Gheorghe Dinculescu intenţionează să acceseze fonduri pentru regularizarea torenţilor din Mălaia

Consolidarea torenţilor din localitatea Mălaia este unul dintre obiectivele administraţiei locale.

Deşi sunt multe probleme în localitate, acest proiect este prioritar, spune primarul Gheorghe Dinculescu. Consolidarea albiilor torenţilor din zonele amenințate are rolul de prevenire a alunecărilor de teren şi inclusiv de punere în siguranţă a locuinţelor sătenilor din Mălaia. Altfel, a explicat alesul local, zona va fi afectată de inundații şi alunecări de teren. În acest sens s-au făcut primii paşi privind obţinerea avizul de la Consiliul de Administraţie Romsilva, iar la punctul 6 din cadrul şedinţei din luna februarie s-au transmis, cu titlu gratuit, Primăriei Mălaia, 15 colectări de torenţi.

Cu toate acestea, primarul de la Mălaia, Gheorghe Dinculescu face apel la Obştea de moşneni din Mălaia să oprească cât se poate de repede defrişările necontrolate din zonele unde există torenţii, iar acolo unde deja s-a produs dezastrul să se găsească rapid soluţii.

„Pentru regularizarea torenţilor s-au făcut primii paşi, dar mai avem de făcut demersuri până să ajungem la obținerea Hotărârii de Guvern. Am fost la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară, am discutat şi am stabilit modul de lucru şi paşii care trebuie urmaţi. Acum urmează să îi inventariem, vom da o decizie, apoi se va forma o comisie de inventariere, pentru a-i trece în domeniul public. Vreau să spun că inventarierea domeniului public la Primăria Mălaia nu s-a făcut din 2001, adică niciodată. Toţi au trecut liniştiţi prin această primărie și şi-au văzut de drumul lor. Torenţii sunt un subiect interesant, dar, cu cât avansez şi îmi doresc mai mult acest proiect întâmpin alte şi alte probleme, mult mai complexe decât mă pot gândi. Şi aici aş vrea să trag un semnal de alarmă pe care să-l înţeleagă foarte bine cei care administrează pe lângă sat, pe lângă comunitate, şi mă refer la Obştea de moşneni din Mălaia. Nu vorbesc întâmplător, fiindcă am fost vicepreşedinte al Asociației Proprietarilor de Păduri Private din România şi ştiu bine aceste probleme, dar să vii şi să faci lucrări silvice în vatra satului este o crimă. Nu este admis să faci lucrări silvice în zona torenţilor, şi asta pentru că, dacă luăm axul torentului principal vedem că adună pârâiaşe şi afluenţi, iar regularizarea lui s-a făcut de specialişti, după un plan exact”, a punctat primarul de la Mălaia, Gheorghe Dinculescu.

Gheorghe Dinculescu: „Pe firul torenţilor s-a defrişat la ras, iar acest lucru s-a făcut pe toţi versanţii”

În zonă s-a defrişat necontrolat, existând riscul schimbării sensului de scurgere a torenţilor, astfel încât, în urma ploilor torenţiale, poate apărea oricând pericolul ca apa să antreneze tot materialul de pe versanţi, care poate mătura totul în cale.

„Nu trebuie să ne gândim doar ce facem astăzi şi, dacă ne este bine acum, să mergem înainte. Trebuie să gândim în perspectivă, fiindcă mâine, aici va fi o râpă care va înghiţi satul, şi spun acest lucru deoarece pe firul torenţilor s-a defrişat la ras, iar acest lucru s-a făcut pe toţi versanţii. Există pericolul ca apa să antreneze tot materialul, fiindcă nu mai are cine să-l stabilizeze şi, foarte curând, ni-l va aduce în vale. Prin urmare, partea cea mai grea a amenajării acestor torenţi este cum stabilizăm solul în zona de amonte a amenajărilor acestora, acolo unde s-a defrişat masiv. Cei de la obşte, în nemernicia lor, au venit şi nu au lăsat un metru de pământ la dispoziţia primăriei, nici cele care erau vitale pentru administrare. Le-au luat pe toate, ei sunt proprietarii, ei fac ce vor, taie şi spânzură. Nu asta este problema, să administreze, da să o facă în mod corect, gândindu-se la viitor, nu gândindu-se la propriul buzunar şi după noi potopul. Nu este corect faptul că au tăiat tot. Acum trebuie să găsească soluţii tehnice şi eu îi voi convoca să discutăm acest lucru, pentru că trebuie să stabilizăm zona, trebuie să plantăm măcar pe partea de jos salcâm sau altceva, o soluţie pe care să o găsească silvicultorii. Voi face acest lucru fiindcă eu am învăţat că cea mai bună democraţie este dictatura. Dacă nu înţeleg de bună voie sunt instituţii ale satului care trebuie să-i alinieze, pentru că există Ministerul Mediului, Garda de Mediu care trebuie să îşi facă treaba. Alergăm să rezolvăm o problemă şi dăm de altele, mult mai complicate”, afirmă primarul de la Mălaia, Gheorghe Dinculescu.

Se caută soluţii şi pentru consolidarea digului de protecţie ridicat la construirea hidrocentralei

În localitate există un dig de protecţie ridicat atunci când a fost construită hidrocentrala de la Mălaia, în anul 1973. Acesta s-a făcut în continuarea canalului de fugă, pentru a proteja satul. Construit de peste 47 de ani digul are nevoie urgentă de consolidare, deoarece prezintă fisuri destul de grave, reprezentând un real pericol. Primarul de la Mălaia caută soluţii cât se poate de grabnice în acest sens, începând de la identificarea fondurilor şi trecerea lui în domeniul public, pentru că s-a descoperit că nici o instituţie a statului nu îl are în prezent în administrare.

„S-a făcut un dig de protecţie construit de TCH pe care acum nu-l mai are nimeni pe inventar. Am făcut adrese şi la Hidroelectrica şi la Apele Române, şi ne-au răspuns că nu este în inventarul nimănui. Acest dig a început să se degradeze, are zone unde există caverne destul de periculoase sub fundaţie. Prin urmare, pasul următor este că ar trebui să-l introducem şi pe acesta în domeniul public, să identificăm fonduri şi să-l reabilităm cât se poate de repede. Dezamăgitor este faptul că am urmărit programele de finanţare prin Ministerului Mediului şi nu sunt alocate fonduri pentru astfel de proiecte. Prin urmare, trebuie să luăm şi această lucrare, să ne-o însuşim, să o reparăm, şi asta cât se poate de repede”, a precizat primarul Gheorghe Dinculescu.

Digul are o lungime de 300 de metri şi o înălţime considerabilă. Primarul ne informează că a avut şi batardouri care, l-a vremea respectivă, erau făcute din scândură, pentru a se introduce în timpul viiturii. Referitor la această lucrare primarul spune că trebuie urgent acel dig inventariat şi identificate fondurile necesare pentru reabilitare.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *