Cheltuielile pe care statul ar trebui să le asigure pentru indemnizaţiile lunare şi salariile asistenţilor personali sunt în sarcina autorităţilor locale. Primarii comunelor vâlcene cer ajutor financiar de la Guvern deoarece fac faţă cu mare greutate acestor cheltuieli neprevăzute, pentru persoanele cu dizabilităţi, însoţitorii acestora precum şi pentru persoanele cu venit minim garantat. De investiţii şi cheltuieli curente nu se mai pune problema, deşi Guvernul a promis alocarea unor sume de bani care să vină în sprijinul primăriilor, dar acest lucru nu s-a întâmplat până acum.

Soarta asistaţilor sociali din Sălătrucel este incertă, începând din iulie

Încă de la jumătatea anului, Primăria Sălătrucel îşi face probleme că nu va avea bani pentru a acoperi cheltuielile cu asistenţii personali şi însoţitorii persoanelor cu handicap din comună pentru următoare şase luni. Primarul Nicolae Sima este nemulţumit, pentru că, la ultima alocare de fonduri, guvernul i-a oferit 29.000 de lei, dar i-a luat în schimb suma de 21.000 de lei de la alte capitole, rămânând astfel cu 8.000 de lei, bani pe care i-a folosit pentru achiziţionarea dezinfectanţilor, a măştilor şi a mănuşilor de protecţie: „Ne-au promis un program, dar nu ştiu, fiindcă sunt mii de proiecte în programul lor, şi cine depune mai repede acela va primi fonduri. Referitor la cheltuielile legate de pandemie, ne-au dat 29.000 de lei, dar ne-au luat 21.000 de lei înapoi de la alte capitole, aşa că am mai rămas cu 8 mii de lei, adică mai nimic. Referitor la  cheltuiala cu asistenţii personali şi indemnizaţia persoanelor cu handicap am avut bani doar pentru primul semestru, restul trebuie să acoperim din bugetul local. Dacă punem din bugetul local înseamnă că renunţăm la alte lucrări, la investiţii şi proiecte. Nu ştiu dacă sunt în stare să mai facă ceva, fiindcă văd că o dată se plâng, altă dată promit că dau bani, că au un program de 100 de miliarde de euro, că au bani pentru toate şi tot ce vrem, dar oamenii aceştia nu au bani nici de medicamente. Noi avem 45 de persoane pentru care trebuie să dăm lunar acel drept, dintre care 24 de asistenţi personali şi 21 de persoane cu indemnizaţie. Prin urmare, din luna iulie, indemnizaţiile lunare şi salariile asistenţilor personali nu vor mai fi onorate”, a precizat primarul din Sălătrucel, Nicolae Sima.

La Cernişoara, persoanele cu dizabilităţi şi însoţitorii acestora nu şi-au mai primit bani de patru luni

La Cernişoara, administraţia locală nu îşi ascunde nemulţumirea pentru că, din luna martie, cheltuielile sociale pe care trebuie să le suporte depăşesc cu mult disponibilul de fonduri pe care îl are primăria. „Noi avem 29 de asistenţi personali şi 58 cu indemnizaţii, pentru care nu s-au mai putut aloca banii necesari din luna martie. De patru luni aceşti oameni nu şi-au primit banii şi sunt persoane bolnave, care nu au alt venit, iar primăria are visteria goală, nu mai avem bani în buget. Guvernul ne-a promis că ne va aloca bani pentru acoperirea acestor capitole, şi încă îi aşteptăm. De mici investiţii nici nu mai putem vorbi. Avem foarte multe proiecte depuse pentru care aşteptăm finanţare, deoarece din bugetul local nu putem vorbi despre investiţii. Avem de aproape zece ani un proiect de apă si canalizare în satele Obârşia – Măduari – Cernişoara şi am înţeles că acest proiect este garantat, iar sumele sunt „bătute în cuie”, urmând să provină din fonduri europene. Avem proiecte depuse şi pentru asfaltarea a 8 drumuri, proiectele se află la FDI, dar programul s-a sistat. Prin urmare nu ne rămâne decât să aşteptăm, dar nu ştim ce să le mai spunem oamenilor şi luna aceasta”, a precizat Iulian Salomia, candidatul la funcţia de primar al localităţii Cernişoara. Localitatea Cernişoara este prinsă în „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată”, propus pentru finanţare prin programul POIM 2014 – 2020, încât toată localitatea va beneficia de extinderea reţelei de apă şi canalizare pe o lungime de 25 de kilometri la apă şi opt kilometri la canalizare.

La Milcoiu, asistenţii personali şi persoanelor cu handicap nu îşi mai aşteaptă salariile

Situaţia este dramatică şi în comuna Milcoiu, unde asistaţii sociali nu au mai primit bani din luna mai. Cu toate acestea, primarul Daniel Muşat speră la o rectificare bugetară: De două luni nu avem achitate aceste salarii, iar la investiţii şi cheltuieli curente nici nu ne mai gândim. Noi avem în localitate 30 de persoane în această situaţie, dar ne este destul de greu, fiindcă oamenii se bazau pe aceşti bani pentru a cumpăra medicamente, pentru că sunt bolnavi. Mă gândesc că poate se direcţionează fonduri măcar pentru spitale şi pentru acoperirea nevoilor urgente din această perioadă. Eu sper că situaţia se va reglementa, fiindcă s-a mai întâmplat, altfel nu ştiu ce să le mai spun oamenilor”, a precizat primarul localităţii Milcoiu, Daniel Muşat.

Primăria Bujoreni, fără bani pentru plata obligaţiilor sociale

La Bujoreni, primarul Gheorghe Gîngu reclamă situaţia disperată şi spune că a strâns şurubul la maxim pentru a reuşi achitarea plăţilor privind persoanele cu dizabilităţi, însoţitorii acestora, precum şi pentru persoanele cu venit minim garantat: „Noi nu avem restanţe, doar că nu am mai reuşit să fim cu plăţile la zi în privinţa investiţiilor şi cheltuielilor curente pe care le avem. Am făcut un efort şi le-am achitat sumele restante persoanelor defavorizate, pentru că aceşti oameni nu au nici o vină pentru ceea ce se întâmplă. În continuare o să avem o problemă, pentru că avem datorii pentru lucrările în derulare. Am considerat că obligaţiile sociale sunt pe primul plan pentru că legiuitorul a stabilit că angajatorul este primăria, deci primarul. Dacă eu nu achit la timp datoriile înseamnă că sunt supus rigorilor legii”, afirmă primarul localităţii Bujoreni, Gheorghe Gîngu.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *