RobertSchell: „Contractul de finanţarepentru dezvoltarea infrastructurii de apă şi canalizare a judeţuluise va semna cel târziu la începutul lunii septembrie”

Promisiunea fermă făcută de ministrul fondurilor Europene, în vizita de lucru de la Vâlcea,privind demararea proiectului de apă şi canalizare şi semnarea contractului de finanţare este aşteptată cu sufletul la gură în cele 46 de localităţi ale judeţului prinse în acest proiect.Este vorba despre o investiţie estimată la valoarea de 220 de milioane de euro, depusă în vederea finanţării prin POIM 2014-2020 şi care de peste 8 ani bate pasul pe loc.

Preşedintele Asociaţiei de Dezvoltarea Intercomunitară APA Vâlcea, edilul şef al oraşului Brezoi ne informează că solicitările privind aglomerările umane se reanalizează, dar acest lucru nu va împiedica semnarea contractului de finanţare la începutul lunii septembrie:

„Se vor revizui aglomerările, afirmaţia a fost făcută în cadrul şedinţei tehnice pe care am avut-oîn cursul lunii iunie cu ministrul fondurilor europene, Ioan Marcel Boloş, prezent la Vâlcea. Fiecare aglomerare care nu ar mai fi eligibilă și nu îndeplinește noile criterii stabilite de Banca Europeanărămâne în proiect, dar cu finanţare neeligibilă şi continuarea proiectului acolo va fi asigurată cu bani de la Guvern. În momentul de faţă semnalul este următorul:nu se va mai scoate nicio localitate dintre cele care au fost deja aprobate pentru finanţare, dar ar mai trebui periat proiectul în anumite zone, pentru a ne putea încadra în costuri pe cap de locuitori. Acest lucru nu este o tragedie, fiindcă se pot continua tronsoanele respective cu fonduri din alte programe. Prin urmare, nu se va mai elimina nicio localitate. Tronsonul care va fi declarat neeligibil rămâne în proiect, doar că va fi finanţat separat, dintr-un fond al Guvernului.În acest sens se pregăteşte o Ordonanţă deGuvern tocmai pentru a suplini aceste proiecte, fiindcă situaţia aceasta este în toată ţara. Aici a apărut o problemă, pentru că Banca Mondială regândește aceste aglomerări şi este deranjant că se face tocmai acum, dar situaţia este independentă şi de guvern, şi de voinţa noastră. Ne vom plia, şi Guvernul va veni în completarea acestei chestiuni,va da o Ordonanţă Guvernamentală şi vor fi finanţate toate aceste localităţi. Semnarea contractului de finanţare se va face cel târziu la începutul lunii septembrie, pentru că este o procedură pe care trebuie să o facă şi Ministerul Fondurilor Europene”, a precizat preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară APA Vâlcea, primarul oraşului Brezoi, Robert Schell.

Proiectului de apă şi canalizare al judeţului, aşteptat cu sufletul la gură de 46 de localităţi

Proiectului de apă şi canalizare al judeţuluieste o investiţie pentru carezeci de localităţi din judeţ şi-au depus documentaţia, cu speranţa obţinerii mai rapide a unor bani europeni destinaţi alimentării cu apă şi canalizării, renunţând în schimb la investiţii finanţate din Programul Naţional de Dezvoltare. Mai grav, ghidul de finanţare a suferit între timp numeroase modificări, în detrimentul câtorva localităţi cu un număr mai mic de locuitori. Astfel, din lista programului de finanţare privind înfiinţarea reţelei de apă şi apă uzată în judeţ, în prezent au mai rămas 36 de localităţi, 10 dintre acestea fiind scoase din cauza condiţiilor de neatins impuse în ghidul de finanţare:

„Domnul ministru al fondurilor europene a fost foarte aplicat şi a venit foarte bine pregătit la Vâlcea, în vara acestui an. Cunoştea în detaliu proiectul, ştia unde sunt problemele de care ne-am lovit la minister şi blocajele care s-au creat datorită evaluatorilor din partea ministerului, nu din partea noastră. Poate au fost şi câteva mici întârzieri ale consultantului, dar au fost reglate pe parcurs, s-au cerut mai multe revizii ale proiectului şi schimbarea unor reguli în timpul jocului care nu au fost fair play, dar aceste lucruri ţin de Comisia Europeană. De exemplu ne-a nemulţumit faptul că 10 localităţi a trebuit să fie scoase anul trecut din acest master plan”, a precizat preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară APA Vâlcea.

Termen final pentru contractul de finanţare al proiectului de apă şi canalizare al judeţului Vâlcea

„De la vizita la Vâlcea a lui Ioan Marcel Boloș, ministru al fondurilor europene şi până în prezent s-au parcurs şi respectat etapele stabilite de analiză ale proiectului de extindere şi modernizare a sistemelor de apă si apă uzată pentruVâlcea,din cadrul programului POIM 2014- 2020, încât să se poată respecta termenele propuse de ministru, conform declarațiilor din timpul vizitei de lucru din Vâlcea. Astfel, reprezentanţii tehnici ai MFE din cadrul POIM au avut întâlniri cu echipa de consultanţă a proiectului, au discutat cu preşedintele ADI Apa Vâlcea şi au analizat documentația având în vedere cerinţele BEI şi JASPER, urmând să se semneze contractul în această lună, august 2020”, ne informează Cecilia Văduva, secretar general adjunct la Ministerul Fondurilor Europene. Există, însă, și voci care spun că este posibil ca semnarea acestui proiect să fie amânată din nou, datorită noilor condiții. �

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *