Virgil PÎRVULESCU: „Intenţionez să merg la Bucureşti şi să am o întâlnire cu preşedintele partidului şi cu premierul”

Ştefan CIUCĂ

Într-un interviu acordat pentru cititorii Impact real viceprimarul Râmnicului, Virgil Pîrvulescu explică situaţia actuală a Alianţei PNL-USR şi care este procedura pe care o adoptă cei din alianţă pentru a vota la şedinţele de Consiliu Local. Viceprimarul Râmnicului ne-a oferit detalii importante despre bugetul actual şi care este viziunea sa asupra dezvoltării municipiului. Acesta susţine că a avut o întâlnire serioasă cu primarul Mircia Gutău în care au discutat lucruri concrete despre proiectul parcului industrial. Virgil Pîrvulescu intenţionează să facă demersuri la Guvern pentru sprijinirea investiţiilor din municipiu.

Impact real: Care este situaţia aprobării planurilor urbanistice de la ultima şedinţă de Consiliu Local?

Virgil PÎRVULESCU: Pe ordinea de zi au fost trei PUZ-uri în care se propunea un alt regim de înălţime în anumite zone ale oraşului. Problemele legate de aceste planuri urbanistice au fost şi vor exista întotdeauna. Sunt oameni nemulţumiţi în zona în care se construieşte şi felul în care sunt amplasate aceste construcţii poate să genereze probleme oraşului, în general. În cadrul alianţei PNL-USR există un protocol în care noi venim cu propunerile noastre de vot argumentate, iar colegii noştri de la USR vin şi ei cu propunerile lor de vot argumentate. Colegii de alianţă au spus că în cadrul PUZ-urilor ei se vor abţine, şi atunci am spus că şi noi ne vom abţine, numai că urma ca ei să îşi asume public explicaţia problemelor apărute la aceste PUZ-uri. Cred că introducerea acestui punct pe ordinea de zi a fost un şantaj la adresa mea, dar, pentru că eu nu am votat împreună cu colegii mei, atunci toată lumea s-a convins că sunt corect în principiile mele şi în alianţă, dacă alianţa îşi doreşte să continuăm pe principii corecte. Noi am votat aşa cum şi-au dorit colegii de alianţă.

Impact real: Care mai este situaţia alianţei USR-PNL? Funcţionează în continuare?

Virgil PÎRVULESCU: Alianţa merge bine, din punctul meu de vedere, iar dacă nu ne convine, trebuia să fim în stare să luăm 12 consilieri la alegerile locale. Eu am o altă concepţie, îmi doresc ca lucrurile să fie făcute într-un mod corect, adică să ne axăm pe nişte subiecte majore de dezvoltare a oraşului nostru. Lucrul bun după şedinţa ordinară din luna martie a fost decizia primarului de a coborî pe pământ, din stratosferă, să stăm de vorbă şi să ne gândim ce avem de făcut. A realizat că dumnealui este singurul care generează această zonă de scandal şi că noi avem principii. Am avut o discuţie cu Mircia Gutău, o discuţie care trebuia să aibă loc de la începutul mandatului, dar pe care dumnealui nu cred că ar fi avut-o în veci dacă nu eram consecvenţi în ideile noastre. Primul pas pe care l-a făcut a fost să accepte că Virgil Pîrvulescu trebuie să primească împuternicire de aşa manieră încât să aducă în patrimoniul municipiului Râmnicu Vâlcea terenul din zona Oltchim, unde putem să construim parcul industrial. Am avut o discuţie şi cu Departamentul Juridic de la Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea, aşteptăm ca săptămâna viitoare să convoace o şedinţă extraordinară şi să vedem dacă se ţine de cuvânt.

Impact real: Ce părere aveţi despre protestele împotriva restricţiilor?

Virgil PÎRVULESCU: Marea majoritate a oamenilor sunt nemulţumiţi pentru că treaba nu merge bine în ţară. Din punctul de vedere al sănătăţii toţi sunt conştienţi, toţi ştiu că acest virus ucide, că este nenorocit. Nu pot să-i cataloghez pe cei care au ieşit fără mască, dar cred că starea aceasta i-a influenţat să zică: ce mai am de pierdut? Nu mai am cu ce să-mi cumpăr pâine, lapte la copii sau alte lucruri… cred că asta este de fapt principala motivaţie care i-a dus acolo, nu faptul că sunt impuse tot felul de restricţii de genul celei de a purta masca. Restricţiile sunt la fel ca şi în alte state. În unele state sunt restricţii mult mai dure, dar, din punct de vedere economic, respectivul stat duduie. La noi în momentul de faţă totul este pe loc. Din punct de vedere financiar nu se simte acea revigorare în economie. La proteste au participat 800 de oameni, dar poate că restul de 100.000 cred altfel, aşa că ar fi bine să respectăm democraţia în care suntem. Eu respect dreptul la protest, dar şi aceşti oameni trebuie să îmi respecte mie dreptul la viaţă. Spitalele sunt cum sunt, secţiile sunt aglomerate şi mor oameni, iar pe mine mă îngrozeşte acest lucru.

Impact real: S-a menţionat la şedinţa de Consiliu Local că aveţi un salariu mare, de 16.800 de lei. Cum comentați aceste acuzaţii?

Virgil PÎRVULESCU: Salariul meu este de 9.000 de lei net, atât încasez. Eu am spus în campania electorală că aş reduce salariile, însă reducerea salariului este atribuţia primarului. Mie îmi place că duc discuţia în zona aceasta, de salarii. Am spus-o, o spun şi o voi spune de câte ori este nevoie: nu am venit la primărie pentru salariu. Am mers la primărie pentru că vreau ca oraşul Râmnicu Vâlcea să fie oraşul în care ne dorim cu toţii să trăim. Vreau să fac ceva pentru oraşul acesta, cu sau fără greutăţi.

Impact real: Cum este, în opinia dumneavoastră bugetul de anul acesta, va permite şi realizarea unor lucrări de anvergură, sau este doar unul de subzistenţă?

Virgil PÎRVULESCU: Dacă analizăm, acesta nu este un buget de anvergură, în condiţia în care 24 de milioane de lei se duc spre investiţiile executate anul trecut, pe care practic anul acesta doar le plătim. Restul sunt cofinanţări care se realizează pentru anumite fonduri europene, care nu generează absolut nimic pentru oraşul nostru, pentru că suntem pe zona de parcuri, şcoli, nimic care să genereze locuri de muncă.

Impact real: Dacă aţi fi fost dumneavoastră cel care aţi fi propus bugetul, pe ce fel de investiţii v-aţi fi axat?

Virgil PÎRVULESCU: Avem în 2016 un proiect mare, pe care primăria a dat nişte bani, şi care este pe site-ul primăriei. Acolo sunt nişte direcţii de dezvoltare a oraşului pe mai multe ramuri. Mi-a plăcut foarte mult. Prima dată cred că trebuie făcut parcul industrial şi definirea direcţiei pe care vrem să o dăm zonei de dezvoltare a municipiului Râmnicu Vâlcea. Trebuie să ne gândim ce suntem. oraş turistic, hub IT, industrie chimică, pentru că noi nu avem în acest moment o direcţie de dezvoltare. O strategie a unui oraş se stabileşte pe un termen de minimum 10 ani. Cred că atunci, în 2016, trebuia stabilit care sunt banii pe care-i alocăm, care sunt ţintele de zonă metropolitană, unde vrem să construim case şi unde vrem să construim blocuri, unde este zonă industrială şi tot aşa. Până acum bugetul se axează pe înfrumuseţare, şi cred în momentul acesta că marea majoritate a cetăţenilor care vor să spună ceva, marşează pe înfrumuseţare. Ceilalţi, care nu vor să spună nimic şi tac cred că au alte opinii, dar nu le exprimă.

Impact real: Care credeţi că este motivul pentru care primarului Mircia Gutău îi este atât de teamă de dumneavoastră?

Virgil PÎRVULESCU: Nu cred că îi este frică de mine. Mircia Gutău este un om puternic, din punctul meu de vedere. Niciodată nu mi-am subestimat adversarul, dar cred că a realizat faptul că, de când este dumnealui primar, pentru prima dată are în faţa lui un bărbat. Un bărbat care îşi asumă şi care stă în picioare la orice furtună, vijelie, palme, şuturi, indiferent cât de mulţi ar fi cei care îi cântă actualului primar. Mircia Gutău nu este prost, este un om inteligent. E bine să ai pe cineva în opoziţie care să-ţi facă faţă, pentru că vei gândi mai mult, atunci când vei lua decizii.

Impact real: Care credeţi că sunt posibilităţile prin care râmnicenilor ar putea să li se micşoreze impozitele locale, care au fost majorate în ultimii ani în mod constant?

Virgil PÎRVULESCU: Avem un buget de 280 de milioane de lei şi impozitele şi taxele plătite de persoanele fizice şi impozitul pe proprietate înseamnă vreo 20%, restul sunt bani care provin din impozitul pe salarii de la diverse societăţi care au sediul aici, chiar dacă societăţile, multe dintre ele, lucrează în alte locuri. Dacă vrem să discutăm despre un buget mare şi bogat pentru municipiul Râmnicu Vâlcea trebuie să discutăm despre societăţi dezvoltate. Dacă reuşim să ducem la îndeplinire parcul industrial, care generează din start 20-30 de milioane de lei, asta înseamnă că am putea face o reducere la zona de impozite achitate de populaţie. Până atunci facem promisiuni electorale, dar, ca să poţi reduce impozitele şi taxele pentru populaţie trebuie să faci asta.

Impact real: În ultimii ani, administraţia locală a vânat în mod constant clădirile din oraş unde se desfăşura învăţământul profesional. Dacă aţi fi primar ce aţi face pentru acest domeniu, şi dacă sunteţi de părere că şcolile profesionale au un viitor, la Râmnicu Vâlcea?

Virgil PÎRVULESCU: Fără şcoli profesionale nu putem să discutăm despre dezvoltare. Orice înseamnă zonă economică înseamnă oameni specializaţi în diverse profesii şi meserii. De obicei tendinţa părinţilor este să considere copilul lor ca fiind cel mai frumos şi cel mai deştept, de aceea trebuie să facă 2-3 facultăţi, 4 masterate şi 5 doctorate. La muncă nu se mai gândeşte nimeni. Cel care făcea o şcoală de profesie, de meserii să zicem, câştiga mult mai puţin decât un inginer, şi atunci toată lumea şi-a dorit să fie inginer. În momentul de faţă paradigma societăţii noastre este faptul că meseriaşul este atât de rar şi atât de căutat încât de obicei câştigă dublu faţă de un inginer. De ce? Pentru că piaţa o cere. Investitorii au nevoie de profesionişti. Obligatoriu trebuie şcolile profesionale reinventate.

Impact real: Râmnicul a beneficiat sau ar putea beneficia în viitor de sprijin din partea Guvernului, şi pentru ce anume?

Virgil PÎRVULESCU: Intenţionez să merg la Bucureşti şi să am o întâlnire cu preşedintele partidului şi cu premierul. Voi sta cu ei faţă în faţă şi, dacă merg acolo ca să-mi fac poze, consider că nu am ce căuta pe aici. Trebuie să fac administraţie şi am nevoie de sprijin din partea Guvernului. Am nevoie din partea statului român să ne ajute pentru ca municipiul să se dezvolte. Dacă vor face promisiuni, atunci înseamnă că ei nu sunt membri ai PNL, atunci se consideră că nu facem parte din aceeaşi familie politică. Am să vă spun dacă o să am parte de gargară politică sau acţiune directă. Am să ies pe post şi o să spun: oamenii ăştia fac gargară pentru că eu nu fac parte din categoria în care zic „da, şefu”. Au de gând să facă treabă pentru România, facem parte din aceeaşi familie. În cazul când nu au de gând să facă treabă atunci să meargă unde vor ei. Eu nu pot să vin în faţa cetăţenilor şi să spun că nu se poate, cetăţenii nu au nevoie de un lider care să se vaite în faţa lor.

Virgil PÎRVULESCU: „Intenţionez să merg la Bucureşti şi să am o întâlnire cu preşedintele partidului şi cu premierul”

Ştefan CIUCĂ

Într-un interviu acordat pentru cititorii Impact real viceprimarul Râmnicului, Virgil Pîrvulescu explică situaţia actuală a Alianţei PNL-USR şi care este procedura pe care o adoptă cei din alianţă pentru a vota la şedinţele de Consiliu Local. Viceprimarul Râmnicului ne-a oferit detalii importante despre bugetul actual şi care este viziunea sa asupra dezvoltării municipiului. Acesta susţine că a avut o întâlnire serioasă cu primarul Mircia Gutău în care au discutat lucruri concrete despre proiectul parcului industrial. Virgil Pîrvulescu intenţionează să facă demersuri la Guvern pentru sprijinirea investiţiilor din municipiu.

Impact real: Care este situaţia aprobării planurilor urbanistice de la ultima şedinţă de Consiliu Local?

Virgil PÎRVULESCU: Pe ordinea de zi au fost trei PUZ-uri în care se propunea un alt regim de înălţime în anumite zone ale oraşului. Problemele legate de aceste planuri urbanistice au fost şi vor exista întotdeauna. Sunt oameni nemulţumiţi în zona în care se construieşte şi felul în care sunt amplasate aceste construcţii poate să genereze probleme oraşului, în general. În cadrul alianţei PNL-USR există un protocol în care noi venim cu propunerile noastre de vot argumentate, iar colegii noştri de la USR vin şi ei cu propunerile lor de vot argumentate. Colegii de alianţă au spus că în cadrul PUZ-urilor ei se vor abţine, şi atunci am spus că şi noi ne vom abţine, numai că urma ca ei să îşi asume public explicaţia problemelor apărute la aceste PUZ-uri. Cred că introducerea acestui punct pe ordinea de zi a fost un şantaj la adresa mea, dar, pentru că eu nu am votat împreună cu colegii mei, atunci toată lumea s-a convins că sunt corect în principiile mele şi în alianţă, dacă alianţa îşi doreşte să continuăm pe principii corecte. Noi am votat aşa cum şi-au dorit colegii de alianţă.

Impact real: Care mai este situaţia alianţei USR-PNL? Funcţionează în continuare?

Virgil PÎRVULESCU: Alianţa merge bine, din punctul meu de vedere, iar dacă nu ne convine, trebuia să fim în stare să luăm 12 consilieri la alegerile locale. Eu am o altă concepţie, îmi doresc ca lucrurile să fie făcute într-un mod corect, adică să ne axăm pe nişte subiecte majore de dezvoltare a oraşului nostru. Lucrul bun după şedinţa ordinară din luna martie a fost decizia primarului de a coborî pe pământ, din stratosferă, să stăm de vorbă şi să ne gândim ce avem de făcut. A realizat că dumnealui este singurul care generează această zonă de scandal şi că noi avem principii. Am avut o discuţie cu Mircia Gutău, o discuţie care trebuia să aibă loc de la începutul mandatului, dar pe care dumnealui nu cred că ar fi avut-o în veci dacă nu eram consecvenţi în ideile noastre. Primul pas pe care l-a făcut a fost să accepte că Virgil Pîrvulescu trebuie să primească împuternicire de aşa manieră încât să aducă în patrimoniul municipiului Râmnicu Vâlcea terenul din zona Oltchim, unde putem să construim parcul industrial. Am avut o discuţie şi cu Departamentul Juridic de la Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea, aşteptăm ca săptămâna viitoare să convoace o şedinţă extraordinară şi să vedem dacă se ţine de cuvânt.

Impact real: Ce părere aveţi despre protestele împotriva restricţiilor?

Virgil PÎRVULESCU: Marea majoritate a oamenilor sunt nemulţumiţi pentru că treaba nu merge bine în ţară. Din punctul de vedere al sănătăţii toţi sunt conştienţi, toţi ştiu că acest virus ucide, că este nenorocit. Nu pot să-i cataloghez pe cei care au ieşit fără mască, dar cred că starea aceasta i-a influenţat să zică: ce mai am de pierdut? Nu mai am cu ce să-mi cumpăr pâine, lapte la copii sau alte lucruri… cred că asta este de fapt principala motivaţie care i-a dus acolo, nu faptul că sunt impuse tot felul de restricţii de genul celei de a purta masca. Restricţiile sunt la fel ca şi în alte state. În unele state sunt restricţii mult mai dure, dar, din punct de vedere economic, respectivul stat duduie. La noi în momentul de faţă totul este pe loc. Din punct de vedere financiar nu se simte acea revigorare în economie. La proteste au participat 800 de oameni, dar poate că restul de 100.000 cred altfel, aşa că ar fi bine să respectăm democraţia în care suntem. Eu respect dreptul la protest, dar şi aceşti oameni trebuie să îmi respecte mie dreptul la viaţă. Spitalele sunt cum sunt, secţiile sunt aglomerate şi mor oameni, iar pe mine mă îngrozeşte acest lucru.

Impact real: S-a menţionat la şedinţa de Consiliu Local că aveţi un salariu mare, de 16.800 de lei. Cum comentați aceste acuzaţii?

Virgil PÎRVULESCU: Salariul meu este de 9.000 de lei net, atât încasez. Eu am spus în campania electorală că aş reduce salariile, însă reducerea salariului este atribuţia primarului. Mie îmi place că duc discuţia în zona aceasta, de salarii. Am spus-o, o spun şi o voi spune de câte ori este nevoie: nu am venit la primărie pentru salariu. Am mers la primărie pentru că vreau ca oraşul Râmnicu Vâlcea să fie oraşul în care ne dorim cu toţii să trăim. Vreau să fac ceva pentru oraşul acesta, cu sau fără greutăţi.

Impact real: Cum este, în opinia dumneavoastră bugetul de anul acesta, va permite şi realizarea unor lucrări de anvergură, sau este doar unul de subzistenţă?

Virgil PÎRVULESCU: Dacă analizăm, acesta nu este un buget de anvergură, în condiţia în care 24 de milioane de lei se duc spre investiţiile executate anul trecut, pe care practic anul acesta doar le plătim. Restul sunt cofinanţări care se realizează pentru anumite fonduri europene, care nu generează absolut nimic pentru oraşul nostru, pentru că suntem pe zona de parcuri, şcoli, nimic care să genereze locuri de muncă.

Impact real: Dacă aţi fi fost dumneavoastră cel care aţi fi propus bugetul, pe ce fel de investiţii v-aţi fi axat?

Virgil PÎRVULESCU: Avem în 2016 un proiect mare, pe care primăria a dat nişte bani, şi care este pe site-ul primăriei. Acolo sunt nişte direcţii de dezvoltare a oraşului pe mai multe ramuri. Mi-a plăcut foarte mult. Prima dată cred că trebuie făcut parcul industrial şi definirea direcţiei pe care vrem să o dăm zonei de dezvoltare a municipiului Râmnicu Vâlcea. Trebuie să ne gândim ce suntem. oraş turistic, hub IT, industrie chimică, pentru că noi nu avem în acest moment o direcţie de dezvoltare. O strategie a unui oraş se stabileşte pe un termen de minimum 10 ani. Cred că atunci, în 2016, trebuia stabilit care sunt banii pe care-i alocăm, care sunt ţintele de zonă metropolitană, unde vrem să construim case şi unde vrem să construim blocuri, unde este zonă industrială şi tot aşa. Până acum bugetul se axează pe înfrumuseţare, şi cred în momentul acesta că marea majoritate a cetăţenilor care vor să spună ceva, marşează pe înfrumuseţare. Ceilalţi, care nu vor să spună nimic şi tac cred că au alte opinii, dar nu le exprimă.

Impact real: Care credeţi că este motivul pentru care primarului Mircia Gutău îi este atât de teamă de dumneavoastră?

Virgil PÎRVULESCU: Nu cred că îi este frică de mine. Mircia Gutău este un om puternic, din punctul meu de vedere. Niciodată nu mi-am subestimat adversarul, dar cred că a realizat faptul că, de când este dumnealui primar, pentru prima dată are în faţa lui un bărbat. Un bărbat care îşi asumă şi care stă în picioare la orice furtună, vijelie, palme, şuturi, indiferent cât de mulţi ar fi cei care îi cântă actualului primar. Mircia Gutău nu este prost, este un om inteligent. E bine să ai pe cineva în opoziţie care să-ţi facă faţă, pentru că vei gândi mai mult, atunci când vei lua decizii.

Impact real: Care credeţi că sunt posibilităţile prin care râmnicenilor ar putea să li se micşoreze impozitele locale, care au fost majorate în ultimii ani în mod constant?

Virgil PÎRVULESCU: Avem un buget de 280 de milioane de lei şi impozitele şi taxele plătite de persoanele fizice şi impozitul pe proprietate înseamnă vreo 20%, restul sunt bani care provin din impozitul pe salarii de la diverse societăţi care au sediul aici, chiar dacă societăţile, multe dintre ele, lucrează în alte locuri. Dacă vrem să discutăm despre un buget mare şi bogat pentru municipiul Râmnicu Vâlcea trebuie să discutăm despre societăţi dezvoltate. Dacă reuşim să ducem la îndeplinire parcul industrial, care generează din start 20-30 de milioane de lei, asta înseamnă că am putea face o reducere la zona de impozite achitate de populaţie. Până atunci facem promisiuni electorale, dar, ca să poţi reduce impozitele şi taxele pentru populaţie trebuie să faci asta.

Impact real: În ultimii ani, administraţia locală a vânat în mod constant clădirile din oraş unde se desfăşura învăţământul profesional. Dacă aţi fi primar ce aţi face pentru acest domeniu, şi dacă sunteţi de părere că şcolile profesionale au un viitor, la Râmnicu Vâlcea?

Virgil PÎRVULESCU: Fără şcoli profesionale nu putem să discutăm despre dezvoltare. Orice înseamnă zonă economică înseamnă oameni specializaţi în diverse profesii şi meserii. De obicei tendinţa părinţilor este să considere copilul lor ca fiind cel mai frumos şi cel mai deştept, de aceea trebuie să facă 2-3 facultăţi, 4 masterate şi 5 doctorate. La muncă nu se mai gândeşte nimeni. Cel care făcea o şcoală de profesie, de meserii să zicem, câştiga mult mai puţin decât un inginer, şi atunci toată lumea şi-a dorit să fie inginer. În momentul de faţă paradigma societăţii noastre este faptul că meseriaşul este atât de rar şi atât de căutat încât de obicei câştigă dublu faţă de un inginer. De ce? Pentru că piaţa o cere. Investitorii au nevoie de profesionişti. Obligatoriu trebuie şcolile profesionale reinventate.

Impact real: Râmnicul a beneficiat sau ar putea beneficia în viitor de sprijin din partea Guvernului, şi pentru ce anume?

Virgil PÎRVULESCU: Intenţionez să merg la Bucureşti şi să am o întâlnire cu preşedintele partidului şi cu premierul. Voi sta cu ei faţă în faţă şi, dacă merg acolo ca să-mi fac poze, consider că nu am ce căuta pe aici. Trebuie să fac administraţie şi am nevoie de sprijin din partea Guvernului. Am nevoie din partea statului român să ne ajute pentru ca municipiul să se dezvolte. Dacă vor face promisiuni, atunci înseamnă că ei nu sunt membri ai PNL, atunci se consideră că nu facem parte din aceeaşi familie politică. Am să vă spun dacă o să am parte de gargară politică sau acţiune directă. Am să ies pe post şi o să spun: oamenii ăştia fac gargară pentru că eu nu fac parte din categoria în care zic „da, şefu”. Au de gând să facă treabă pentru România, facem parte din aceeaşi familie. În cazul când nu au de gând să facă treabă atunci să meargă unde vor ei. Eu nu pot să vin în faţa cetăţenilor şi să spun că nu se poate, cetăţenii nu au nevoie de un lider care să se vaite în faţa lor.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *