Şuşani, o localitate mai curată prin colectarea deşeurilor selectiv

Aşa cum a anunţat din timp primarul Daniel Tudor, în comuna Şuşani demarează procesul de colectare selectivă a gunoiului reciclabil.

Fiecare gospodărie primeşte gratuit din partea firmei de salubrizare saci necesari colectării exclusive a fracției uscate – deşeuri reciclabile: hârtie, carton, plastic, PET-uri, ambalaje metalice, etc.

Alesul local face apel în continuare la locuitori să ia în serios acest aspect și și-a exprimat convingerea că fiecare cetățean a înțeles importanța pe care o are reciclarea diverselor materiale pentru mediul înconjurător. Primarul spune că această regulă de colectare separată a deşeurilor reciclabile în localitate s-a implementat treptat şi cu înţelegere din partea cetăţenilor. Este vorba despre un efort comun, pe care administraţia publică locală îl face împreună cu firma de colectare, dar mai ales împreună cu populaţia. În ceea ce priveşte gunoiul menajer, primarul Daniel Tudor a reușit să aibă acest serviciu recurgând la conștientizarea populației cu privire la reducerea cantităților de deșeuri generate, oamenii ajungând să plătească doar atât cât aruncă: „Cetăţenii comunei Şuşani colectează selectiv deşeurile din propriile gospodării separând hârtia, cartonul, sticla, metalul, plasticul, deşeurile reziduale şi pe cele biodegradabile. De asemenea, în localitate s-au distribuit pliante explicative privind informaţiile de care oamenii au nevoie pentru ca procesul de colectare selectivă să decurgă aşa cum trebuie şi să fie înţeles pe deplin. În acest sens am contactat o altă firmă de colectare a deşeurilor, iar toate gospodăriile primesc saci gratuit pentru deşeurile reciclabile. Acţiunea se desfăşoară cu succes şi vom încuraja în continuare cetăţenii să predea în mod selectiv deşeurile. Motivul este acela că una dintre cele mai acute probleme este legată de protecţia mediului, fiind reprezentată de generarea deşeurilor în cantităţi mari şi gestiunea necorespunzătoare a acestora. Aşa dar, la Şuşani se separă hârtia, cartonul, sticla, metalul, plasticul, deşeurile reziduale şi cele biodegradabile. În ceea ce priveşte gunoiul menajer am găsit o soluţie pentru a nu mai plăti atât de mult la factura de gunoi și le-am recomandat cetăţenilor să selecteze gunoiul menajer, adică să nu mai pună în tomberoane resturi de la animale şi construcţii. Referitor la gunoiul menajer, luna aceasta voi lua o hotărâre privind operatorul care va face acest serviciu şi, din calculele noastre, preţul nu va depăşi 5 lei de persoană. Pentru colectarea selectivă a gunoiului este nevoie de un efort colectiv, dar oamenii au înţeles această obligativitate”, spune primarul comunei Şuşani, Daniel Tudor.

Primarul este convins că fiecare localnic a înţeles şi se va implica în această acţiune în continuare, iar Şuşaniul va fi o localitate mai curată și mai frumoasă prin colectarea deşeurilor selectiv.

Noi proiecte pentru comuna Şuşani

Primarul Daniel Tudor vrea să construiască o unitate medicală care să deservească toate localităţile limitrofe. Alesul local spune că anul acesta bugetul este identic cu cel de anul trecut. Despre investiţii cu bani alocaţi din bugetul local nu poate să spună nimic. În acest sens, administraţia locală se canalizează în continuare spre programele cu finanţare europeană sau guvernamentală. În planurile primarul se află branşarea localităţii la reţeaua de gaze pe o lungime de 42 de kilometri, construirea din temelii a căminului cultural din satul Râmeşti şi ridicarea unui centru medical care să deservească şi localităţile limitrofe: „O dată ce se va construi acest centru medical, planurile noastre sunt mai mari. În acest sens, vrem ca acest centru să devină un punct medical de permanenţă pe harta de sud a judeţului, dotat cu ambulanţă şi cu aparatura medicală necesară unui astfel de punct. Clădirea va avea 8 cabinete, va fi o construcţie care se va avea la parter 540 de metri pătraţi construibili. Acest centru este o necesitate, o urgenţă, fiindcă suntem departe de spitalele orăşeneşti, iar oamenii se deplasează din ce în ce mai greu până acolo”, a precizat primarul comunei Şuşani, Daniel Tudor.

Proiectul de extindere a rețelei de apă şi canalizare este în așteptare, prins în master planul judeţului

Proiectul de extindere a reţelei de apă şi canalizare a localităţii Şuşani este prins în master planul judeţului de peste 8 ani, dar nu se mai știe nimic despre el: „Şi noi suntem prinşi în acest master-plan al judeţului cu extinderi la reţeaua de apă şi canalizare, dar proiectul bate pasul de ani buni. Ştiu că nu am fost eliminaţi, în rest nu avem nicio informaţie. Dacă legea ne permitea, astăzi aveam apă şi canalizare în toată localitatea, fiindcă, în tot acest timp au fost şi alte variante pe care puteam să le abordăm. Primăria avut un alt proiect făcut şi pentru canalizare, dar a trebuit să retragă proiectul, fiindcă localitatea era prinsă în acest master-plan şi nu avea voie să fie inclusă în două programe. Sper ca, de data aceasta, să se realizeze ce au promis, fiindcă oamenii nu mai au răbdare”, mai spune primarul.

Pe lângă aceste proiecte, administraţia locală are în fază de licitaţie lucrările de refacere şi consolidare a platformei drumului din punctul Brezeşti, satul Stoiculeşti, cu fonduri pentru situaţii de urgenţă, dar şi construirea unui pod în punctul Sîlea.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *