Comuna Drăgoeşti, dezvoltare făcută temeinic. Planurile pentru următorul mandat ale primarului Gheorghe Melente

Investiţii în derulare şi noile obiective ale Primăriei Drăgoeşti

La Primăria comunei Drăgoeşti, începutul noului an 2021 se remarcă prin lucrări numeroase pentru implementarea proiectelor pentru care s-au obţinut fonduri.

În acelaşi timp, administraţia locală se pregăteşte intens pentru noile etape privind finanţarea proiectelor necesare localităţii. În acest sens se lucrează la noi documentaţii, astfel încât totul să fie pus la punct când se va da startul accesării de noi fonduri. Primarul comunei, Gheorghe Melente, spune că programele europene sau guvernamentale sunt de o importanţă crucială pentru administraţiile locale, deoarece nu s-ar putea derula proiecte de anvergură în localităţi doar cu bani de la bugetul local.

Drăgoeştiul a primit zero lei la ultima alocare de fonduri de la Guvernul PNL

Primarul comunei, Gheorghe Melente se artă destul de optimist când vine vorba despre absorbţia fondurilor europene sau guvernamentale, chiar dacă localitatea Drăgoeşti a fost taxată, primind zero lei la ultima alocare de fonduri guvernamentale, extrem de necesară pentru achitarea cofinanţării proiectului pentru construirea aşezământului cultural din localitate.

Reamintim faptul că, la finele anului 2020 s-au făcut alocări de fonduri, ultima dintre ele, în valoare de 13.450.000 lei pentru judeţul Vâlcea reprezentând bani din fondul de rezervă al Guvernului. Banii ar fi trebuit acordaţi ca sprijin financiar pentru a depăşi dificultăţile de la final de an, dar au fost alocaţi doar pentru 41 de localităţi liberale. Alături de toate primăriile PSD din judeţ care nu au figurat pe listă au fost taxate şi câteva primării PNL care, de asemenea, au primit zero lei. Un exemplu este şi localitatea Drăgoeşti, pentru care Guvernul a decis că nu are nevoie de „sprijin financiar pentru a depăşi necesităţile administraţiei locale”:

Pentru noul an am speranţa că nu vom avea un recul în ceea ce priveşte programele de finanţare. Fac această precizare fiindcă, din punctul meu de vedere va fi un mandat foarte greu, iar dacă nu vom şti să gestionăm, în această perioadă lucrurile, putem să clacăm administrativ, deoarece ne confruntăm cu lipsa banilor din cauza crizei economice şi sanitare prin care trecem. În localitate sunt proiecte în derulare, şi acesta este un lucru foarte bun. Avem chiar şi finanţări pentru trei proiecte dar, gândind în perspectivă, nu ştim de unde vom găsi banii necesari cofinanţărilor pentru că, dacă ne uităm pe ultimele alocări de fonduri, Drăgoeştiul este una dintre localităţile care a primit zero lei la ultima alocare de fonduri. Această situaţie ne pune un mare semn de întrebare, deoarece avem nevoie de bani pentru cofinanţarea unui proiect mare, în valoare de 100 de mii de euro, cofinanţare pe care mi-am asumat-o. Înainte de alegerile locale din toamna acestui an am făcut solicitare pentru această cofinanţare, privind construirea Centrului Cultural, în contextul în care nu am cerut niciodată bani pentru echilibrări bugetare, doar pentru proiectele pe care le derulez”,a punctat primarul localităţii Drăgoeşti, Gheorghe Melente.

În cazul în care criteriile de alocare a ultimelor fonduri au fost în funcţie de rezultatele obţinute în urma alegerilor de anul trecut, localitatea Drăgoeşti s-a apropiat de procentul de 50% la alegerile localele din 27 septembrie, iar în urma campaniei electorale pentru parlamentare, rezultatul localităţii a fost media partidului. Mai mult, Drăgoeştiul are un deputat PSD care a luat voturi din această zonă, aici existţnd şi un spital sub tutela Consiliului Judeţean, dar şi un drum judeţean asfaltat ca la carte, extrem de importat pentru această comunitate.

Gheorghe Melente are investiţii în derulare şi noi proiecte

Gheorghe Melente: „Trebuie să privim situaţia cu optimism şi cu speranţa că totul va fi bine”. Administraţia locală a atras fonduri europene prin FLAG pentru construirea pieţei din localitate. Proiectul, în valoare de 250 de milioane de euro este depus în SEAP. Cert este că va fi ceva grandios, se va construi o clădire autorizată şi compartimentată pentru lactate, carne, peşte, legume şi fructe. Mai mult, în timp, avem în plan să amenajăm în zonă şi un târg săptămânal. Noi ne-am îndreptat spre accesarea fondurilor europene şi guvernamentale, nu am stat cu mâna întinsă, fiindcă nimeni nu îţi dă bani”, a punctat primarul.

Pe lângă acest proiect, la Drăgoeşti se lucrează la amenajarea zonelor centrale pentru agrement. Se fac indicatorii tehnico-economici pentru câteva drumuri care se vor intabula şi, ulterior asfalta, acestea fiind centuri ocolitoare. Primarul ne informează că aşezământul cultural din localitate este în lucru, iar în toamna acestui an se vor finaliza lucrările: „Problema este racordarea Centrului Cultural la utilităţi: apă, energie electrică şi canalizare, aceasta fiind în responsabilitatea primăriei. Dar le vom face chiar dacă va trebui să ne împrumutăm, deoarece, aşa cum am spus, avem nevoie de 100 de mii de euro, o sumă asumată prin hotărâre de Consiliu Local, reprezentând cofinanţarea proiectului care se derulează prin Compania Naţională de Investiţii. Cu toate acestea, trebuie să privim situaţia cu optimism şi cu speranţa că totul va fi bine”, a precizat primarul localităţii Drăgoeşti, Gheorghe Melente.

Skijet-uri, ambarcaţiuni, căsuţe rustice şi pescuit sportiv, la Drăgoeşti

În localitate se va face amenajarea unei zone de agrement pentru pescuitul sportiv. În urma hotărârii Consiliului Local Drăgoeşti, administraţia locală a depus un proiect în vederea finanţării, aflat în faza de evaluare, pentru dotarea şi amenajarea zonei de agrement pentru pescuitul sportiv din zonă. Acesta a primit un punctaj şi urmează sa fie evaluat de o comisie tehnică din cadrul POPAM, ulterior proiectul urmând etapele care vor necesita răspunsuri la solicitări de clarificări pentru a primi finanţarea necesară: „Avem în prezent un nou proiect aprobat tot prin FLAG, aşa cum avem şi construirea pieţei, pentru „Promovarea activităţii de pescuit şi a producţiei piscicole pe luciul de apă administrat de comuna Drăgoeşti prin achiziţia de echipamente şi dotări specifice cu ambarcaţiuni, skijet-uri, căbănuţe, proiect în valoare de aproximativ 400 de mii de euro. În localitate vom avem o zonă de agrement lângă Olt, în vecinătatea stadionului, acolo unde se amenajează şi piaţa, dar undeva, la marginea Oltului unde avem un lac aflat în administrarea primăriei, în satul Buciumeni. Suntem pe drumul sigur al deschiderii unei zone de agrement de acest tip. Cert este că Drăgoeştiul se va dezvolta şi în această direcţie, a agrementului şi divertismentului”, a punctat primarul localităţii Drăgoeşti.

Activitatea piscicolă poate deveni o sursă de venit şi chiar o îndeletnicire pentru tineri

Proiectul se va amenaja pe o suprafaţă totala de 1745 de metri pătraţi. Acest amplasament se va învecina cu Centrul comercial de produse tradiţionale şi de peşte, aflat în faza de licitaţie privind lucrările de construcţie şi poate crea un avantaj de amplasament în ceea ce priveşte vizibilitatea obiectivului, aşezarea sa în imediata apropiere a pieţei locale de desfacere pentru producţia de peşte proaspăt, dar şi accesul direct la utilităţi.

Prin urmare, la Drăgoeşti se pun bazele unei zone de agrement cu specific pescăreasc, formată din echipamente: bărci, şalupe, mijloace de transport şi de tracţiune, echipamente specifice pentru pescuitul sportiv şi comercial, spaţii de cazare pentru pescarii sportivi din alte localităţi cu acces spre luciul de apă aflat la aproximativ 3,5 kilometri.

Proiectul, cu titlul ,,Promovarea activităţii de pescuit şi a producţiei piscicole pe luciul de apă administrat de comuna Drăgoeşti prin achiziţia de echipamente şi dotări specifice” are o importanţă deosebită prin faptul că generează o alternativă viabilă faţă de o latură economică a localităţii care poate aduce dezvoltarea producţiei piscicole, crearea de noi locuri de muncă, dar şi atragerea de oportunităţi turistice în zonă. Comuna Drăgoeşti beneficiază de un luciu de apă deosebit de mare, respectiv lacul Buciumeni, cu o suprafaţa de 7 hectare, lacul Blejanoaia, de 5 hectare şi Lacul de acumulare hidroelectrică Zăvideni. Prin acest proiect se creionează o direcţie a dezvoltării în zonă a producţiei de peşte, organizarea activităţii pescăreşti şi încurajarea pescuitului sportiv şi turismului.

Prin dotarea cu echipamente profesionale şi angajarea de personal contractual în producţia de distribuire şi comercializare a peştelui se doreşte crearea unui flux continuu, eficient şi creator de bunăstare în localitate.

„Dacă în perioada interbelică, pe râul Olt se practica transportul de materiale cu pluta sau activităţi de morărit, în perioada de după construcţia barajelor hidroelectrice activitatea piscicolă a devenit o sursă de venit şi chiar o îndeletnicire pentru tineri, producţia de peşte a crescut şi, implicit, activitatea de pescuit a devenit o meserie. Proiectul îşi propune crearea unei alternative faţă de principala sursă de venit din localitate, şi anume activitatea agricolă şi de creştere a animalelor din ferme de semisubzistenţă”, apune primarul comunei.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *