La Lungeşti funcţionează cu succes o platformă comunală pentru gunoiul de grajd

Comuna Lungeşti este printre puţinele localităţi din judeţ unde s-a implementat un astfel de proiect, menit să prevină poluarea cu nitriţi şi nitraţi, şi unde funcţionează cu succes o astfel de platformă comunală pentru gunoiul de grajd.

Administraţia locală a implementat proiectul cu scopul rezolvării problemei gunoiului de grajd şi resturilor vegetale, considerând că este necesară amenajarea unei asemenea platforme pentru gunoiul de grajd, care este un foarte bun îngrăşământ. Proiectul este funcţional în localitate din vara anului trecut. Aici gunoiul este distribuit, conform tehnologiei, în anumite cantităţi, pe terenurile din localitate. Dacă acest tip de gunoi este distribuit în cantităţi foarte mari, atunci poate deveni un factor poluant, ne informează primarul Tiberiu Costea. Investiţia a avut două elemente, şi anume construirea unei platforme, dar şi achiziţionarea unor utilaje. „Este un proiect pentru prevenirea poluării cu nitriţi şi nitraţi a zonei, cu fonduri atrase de la Ministerul Mediului. Investiţia este funcţională, iar localnicii salută faptul că la noi în localitate se fac paşi vizibili în ceea ce priveşte proiectele pe care le avem în localitate. Prin acest proiect de amenajare a acestei platforme betonate de gunoi de grajd atât cetăţenii, cât şi fermierii din comună duc iarna gunoiul provenit de la animalele din gospodărie, iar primăvara îl ia de acolo şi îl împrăştie pe terenurile agricole. Capacitatea platformei este de 1.940 mc/an şi a fost dimensionată în corelare cu numărul de animale existente în zona comunei şi cu perioada de interdicţie a împrăştierii gunoiului de grajd pe terenurile agricole. În vederea exploatării optime a platformei, primăria a primit şi un set de utilaje, constând în: tractor, două remorci, încărcător frontal, maşină de împrăştiat compostul şi cisternă-vidanjă. Astfel, fermierii pot opta pentru servicii de preluare a bălegarului de către operatorul platformei sau pot să îşi transporte singuri la platformă gunoiul de grajd, acelaşi lucru fiind valabil pentru împrăştierea compostului (mraniţei) pe terenurile agricole”, ne-a informat primarul localităţii Lungeşti, Tiberiu Costea.

Cel mai mare complex sportiv din sudul judeţului va fi la Lungeşti

Tiberiu Costea este primarul care şi-a scos comuna din noroi. Fondurile atrase au schimbat spectaculos viaţa locuitorilor din comună, fiindcă primarul a avut proiecte şi deschidere să folosească acest mecanism de finanţare. La Lungeşti, drumurile comunale sunt ca-n palmă, locuitorii beneficiază de apă potabilă la robinet şi există reţea de canalizare, puţini mai sunt cei care au WC în curte, iar copiii nu au întâmpinat probleme cu desfăşurarea orelor online, fiindcă aici şcolile sunt „ca la carte”, modernizate şi dotate cu tehnologie IT.

În localitate există de asemenea o sală de sport prototip şi, foarte curând, se va da startul lucrărilor pentru construirea unui bazin semiolimpic de înot acoperit şi a celui mai mare complex sportiv din sudul judeţului. La Lungeşti, cetăţenii care decid să apeleze la serviciile oferite de centrul medical din localitate pot beneficia de servicii de înaltă clasă. Centrul este dotat cu echipamente avansate, capabile să susţină servicii medicale unice la nivelul judeţului.

Centrul de zi pentru vârstnici, proiect de un milion de euro 

În localitate este în lucru şi un centru de zi pentru persoane vârstnice un proiect în valoare de un milion de euro, accesat prin AFIR. Centrului de zi va fi dedicat persoanelor vârstnice. Clădirea va avea un etaj, dar se va mai construi un nivel unde se va monta un lift interior, din sticlă. Seniorii vor avea parte de tratament, de consiliere psihologică şi socială, fizioterapie, ba chiar de tratament la o salină artificială. Centrul va fi dotat cu SPA, jacuzzi şi se va putea face fizioterapie cu ultrasunete. Căminul va avea capacitatea de aproximativ 300 de persoane. Aici se va putea servi inclusiv masa în sistem catering şi vârstnicii vor beneficia de tratament pe baza aparatelor existente. În cadrul proiectului se va amenaja inclusiv o sală de evenimente unde se vor organiza spectacole, se vor susţine piese de teatru şi aniversări. Primăria Lungeşti face primele demersuri pentru un nou şi amplu proiect privind branşarea localităţii la reţeaua de gaz metan: „Sunt optimist, chiar dacă va fi greu de demarat aceste proiecte. Este proiectul care ar mai lipsi pentru populaţia care îşi doreşte să beneficieze şi de această utilitate, iar acest lucru se va întâmpla şi, cred eu, cât mai curând posibil”, a punctat primarul localităţii Lungeşti.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *