La Goleşti,experiența în administrația locală îşi spune cuvântul

A fost, timp de un mandat, viceprimar al comunei, iar acum, la Goleşti s-a făcut rocada, Adrian Mitrache devenind noul primar şi Dumitru Ropină viceprimar, iar împreună sunt, în continuare „echipa faptelor”, pentru încă în mandat. Nu au mizat pe banii de la centru, ci pe atragerea fondurilor europene prin GAL şi pe buna gospodărire a banului public.

În prezent, la Goleşti s-a finalizat proiectul de extindere a reţelei de alimentare cu apă, dar şi amenajarea zonei din faţa primăriei cu bani europeni. Primarul spune că următorul proiect pentru Goleşti este înfiinţarea reţelei de canalizare cu bani europeni. În acest sens, administraţia locală a depus solicitarea privind accesarea fonduri lor. În proiect vor fi prinse în vederea înfiinţării sistemului de canalizare cele şapte sate care au în prezent sistem de apă:

„În urma unui proiect, Goleştiul are în prezent 42 de kilometri de reţea de apă, iar canalizarea se va realiza pe o lungime de 37 de kilometri. Fiindcă avem mai multe branşamente la reţeaua de apă prinse în proiect vom renunţa la surplus, pentru care vom face notă de renunţare, iar cu bani aceştia vom face mai face o extindere”, spune noul primar al localităţii. Pentru înfiinţarea sistemului de canalizare am făcut o solicitare pe care am depus-o în luna iulie, iar acum lucrăm la studiul de fezabilitate pe care urmează să-l depunem. Am câştigat aceste alegeri cu un scor covârşitor, încât avem majoritate. Colegii mei nu erau încrezători că vom avea majoritatea, dar Dumnezeu ne-a ajutat. În acest mandat localitatea are toate şansele să aibă apă, canalizare, asfalt, toate utilităţi necesare. Avem 6 consilieri PNL, prin urmare, în mandatul acesta vom avea linişte la Goleşti. La prima şedinţă pe care o voi face cu colegii din primărie trebuie să le spun că banii pentru localitate nu vin dacă stăm în birourile de la primărie” , a punctat primarul localităţii Goleşti, Adrian Mitrache.

În această perioadă, administraţia locală a aprobat indicatorii pentru implementarea proiectului privind Programul Operațional pentru Competitivitate şi Îmbunătăţirea Tehnologiei Informaţiilor şi Comunicaţiilor a școlilor, cu fonduri europene. Avem un deviz de 400 de mii de lei prin care se vor achiziţiona 73 de tablete, 19 laptopuri pentru cadrele didactice şi 7 table interactive: „Aici sunt de apreciat colegii din primărie, fiindcă în trei zile au întocmit toate documentele pe care le-au predat inclusiv consultantului”, a precizat Adrian Mitrache.

Un mare minus al localităţii este alunecarea de teren din satul Blidari

Primarul localităţii Goleşti, Adrian Mitrache spune că a rămas cu proiectul de consolidare a satului Blidari nerezolvat din 2018. Administrația locală este aşteptată la Compania Națională de Investiții cu declarațiile notariale ale proprietarilor cum că sunt de acord să se lucreze pe terenul lor. Aici lucrurile s-au împotmolit, administraţia locală întâmpinând probleme. Pentru cadastrarea satului Blidari, administraţia locală a întâmpinat probleme cu cetăţenii din zonă:

„Este greu, fiindcă mulţi nu înţeleg necesitatea acestui demers. Indiferent de situaţie, trebuie să depunem la CNI extrasele de carte funciară.

Spre bucuria noastră, fiindcă nu au mai fost ploi torenţiale, terenul nu s-a mai mişcat. Foarte mult a durat până am finalizat cadastrarea perimetrului. Un singur lot nu am reuşit. Pe acest perimetru trebuie făcute 60 de cărţi funciare, şi am decis să îi luăm pe toţi proprietarii la notarial. Un lucru este cert: CNI ne va finanţa acest proiect. Tot la CNI suntem prinşi în lista de sinteză cu cei 8,35 kilometri de drumuri comunale, avem depus studiul de fezabilitate, expertiza tehnică şi studiul geotehnic. În această zonă ne dorim mai întâi să venim cu reţeaua de analizare şi abia apoi să realizăm sistemul de canalizare”, a punctat primarul Adrian Mitrache

Localitatea Goleşti este o zonă predispusă alunecărilor de teren, iar acest lucru este deja cunoscut de toată lumea. Alunecările de teren din satul Blidari au început în 2005 şi s-au reactivat în toţi aceşti ani, după fiecare ropot de ploaie. Un sat întreg este la un pas de alunecare. Cu toate acestea, Guvernul nu alocă un leu pentru lucrările necesare de stabilizare a terenului. În această situaţie, conducerea primăriei a fost constrânsă să caute soluţii de salvare a zonei, găsind o portiţă de finanţare prin Compania Naţională de Investiții. Pentru întocmirea documentaţiei, primăria este nevoită să facă intabularea întregii zone, pentru a putea preda obiectivul către Compania Națională de Investiții, în vederea consolidării.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *