Daniel Băluţă: „Vaideeni este comuna sufletului meu”

Daniel Băluţă a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a făcut o retrospectivă succintă a celor două mandate, din punct de vedere investiţional. Va candida pentru un nou mandat de primar al localităţii Vaideeni deoarece a reuşit lucruri bune pentru dezvoltarea localităţii, subminând faptul că la baza zecilor de proiecte pe care le-a realizat în această perioadă au presupus atragerea de fonduri extrabugetare, fie că este vorba despre fonduri europene sau fonduri guvernamentale. Ce planuri are pentru următorul mandat, cu ce gânduri aşteaptă alegerile locale care vor avea loc nu peste mult timp, respectiv în data de 27 septembrie, dacă a reuşit să şteargă urmele efectelor dezastruoase pricinuite de natură asupra întregii aşezări, fiindcă Vaideeniul a fost declarată, de câteva ori, una dintre zonele afectate de cele mai violente inundaţii, dar şi în ce stadiu este proiectul privind amenajarea torenţilor care, în mare parte, au contribuit la dezastrele produse în localitate, aflăm în rândurile de mai jos.

Impact real: Vaideeniul a fost declarată, de câteva ori, una dintre zonele afectate de cele mai violente inundaţii din ultimii 49 de ani. Aţi reuşit să ştergeţi urmele efectelor dezastruoase pricinuite de natură asupra întregii aşezări?

Daniel Băluţă: În localitatea Vaideeni au fost probleme deosebite privind calamităţile începând din anul 2014, apoi în 2016 şi să nu uităm vara lui 2018, când din nou localitatea a fost spulberată de ape. În anul 2014 problemele privind calamităţile în localitate m-au luat din „faşă”, era în perioada primului mandat, abia începusem să văd ce înseamnă să fii primar, când într-o dimineaţă un ropot de ploaie ne-a luat puntea din punctul „La Baboi”. Acela a fost primul semnal, apoi a venit potopul, ruperea de nori, iar în următoarea ora s-a evacuat prima casă din cătunul Atârnaţi, răul Luncavăţ a ieşit din matcă, a produs unde de viitură şi a inundat pe trei fronturi cătunul Atârnaţi, izolând sute de persoane. Ne-am luptat cu tot ce am putut, dar a fost în zadar, volumul mare de apă a spulberat tot în cale, Vaideeniul fiind declarată de două ori cea mai calamitată localitate din ţară. Guvernul ne-a ajutat atât prin alocarea unor fonduri, în primă tranşă pentru două drumuri: drumul Afânata, din cătunul Atârnaţi şi pentru drumul paralel, care fusese distrus în totalitate în două zone. Ulterior au fost remediate porţiunile distruse, iar în satul Cerna au fost distruse podurile, anexele gospodăreşti, terenurile oamenilor au fost inundate, iar drumurile au fost făcute una cu pământul. Şi în satul Recea a fost distrus podul şi drumul. Pe răul Luncavăţ au rămas doar două poduri în picioare, inclusiv podul de peste drumul judeţean a fost rupt de ape, iar comunitatea din cătunul Atârnaţi a fost salvată cu elicopterul. Au fost momente cruciale şi aproape imposibil de nedescris, care au marcat comunitatea şi peste care nu putem trece aşa uşor. Atunci a fost momentul când am constatat că statul român are organe competente în ceea ce priveşte stabilirea concepţiei de intervenţie în situaţii de urgenţă. Dumnezeu ne-a salvat, şi asta fiindcă noi, vaideenii suntem oameni cu credinţă, uniţi şi muncitori, trecuţi prin grele încercări de-a lungul vremurilor.

Impact real: Aţi reuşit să refaceţi în totalitate infrastructura afectată de inundaţii?

Daniel Băluţă: S-a lucrat zi şi noapte, iar statul român ne-a dat încredere în acele momente, că ne putem baza pe toate instituţiile care ne-au fost alături, a fost o mobilizare exemplară. Am obţinut atunci materiale pentru cele 25 de case spulberate de ape. Am încercat să găsim soluţia pentru a putea construi acele case într-o altă zonă, dar nu am reuşit să facem rost de banii necesari pentru finanţarea manoperei, astfel încât care acele materiale au fost date celor 25 de familii. Ulterior au fost construite trei case de Arhiepiscopia Râmnicului, apoi Habitat for Humanity România a finalizat construirea a 10 case în 5 zile la Vaideeni, în cadrul evenimentului de construire accelerată şi voluntariat Big Builg 2019. S-au refăcut punţile, cele trei poduri din satul Cerna, plus patru podeţe în satul Izvorul Rece. Unul dintre acestea este în faza de licitaţie. La cel de la Râpa Rece este un torent care a făcut probleme, a erodat malurile, iar podul din acea zonă este din nou avariat. Sunt obiective care, în mare parte au fost remediate. Mai mult, ABA Olt a intervenit şi a refăcut albia râului Luncavăţ în procent de 80%, un lucru extraordinar de bun. Consider că ar mai trebui făcute praguri de colmatare pe acest rău fiindcă, din cauza vitezei apei s-a adâncit albia şi există riscul ca lucrările făcute să rămână în aer. În acest sens noi am transmis adrese către ABA Olt, sperăm să le ia în calcul.

Impact real: În ce stadiu este proiectul privind amenajarea torenţilor care, în mare parte, au contribuit la dezastrele produse în localitate?

Daniel Băluţă: Avem o veste importantă: în aceste zile s-a deblocat acest proiect, la nivelul Ministerului Agriculturii. În judeţul Vâlcea sunt trei localităţi: Călimăneştiul are un proiect individual, iar UAT Vaideeni şi UAT Horezu au un proiect comun care este în faza întocmirii studiilor de fezabilitate. Prin urmare, în mare parte toţi torenţii care au grad accentuat de dificultate vor fi trataţi prin acest proiect. Acest lucru se adaugă la întărirea zonelor de risc din localitate, fiindcă cei doi torenţi din centrul localităţii ne-au creat mari probleme în 2010, dar şi în vara anului 2018, când efectiv localitatea a fost din nou zguduită de ape, care au măturat totul în cale. Prin urmare, torenţii Valea Lui Miercure şi Boşiţa sunt foarte grav afectaţi, iar pentru regularizarea lor avem un proiect pe care l-am avut depus şi pe situaţii de urgenţă, solicitând finanţare, fiindcă aceşti torenţi prezintă un pericol iminent pentru gospodăriile din zonă. Proiectul se va desfăşura prin Ministerul Agriculturii, din subordonarea ANIF, acum este în faza de documentaţie. Prin acest proiect toţi torenţii din localitate se vor regulariza. Să ne ajute Dumnezeu să facem şi treaba aceasta, fiindcă torenţii sunt o problemă serioasă, care trebuie rezolvată. În acest sens se fac demersuri, săptămâna trecută s-au inventariat toţi torenţii din localitate şi în continuare, cu sprijinul Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale avem proiectul cu titlul: „Lucrări de combatere a eroziunii solului, amenajarea terenurilor alunecate şi eliminarea excesului de umiditate în zona Horezu-Vaideeni”, proiect început în anul 2017, în valoare de 6 milioane de euro. Proiectul a fost finanţat integral, în prezent aflându-se în faza de proiectare, urmând ca la începutul anului 2021 să fie pus în execuţie.

Impact real: Ce s-a realizat în localitatea dumneavoastră pe linia integrării europene?

Daniel Băluţă: Pentru atragerea fondurilor europene avem trei proiecte eligibile în aşteptare, în valoare de trei milioane de euro. Nu ştiu dacă vom primi finanţare, fiindcă unii spun că s-au consumat doar 15% din banii europeni, dar noi, primăriile, de doi ani nu mai avem linii de finanţare. În aceeaşi situaţie este şi proiectul pentru reabilitarea căminul cultural, eligibil, dar în aşteptare. Fac această precizare fiindcă ne dorim să atragem fonduri europene în localitate. Nu a existat axă de finanţare pentru care să nu depunem proiect. Avem experienţa fondurilor europene. În localitate, cu bani europeni se construieşte din temelii grădiniţa din satul Atârnaţi, care este în procent de 95% executată. Tot cu bani europeni se modernizează şcoala veche din localitate, unde se va amenaja biblioteca şi un mic muzeu. Prin Banca Mondială s-a construit din temelii o grădiniţă. Cu bani europeni atraşi prin GAL s-a construit şi un centru de informare turistică, s-a reabilitat primăria, s-a achiziţionat un buldoexcavator şi s-a amenajat o scenă. Un proiect extrem de important şi complex, în cadrul căruia 600 de persoane au beneficiat de asistenţă medicală gratuită este şi „HOPE Vaideeni”, pentru combaterea sărăciei şi excluziunii sociale, tot cu bani europeni, prin care am obţinut şi două obiective de investiţii, şi anume reabilitare remizei şi amenajarea unui parc de agrement.

Impact real: Ce planuri aveţi pentru următorul mandat?

Daniel Băluţă: La Compania Naţională de Invetiţii avem depuse trei proiecte: amenajarea drumurilor agricole, drumurilor locale, dar şi a torenţilor, fiindcă acest proiect, al torenţilor, l-am depus inclusiv la CNI, pentru a ne asigura că, într-un final, vom prinde finanţarea. Tot prin Compania Naţională de Investiţii avem de asemenea un proiect privind construirea unei săli de sport, care se află în lista de sinteză, şi aşteptăm finanţarea. Pe noua formă PNDL am depus de asemenea un proiect pentru asfaltarea drumurilor locale şi reabilitarea şcolii din centrul localităţii. Prin PNDL-2 avem trei şcoli în lucru: una este recepţionată, una în faza de recepţie şi alta luna aceasta se va recepţiona. Avem dispensarul realizat tot cu bani de la stat, iar în luna septembrie cred că va fi gata. Prin proiectul de asfaltare a celor 16 kilometri de drumuri, tot prin PNDL-2 se vor moderniza drumurile din localitate în procent de 80%.

Impact real: Ce alte probleme aţi reuşit să rezolvaţi, în ultimii ani?

Daniel Băluţă: Am reabilitat reţeaua de apă, suntem în faza de recepţie pe o lungime de 33 de kilometri în satele Vaideeni şi Izvorul Rece. Am încheiat de asemenea un ciclu prin care s-a reabilitat partea de aducţiune şi captări noi la sistemul de apă care a fost în 2014 avariat din cauza inundaţiilor. Prin urmare, în cele 5 sate ale localităţii este reţea de apă. S-a prelungit şi canalizarea existentă, executată în 2016, reuşind ulterior să facem pe toată zona existentă branşările le reţea pentru toate gospodăriile. Lucrarea de extindere a canalizării în toată comuna este prinsă în POIM, şi am înţeles că s-a deblocat. Avem prin PNDL-I, 10,5 kilometri de asfaltat, un proiect unde firma constructoare a intrat in insolvenţă, şi ulterior a trebuit să reziliem contractul. Acum în sfârşit firma care a câştigat licitaţia este la lucru şi sperăm ca, în maximum 2 luni să terminăm acest proiect.

Impact real: Cu ce gânduri aşteptaţi alegerile locale care vor avea loc pe 27 septembrie?

Daniel Băluţă: A început campania, iar cuvintele grele au început să fie aruncate. Din păcate societatea prinde repede denigrările la adresa cuiva. Eu îmi văd în continuare de treabă, pentru că, în această perioadă pregătim proiectul pentru introducerea sistemului de gaze, iar în plan avem proiecte care nu îmi permit tergiversarea nici unei etape. Sunt mulţumit, pentru că în mare parte am depăşit promisiunile făcute pentru acest mandat. O parte dintre ele sunt în lucru, o altă parte sunt finalizate. La acest capitol pot să trec asfaltarea pe o lungime 40 de kilometri de drumuri comunale în cele două mandate, 33 de kilometri de conductă de apă, trei scoli modernizate, două grădiniţe construite din temelii, un centru de informare turistică, amenajarea a două refugii, 600 de kilometri de trasee montane, achiziţionarea unor utilaje şi multe alte proiecte depuse, aflate în stadiu de finanţare. Voi candida pentru cel de-al treilea mandat, iar „Vaideeni, comuna sufletului meu„ este sloganul pe care l-am ales în acest mandat. Vaideeniul este satul meu natal, iar eu sunt parte ruptă din aceşti oameni puternici, ciobani mândri şi muncitori, născuţi pentru a trăi liberi. Este locul unic în lume prin aşezare, prin dragostea sfântă faţă de animalele pe care oamenii din Vaideeni le iubesc ca pe cel mai de preţ dar dat de Dumnezeu, pentru că ele aduc mâncare pe masă şi bunăstare în casă.

Impact real: Ce alte probleme aţi reuşit să rezolvaţi, în ultimii ani?

Daniel Băluţă: Am reabilitat reţeaua de apă, suntem în faza de recepţie pe o lungime de 33 de kilometri în satele Vaideeni şi Izvorul Rece. Am încheiat de asemenea un ciclu prin care s-a reabilitat partea de aducţiune şi captări noi la sistemul de apă care a fost în 2014 avariat din cauza inundaţiilor. Prin urmare, în cele 5 sate ale localităţii este reţea de apă. S-a prelungit şi canalizarea existentă, executată în 2016, reuşind ulterior să facem pe toată zona existentă branşările le reţea pentru toate gospodăriile. Lucrarea de extindere a canalizării în toată comuna este prinsă în POIM, şi am înţeles că s-a deblocat. Avem prin PNDL-I, 10,5 kilometri de asfaltat, un proiect unde firma constructoare a intrat in insolvenţă, şi ulterior a trebuit să reziliem contractul. Acum în sfârşit firma care a câştigat licitaţia este la lucru şi sperăm ca, în maximum 2 luni să terminăm acest proiect.

Impact real: Cu ce gânduri aşteptaţi alegerile locale care vor avea loc pe 27 septembrie?

Daniel Băluţă: A început campania, iar cuvintele grele au început să fie aruncate. Din păcate societatea prinde repede denigrările la adresa cuiva. Eu îmi văd în continuare de treabă, pentru că, în această perioadă pregătim proiectul pentru introducerea sistemului de gaze, iar în plan avem proiecte care nu îmi permit tergiversarea nici unei etape. Sunt mulţumit, pentru că în mare parte am depăşit promisiunile făcute pentru acest mandat. O parte dintre ele sunt în lucru, o altă parte sunt finalizate. La acest capitol pot să trec asfaltarea pe o lungime 40 de kilometri de drumuri comunale în cele două mandate, 33 de kilometri de conductă de apă, trei scoli modernizate, două grădiniţe construite din temelii, un centru de informare turistică, amenajarea a două refugii, 600 de kilometri de trasee montane, achiziţionarea unor utilaje şi multe alte proiecte depuse, aflate în stadiu de finanţare. Voi candida pentru cel de-al treilea mandat, iar „Vaideeni, comuna sufletului meu„ este sloganul pe care l-am ales în acest mandat. Vaideeniul este satul meu natal, iar eu sunt parte ruptă din aceşti oameni puternici, ciobani mândri şi muncitori, născuţi pentru a trăi liberi. Este locul unic în lume prin aşezare, prin dragostea sfântă faţă de animalele pe care oamenii din Vaideeni le iubesc ca pe cel mai de preţ dar dat de Dumnezeu, pentru că ele aduc mâncare pe masă şi bunăstare în casă.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *