Drăgoeştiul are nevoie de fonduri pentru cofinanţarea proiectelor

Bugetul comunei Drăgoeşti în anul 2021, este unul de supravieţuire. Cu toate acestea, administraţia locală, condusă de primarul Gheorghe Melente a reuşit să elaboreze bugetul la capitolul funcţionare, însă are urgent nevoie de fonduri pentru cofinanţarea proiectului privind construirea Centrului Cultural din localitate, în valoare de aproximativ un milion de euro. În acest sens va face toate diligenţele necesare la Guvern pentru a încerca să obţină cofinanţarea necesară introducerii utilităţilor la Centrul Cultural. „Constructorul ne-a informat că, în aproximativ o lună se vor termina lucrările de construire la Centrul Cultural. În această perioadă noi am început lucrările de branşare la reţeaua de apă şi canalizare a lăcaşului de cult. Banii pentru o parte dintre aceste lucrări îi avem alocaţi de la Consiliul Judeţean, dar avem nevoie de cei 10% din valoarea proiectului pentru racordarea clădirii la energie electrică, amenajările exterioare şi branşarea la reţeaua de apă şi canalizare. Prin urmare avem nevoie de cel puţin 600 de mii de lei pentru punerea în funcţiune a Centrului Cultural”, a punctat primarul localităţii Drăgoeşti.

La Drăgoeşti, în satul Buciumeni se construieşte unui amplu centru cultural, care va purta numele domnitorului Mihai Viteazul

După finalizarea construcţiei, clădirea va fi una dintre instituţiile reprezentative în domeniul cultural din zona de sud-est a judeţului Vâlcea. Va dispune de o sală de spectacole modernă, cu 500 de locuri, cinematograf , instalaţii de sonorizare şi iluminare performante. Se adresează întregii comunităţi locale, găzduind activităţi proprii sau în parteneriat cu alte instituţii: „Acest nou aşezământ cultural este unul grandios, este un proiect prototip, unul dintre cele zece care se construiesc în ţară. Suprafaţa terenului unde s-a construit Casa de Cultură din Drăgoeşti este de 4900 de metri. Aici se vor organiza spectacole, se vor ţine piese de teatru şi evenimente pentru comunitatea noastră. Prin Hotărârea Consiliului Local ne obligăm ca, timp de 15 ani, să nu-i schimbăm destinaţia. Mai mult, vreau ca acest edificiu să fie gazda unor spectacole cu tradiţie şi din localităţile vecine. Un cămin cultural este benefic pentru orice comunitate, fiind singurul loc unde se pot face adunări comunale, desfăşurări de activităţi culturale. Centrul Cultural va purta chiar numele marelui domnitor Mihai Viteazul fiindcă aici, la Drăgoeşti, avem un lucru inestimabil: biserica cu hramul Sfinţii Trei Ierarhi, unde a fost botezat Marele Domnitor Mihai Viteazul. Eu sper ca filmul Mihai Viteazul, care se toarnă aici, pe meleagurile noastre în această perioadă, să aibă lansarea la noi în localitate, pe ecranul din sala de spectacole a Centrului Cultural din Drăgoeşti. Până atunci avem nevoie de fonduri pentru racordarea clădirii la utilităţi”, a precizat primarul localităţii Drăgoeşti.

La secţiunea dezvoltare, administraţia locală Drăgoeşti stă bine

Proiectele pentru care s-a muncit în vederea întocmirii documentaţiilor şi care au fost depuse în mandatul trecut astăzi sunt vizibile, pentru că, în această perioadă, primarul a dat ordin de începere a lucrărilor privind construirea pieţei agroalimentare. Piaţa va fi amenajată cu spaţii pentru produse agroalimentare, dotate cu bazine compartimentate pentru spălarea legumelor şi fructelor şi spaţii de vânzare: lapte, produse din lapte, peşte, carne şi produse de panificaţie, cât şi spaţii comerciale pentru mărfuri diverse, care vor fi puse la dispoziţia cetăţenilor. În acest fel localnicii şi comercianţii care îşi vând produsele în localitate nu vor mai trebui să îşi întindă marfa pe jos sau să meargă în târguri. Tot prin acest proiect se va amenaja canalul din zonă, se va construi un podeţ şi o parcare. Valoarea proiectului este de 10 miliarde de lei, iar în jurul acestei pieţe administraţia locală intenţionează să amenajeze şi un târg, fiindcă în acea zonă există toate utilităţile.

Gheorghe Melente: „Ne vom axa pe atragerea fondurilor pe diverse axe, fie guvernamentale sau europene, pe care le aşteptăm cu nerăbdare”

„În localitate se lucrează, iar oamenii văd acest lucrU. Se va construi piaţa agroalimentară, pentru care am dat ordinul de începere a lucrărilor. Mai avem un proiect în cadrul FLAG, unde deocamdată suntem în stadiul de verificări. Aşteptăm, fiindcă am prevăzut în cadrul proiectului pentru acvacultură – pescuit şi dotarea lui pentru zona de agrement, dar pentru agrement se pare că nu vom putea lua fonduri, fiindcă Hidroelectrica nu dă aviz pentru astfel de proiecte, chiar dacă există un astfel de proiect pe Olt, la Călimăneşti. Spun că nu le permite legislaţia să fie zonă de agrement. În continuare ne vom axa pe atragerea fondurilor din diverse axe, fie guvernamentale sau europene, pe care le aşteptăm cu nerăbdare, şi asta fiindcă bugetul local nu permite investiţii. Cu bani din bugetul local am reuşit reabilitarea primăriei la parter, iar anul viitor vom moderniza şi etajul clădirii. Tot din bugetul local vom reuşi rezolvarea micilor probleme care vor apărea, fiindcă nu avem fonduri pentru proiecte mari, chiar dacă avem planuri. Cu toate acestea, trebuie să strângem cureaua pentru a pregăti documentaţia pentru un proiect viitor, fiindcă nu ascund faptul că ne-am propus asfaltarea drumurilor de tarla, fiindcă ne dorim ceva ocolitor pentru utilajele agricole. În acest sens aşteptăm noile ghiduri pentru depunerea proiectelor şi, mai mult, aşteptăm programele de finanţare pentru branşarea localităţilor la reţeaua de gaze. În prezent, localitatea Drăgoeşti este beneficiara unor proiecte pe care le-am implementat în mandatul trecut”, a precizat primarul. 

În planurile administraţiei locale se numără şi proiectul pentru regularizarea torenţilor. Pentru început, administraţia locală caută soluţii pentru atribuirea lor în vederea administrării. În acest sens ANIF sprijină primăria cu documentele necesare pentru a găsi cele mai bune variante. Pe lângă aceste proiecte, primarul declară că, foarte curând, lucrările proiectului de extindere la reţeaua de apă şi canalizare prinsă în masterplanul judeţului vor începe în acest an.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *