A început protestul medicilor veterinari vâlceni

Medicii veterinari din toată ţara au început să protesteze luni şi vor continua până vor atrage atenţia autorităţilor și le vor fi ascultate cererile. Protestul este desfăşurat în faţa sediului DSVSA. Consiliul Naţional al Medicilor Veterinari a organizat momentan un protest pașnic, pentru că vor să rezolve problemele fără să ajungă în instanţă. Nemulţumirile medicilor au fost provocate de neefectuarea plăţilor aferente lunilor august și septembrie 2020, conform Legii 236/2019 şi OUG 117/2020.  De asemenea, medicii veterinari se confruntă cu probleme majore din pricina condiţiilor în care lucrează. Se tem pentru sănătatea lor şi a oamenilor cu care intră în contact în momentul prestaţiei profesionale pe teren, neavând condiţii adecvate pentru a-și desfășura activităţile profesionale din punctul de vedere al protecției împotriva noului coronavirus, nu sunt echipaţi corespunzător şi le este teamă că vor lua virusul şi îl vor duce în casele lor după serviciu. „Medicul veterinar ia contact zilnic cu oamenii, intră în gospodăria fiecărui om, se duce fie la tratamente, fie la inspecţii pentru a verifica animalele şi poate exista un agent care răspândeşte boala, şi atunci este o problemă. De asta este un semnal de alarmă că, în pandemie, noi nu putem să desfăşurăm această activitate de inspecţie în exploataţie fiindcă ne punem în primul rând în pericol viaţa noastră şi apoi a oamenilor la care mergem şi după aceea venim cu virusul în case”, ne-a declarat Ştefan Gabriel Badea, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari, Filiala Vâlcea.

Luni, 10.11.2020 au protestat 5 medici veterinari la sediul DSVSA Vâlcea. Astăzi tot 5 medici au fost prezenţi la pichetare, totul desfăşurându-se în condiţii potrivite, medicii purtând mască şi respectând distanța de siguranță.

Începând de astăzi toți medicii veterinari din țară și bineînțeles și din județul Vâlcea și-au încetat activitatea, ca formă de protest față de Direcțiile Sanitar Veterinare. „Dacă nu se remediază situația în sensul de a ne fi plătiți banii pentru munca noastră prestată pentru DSV, în curând vom asista la falimentul multor medici veterinari din mediul rural”, afirmă Valentin Angheloaia, un medic veterinar din județ.

Ștefan CIUCĂ

Nemulțumirile medicilor veterinari vizează:

– neefectuarea plăților aferente lunilor august-septembrie 2020 conform Legii 236/2019 și OUG 117/2020 către beneficiarii contractelor aflate în derulare pentru acțiunile contractate cu D.S.V.S.A;

– plata cu întarziere în unele județe a deconturile aferente acțiunilor contractate cu D.S.V.S.A;

– neasigurarea echipamentelor de protecție pentru prevenirea răspândirii  virusului SARS-CoV2 și a virusului pestei porcine africane;

– adoptarea unei proceduri pentru realizarea inspecțiilor din exploatațiile nonprofesionale care excede legislației în vigoare, care introduce atribuții și competențe m.v.l.p.i care exced legii, care introduce activități suplimentare în cadrul aceluiași tarif, nemodificat din anul 2013;

– netrimiterea in plenul Camerei Deputatilor pentru votul final a Legii de aprobare a O.U.G 117/2020, cu toate ca au fost indeplinite toate condititiile procesului legislativ.

membrii Consiliului Național al Colegiului Medicilor Veterinari întruniți în data de 30 octombrie 2020 au stabilit un plan de acțiune pentru rezolvarea acestora.

Planul de actiune cuprinde urmatoarele:

1.Pichetarea zilnica a sediului D.S.V.S.A incepand cu data de 9 noiembrie de catre 5-6 m.v.l.p.i, cu respectarea regulilor de protectie sanitara.Pana la data de 6 noiembrie fiecare presedinte al filialei judetene a CMV va contacta fiecare m.v.l.p.i si va stabili un grafic zilnic cu participantii.Fiecare filiala se poate organiza sa picheteze si alte institutii la nivel judetean:prefectura, consiliul judetean etc.

2.Pichetarea zilnica a sediului A.N.S.V.S.A incepand cu data de 9 noiembrie de catre 5 membrii ai Consiliului National al Colegiului Medicilor Veterinari (presedinti si vicepresidinti de filiala), cu respectarea regulilor de protectie sanitara.Pana la data de 6 noiembrie BEX al CMV va stabili un grafic zilnic cu participantii.

3.Notificarea D.S.V.S.A cu privire la suspendarea activitatilor contractate cu D.S.V.S.A incepand cu data de 9 noiembrie, de catre beneficarii contractelor aflate in derulare.Presedintele de filiala va realiza o lista a celor care au depus notificarea pana pe data de 6 noiembrie.

4.Fiecare filiala judeteana a CMV si BEX al CMV vor emite comunicate de presa, vor organiza conferinte de presa pentru a prezenta situatia reala a medicilor veterinari din zona rurala.

5.Toti beneficarii contractelor aflate in derulare pentru actiunile contractate cu D.S.V.S.A vor respecta si vor depune in continuare deconturile si documentele justificative, conform Legii 236/2019 si O.U.G 117/2020.Facturile vor fi depuse doar de catre cei care sunt inregistrati cu plata T.V.A la incasare si cei care nu sunt platitori de T.V.A.

6. Fiecare filiala judeteana a CMV se va implica pentru ca beneficarii contractelor aflate in derulare pentru actiunile contractate cu D.S.V.S.A sa actioneze in instanta pentru obtinerea drepturilor prevazute de Legea 236/2019 si O.U.G 117/2020.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *