Anunţul primarului Nicolae Concioiu: Plângere penală împotriva celor care au decis eliminarea localităţii din master planul judeţului

Localitatea Guşoeni este una dintre localităţile care de câţiva ani buni se află pe lista programului cu finanţare POIM 2014-2020, cu speranţa obţinerii mai rapide a unor bani europeni destinaţi înfiinţării sistemului de apă şi canalizare în comună, renunţând în schimb la investiţii finanţate din Programul Naţional de Dezvoltare sau alte axe de finanţare.

Reamintim faptul că, la finele anului trecut, după 8 ani, printr-o adresă venită de la ADI Apa Vâlcea, primarul Nicolae Concioiu a aflat cu stupoare că proiectul prins în acest masterplan, privind înfiinţarea întregului sistem de canalizare şi o parte din reţeaua de apă, extrem de necesară în satul Dealul Marenu, nu se va mai finanţa.

Aflat într-o astfel de situaţie injustă, primarul localităţii Guşoeni, Nicolae Concioiu, spune că lucrurile nu vor rămâne aşa. Atât consilierii locali, dar şi cetăţenii din localitate vor acţiona în instanţa de judecată decizia de a tăia de pe lista de investiţii proiectul localităţii, fiindcă nu este normal ca, după mai bine de 8 ani, administraţia locală să fie blocată efectiv în ceea ce priveşte solicitarea unor altor program de finanţare pentru înfiinţarea sistemului de apă şi canalizare în localitate

„Din anul 2014 suntem în acest ADI Apă Vâlcea, prin al cărui program de finanţare a infrastructurii mari, proiectul de apă şi canalizare din localitate urma să primească fondurile necesare. După atâţia ani, la finele anului trecut localitatea a fost exclusă. Este o nedreptate fată de comunitate din această localitate, în acest sens am contactat un avocat. Prin urmare, noi îi vom chema în instanţă, fiindcă vom declanşa mai multe procese. Vom face plângere penală la DNA şi Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF).Proiectul acesta mi se pare măgărit, iar cei care au greşit trebuie să răspundă, nimeni nu are dreptul să se joace cu viaţa comunităţii. Noi nu avem un metru de apă şi canalizare în localitate fiindcă nu am avut voie legal să accesăm alte fonduri renunţând, aşa dar , în schimb la investiţii finanţate prin alte programe. În anul 2009, când acest master plan se contura, proiectul pentru apă şi canalizarea în localitatea Guşoeni a fost declarat eligibil şi reportat, iar astăzi spun că nu mai întrunim condițiile. Este inadmisibil iar cei vinovaţi trebuie să răspundă. Mai grav este că, în prezent, nu există nici un program de finanţare de care să ne agăţăm rapid,fiindcă comunitatea are nevoie urgent de apă şi canalizare, aceste programe sunt doar la nivel de discuţii. Pe mine mă marchează foarte mult această decizie de eliminarea a localităţilor din master planul judeţului,după atâţia ani, este o bătaie de joc la adresa comunităţilor respective vizavi de acest proiect, dar şi de proiectele care au fost depuse pe FDI. Şi, în aceste sens, am văzut că sunt primari hotărâţi să dea în judecată Guvernul pentru faptul că le-a fost retrasă finanţarea, în situaţia în care lucrările respective erau în plină desfăşurarea” a precizat primarul localităţii Guşoeni, Nicolae Concioiu

Nicolae Concioiu: „Este lege ca metrii liniari de apă curentă să fie egali cu metrii liniari de apă uzată”

Comuna Guşoeni ar fi trebuit să beneficieze prin ADI Apă Vâlcea de 13 kilometri de reţea de canal şi tot atâţia kilometri de apă curentă, în toate cele 6 sate aferente. Însă, conform adresei pe care a primit-o administraţia locală, localităţii i s-a tăiata de pe lista de investiţii toată reţeaua de canalizare care era inclusă în master planul judeţului, mai mult de atât, a fost respinsă şi o parte din sistemul de apă care era extrem de necesar în satul Dealul Mare , aflat la o altitudine destul de mare. Chiar şi aşa, potrivit primarului Nicolae Concioiu, este inacceptabilă înfiinţarea unui sistem de apă fără canalizare.

„”Personal am fost în Comisia Agenţiei de Mediu când s-a obţinut avizul şi, acolo a fost una dintre condiţiile obligatorii, adică este lege dată ca metrii liniari de apă curentă să fie egali cu metrii liniari de apă uzată şi asta fiindcă este normal ca o gospodărie să poată să deverseze apă menajeră pe care o foloseşte din sistemul de apă. Fiindcă nu mai putem accepta în secolul XXIlipsa utilităţilor esenţiale având în vedere că oamenii şi-au modernizat gospodăriile. Prin urmare, a înfiinţa sistemul de apă şi canalizare este o necesitate, nu un moft, pentru a avea o localitate conform cerinţelor actualepe care cetăţenii o cer urgent. Apavil şi ADI Apă Vâlcea vin acum după ani de zile şi susţin că localitate nu se încadrează conform condiţiilor impuse în programul de finanţare. Consider că este nedrept. Aşteptam ca lucrurile să ia o întorsătură imediată în sensul găsirii unor soluţii pe care să ni le propună, să le acceptăm, dar nu de excludere. Pentru a ne elimina de la finanţare în anul 2021, dintr-un proiect care a plecat la drum în anul 2014, în care Apavil este vinovat chiar dacă îmi trimite o adresă prin care spune că „”În concluzie nu se poate imputa operatorului Apavil faptul că UAT Guşoeni a fost exclusă din cadrul proiectului Regional de Dezvoltare Infrastructură Mare şi nu depinde de Apavil să menţinăUAT Guşoeni în proiect”. Ni se spune că decizia de eliminarea a localităţilor acum, aparţine Ministerului Fondurilor Europene, ceea ce nu este adevărat, fiindcă am fost acolo şi în adresă scrie : „”Proiectul de Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de apă şi apă uzată aflat în pregătire, în vederea obţinerii finanţării europene nerambursabile, nu este o decizie unilaterală a autorității de management a POIM ci una consimţită de potenţialii beneficiari SC Apavil SA”, a precizat primarul localităţii Guşoeni, Nicolae Concioiu.

Decizia de eliminare a localităţii din master planul judeţului este una dezamăgitoare pentru primarul comunei Guşoeni care, în toţi aceşti ani, a primit, în repetate rânduri, asigurări că proiectul de înfiinţare a sistemului de apă şi canalizare se va implementa cu siguranţă în localitate.De aceea primarul a hotărât să facă mai multe plângeri împotriva ADI Apă Vâlcea, Apavil şi Ministerul Fondurilor Europene şi chiar să apeleze la instanţele judecătoreşti. Mai mult, primarul consideră că decizia de respingere a sistemului de canalizare în comuna are la bază factorul politic.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *