Sucursala Râmnicu Vâlcea redevine treptat o capitală a chimiei, graţie managementului perfomant al SC Chimcomplex SA

SC Chimcomplex SA, combinatul chimic care a preluat mare parte din activele SC Oltchim SA şi-a propus misiunea strategică să devină o companie chimică regională puternică şi integrată. „Strategia noastră este să integrăm cele două unităţi şi să creştem eficienţa generală a companiei, să ajustăm portofoliul la cerinţele pieţei, să reducem amprenta de carbon şi să devenim lideri de piaţă regionali. Pentru dezvoltarea companiei şi sectorului chimic, sector strategic, nu este nevoie de mai mult decât de ceea ce este evident: să avem asigurat acelaşi mediu economic ca şi marii noştri competitori europeni şi globali, care beneficiază de liberalizarea preţurilor la energie, garanţii de stat pentru investiţii şi acces la fonduri europene”, a declarat Tivadar Runtag, directorul Chimcomplex. Planurile noii echipe de conducere a Chimcomplex includ accelerarea integrării celor două platforme de la Râmnicu Vâlcea şi Borzeşti şi accelerarea investiţiilor care vor ajuta la creşterea eficienţei şi să la dezvoltarea portofoliului de produse. „Pentru a răspunde provocărilor pieţei globale, am întărit echipele de vânzări, pentru a trece de la o unitate de producţie la o organizaţie cu strategie bazată pe piaţă”, mai explică Runtag. Potrivit planului naţional de investiţii şi relansare economică, în privinţa eficienţei energetice, Chimcomplex este interesată de construirea a cel puţin o centrală pe gaze în parteneriat cu Romgaz. Mai sunt avute în vedere şi alte centrale mai mici. Totodată, Chimcomplex mai este interesată şi de posibilitatea utilizării tehnologiei de captare şi stocare a carbonului pentru reducerea emisiilor, iar în momentul de faţă poartă discuţii în acest sens în piaţa de energie. Chimcomplex are o misiune strategică: să construiască o companie chimică regională puternică şi integrată, care este, printre altele, singura companie care produce clor, hipoclorit de sodiu, clorură de var şi soda caustică toate fiind materii prime pentru biocide.

SC Chimcomplex SA a relansat în producţie instalaţia de alcool izopropilic

Încă de la începutul acestui an, SC Chimcomplex SA a crescut capacitatea de producţie pentru biocide şi a lansat un nou produs, hipocloritul de sodiu în soluţie de 1,25%. S-a aplicat în regim de urgenţă pentru licenţă de biocid, pe care a şi primit-o în luna martie. Această soluţie este disponibilă distribuitorilor, instituţiilor publice şi private şi utilizatorilor finali. În acelaşi timp, în luna mai, SC Chimcomplex SA a relansat în producţie instalaţia de alcool izopropilic, care este substanţa activă pentru ultra-dezinfectanţi. IPA este cunoscut ca fiind un ingredient activ în gelurile de igienizare a mâinilor. „SC Chimcomplex SA este singura companie din România care produce IPA. Produsele biocide Chimcomplex sunt utilizate şi în clorinarea apelor potabile şi a celor pentru piscine. Bulgaria, Grecia şi Moldova nu au la nivel naţional producători de clorosodice sau alcooli şi nici alte surse externe din care să se aprovizioneze, fiind în mod direct dependente de producţia noastră. Oraşe precum Sofia, Atena şi Salonic nu au alte surse pentru asigurarea apei potabile în cazul în care Chimcomplex nu putea să livreze produsele necesare clorinării apei. Ne asumăm foarte serios această responsabilitate socială, inclusiv în perioada în care tranzitul internaţional era restricţionat. Am avut mare grijă în timpul carantinei să luăm decizii strategice corecte şi să depăşim toate problemele logistice, inclusiv închiderea graniţelor”, a mai declarat Tivadar Runtag, directorul Chimcomplex. În data de 25 mai, acţionarii SC Chimcomplex SA, companie care a cumpărat activele de bază ale SC Oltchim SA au aprobat majorarea capitalului social de la 296,5 milioane de lei la maximum 535,9 milioane de lei, prin aport în numerar în sumă de 239,4 milioane de lei, prin emiterea unui număr de 190 de milioane de acţiuni, cu valoarea nominală de 1,26 lei/titlu, preţul de subscriere al acţiunilor în termenul de preemţiune fiind de 1,26 lei/unitate. Scopul majorării capitalului social era de a asigura fondurile necesare derulării de investiţii, cât şi pentru asigurarea capitalului de lucru necesar funcţionării platformelor de la Borzeşti şi Râmnicu Vâlcea, precum şi pentru rambursarea de datorii către finanţatori conform contractelor de finanţare. Acţiunile SC Chimcomplex SA sunt tranzacţionate prin piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti, iar, faţă de ultima cotaţie din data de 27 aprilie, de 2,5 lei, capitalizarea companiei era de 588,3 milioane de lei. Chimcomplex, cel mai mare exportator cu capital românesc, şi-a finalizat la finele lunii februarie o bună parte din operaţiunile de integrare, fiind numită o nouă echipă executivă.

Compania a angajat prima generaţie tânără de operatori chimişti şi sudori

Din luna septembrie a acestui an, SC Chimcomplex SA a angajat prima generaţie tânără de operatori chimişti şi sudori. În parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi Colegiul Tehnic Gheorghe Asachi, compania a susţinut în cadrul învăţământului profesional în sistem dual, timp de 3 ani o clasă cu specializarea operatori chimişti şi sudori. „Aceşti tineri colegi încep ca sudori şi operatori şi sper că unii dintre ei vor deveni, în câţiva ani, şefi de tură, directori şi chiar CEO ai acestei companii. Pe perioada studiilor 2017-2020, elevii au beneficiat de burse de studii, stagii de practică sub îndrumarea mentorilor Chimcomplex şi transport gratuit de la Colegiu Tehnic la Chimcomplex. Suntem bucuroşi că aceşti colegi ne-au oferit oportunitatea de a îi forma pentru un viitor sigur, într-o meserie căutată. Aceşti tineri de 17-18 ani au un loc de muncă asigurat dar şi calificare, deoarece au dobândit parţial, pe timpul anilor de studii, competenţele necesare pentru a deveni operativi în timp scurt. I-am primit cu entuziasm alături de noi şi avem încredere că au adus forţe proaspete şi speranţă pentru viitor. Implicarea continuă în educaţie reprezintă angajamentul companiei de a participa activ la viaţa oraşului şi de a influenţa în mod pozitiv dezvoltarea tinerilor din zonă”, a spus Tivadar Runtag, CEO Chimcomplex. Parteneriatul cu Colegiul Tehnic Gheorghe Asachi a început în anul 2016 pe fondul lipsei de personal calificat în meseriile specifice industriei chimice, pentru asigurarea continuităţii activităţii şi înlocuirea personalului aflat la vârsta de pensionare. 81% dintre angajatorii din România, printre care şi Chimcomplex întâmpină dificultăţi în ocuparea posturilor vacante, conform unui studiului Manpower Group. Potrivit studiului, principalele cauze ale dificultăţilor sunt numărul insuficient de candidaţi disponibili pe piaţă (41%), lipsa de cunoştinţe profesionale specifice (22%) şi lipsa experienţei necesare pentru postul vizat (16%). În baza acestui parteneriat cu Colegiul Tehnic, s-a înfiinţat şi sponsorizat o clasă de învăţământ profesional tehnic cu un număr de 27 elevi din care 13 pentru calificare în meseria de operator chimist şi 14 în meseria de sudor, cu durata şcolarizării de 3 ani, respectiv în perioada 2017-2020. Întrucât formarea şi integrarea profesională a debutanţilor în meserie este un proces de durată, compania apreciază că tinerii vor deveni pe deplin pregătiţi într-o perioadă de 1-2 ani, perioadă în care vor lucra sub îndrumarea seniorilor. Chimcomplex se află pe primul loc în topul angajatorilor din judeţele Bacău şi Vâlcea. Compania este principalul producător şi furnizor de substanţe chimice vitale din regiune, specializat în produse şi soluţii care contribuie la dezvoltarea sustenabilă a comunităţilor şi industriilor. Cu peste 60 de ani experienţă, Chimcomplex operează cel mai mare combinat chimic din România, având două platforme industriale, la Borzeşti şi Râmnicu Vâlcea.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *