cu toate acestea am ales să nu intru în acest tip de abordări. Îmi voi păstra decenţa şi onoarea, şi voi încuraja şi rămâne în permanenţă deschis dialogului corect şi cinstit. Fac acest lucru fiindcă am credinţă în Dumnezeu. Ştiu că, în perioada următoare va avea loc o campanie murdară, cu atacuri, şi mă aştept la ce este mai rău, însă întotdeauna binele învinge răul.

Impact real: Aveţi încredere în buna judecată a cetăţenilor ?

Nicolae Sărdărescu: Da, am în încredere în judecata cetăţenilor şi sunt dator să le răspund de fiecare dată. Eu nu am împroşcat cu noroi în nimeni. Ca exemplu, în această perioadă am asfaltat drumul în zona Neagota şi în Bivolărie, iar unul dintre contracandidaţi le-a spus oamenilor că proiectul este întocmit de el. Acesta este un neadevăr, pentru că asfaltările pe care le facem sunt cu bani alocaţi din bugetul local. Mai mult, pe pagina de Facebook spune că am încălcat legea şi că nu avem prevederi bugetare în acest sens. Concluzia mea este că habar nu au ce înseamnă a respecta legislaţia în administraţie. În mandatul acesta am făcut intabularea pentru tot patrimoniul public integral, pentru că am constatat un lucru: o mare parte dintre privaţi intrau pe domeniul public, îşi intabulau terenurile şi se semna din primărie pentru buna vecinătate. Mai grav, pentru tot ce însemnă anveloparea blocurilor în oraş şi acel vechi litigiu, cu asociaţia de proprietari, care trebuie să plătească peste 6 miliarde de lei pentru lucrări neefectuate,  constatări făcute de Curtea de Conturi din cauza administraţiei de la data respectivă, oamenii nu au nici o vină. Când a venit expertul i-am arătat că lucrările nu au fost executate. Cum este posibil ca un primar să poată accepta să treacă un cont de plăţi curente în contractul unei lucrări şi ulterior constructorul să scoată toţi banii din cont şi apoi să dea faliment şi să dispară? Aşa cum am spus, sunt convins că binele învinge răul, şi mă bazez pe discernământul celor care pot face diferenţa. 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *