Administraţi locală din Lungeşti are în plan să devină producător de energie verde

Proiectul, aşa cum ni l-a prezentat primarul Tiberiu Costea, reprezintă o tehnologie inovativă, pusă în practică şi în alte comune din ţară, constând într-un sistem de panouri solare mobile sau fixe care urmăresc soarele pe tot parcursul zilei. În acest fel se obţine energia folosită pentru necesarul instituţiilor publice din localitate şi pentru iluminatul stradal. Astfel, autorităţile locale vor reuşi să facă economii destul de mari la preţul plătit furnizorului de energie electrică.

Energia verde reprezintă şansa de economisire pentru localitatea Lungeşti

În ultimii ani, gazele naturale, lemnele şi energia electrică sunt asociate nu doar cu costuri mai mari, dar şi cu poluarea mediului, fiind tot mai des înlocuite cu energia produsă din biomasă sau cu cea solară. Această trecere la sursa verde sau regenerabilă este susţinută de Uniunea Europeană. Pentru acest proiect, primarul Tiberiu Costea intenţionează atragerea fondurilor europene. „Primăria trebuie să aibă tot timpul bani pentru administrarea instituţiilor, pentru combustibilul necesar pe timp de iarnă, pentru curentul electric, apă, canalizare şi celelalte probleme care apar în tot acest timp. Pentru diminuarea acestor cheltuieli ne-am gândit şi la alte variabile din surse regenerabile de energie. Chiar asta avem în plan acum şi, în maxim un an, cu siguranţă la Lungeşti vom vedea toate instituţiile din comună folosind energie proprie. Astfel vom diminua până la zero consumul de alte materiale pentru a încălzi aceste clădiri. Avem în plan acest aspect, iar primul ghid de finanţare care va veni pe acest segment îl vom aborda cu cea mai mare rapiditate. În localitate există o bază sportivă pentru copii, şcoli, grădiniţe, cămine culturale, dispensar, centru de zi pentru persoane vârstnice, iar la toate aceste facilităţi, la Lungeşti se va construi şi un bazin de înot semiolimpic. Dar acest lucru se va întâmpla atunci când noi vom fi siguri de ceea ce înseamnă branşarea localităţii la reţeaua de gaze, fiindcă toate bazinele de înot, prin standardele care sunt aprobate de minister, obligatoriu trebuie să aibă sursă de energie, de încălzire cu gaz. În acest sens ne gândim la o variantă şi vom propune ca sursele de încălzire să fie şi prin energie verde, cu suprafeţe de panouri fotovoltaice şi pompe de căldură care să uşureze şi să ne permită să funcţionăm cu acest bazin de înot în fiecare anotimp. Centrala fotovoltaică este alcătuită din panouri solare inteligente, care se rotesc după soare. Asta nu înseamnă că nu aşteptăm nu nerăbdare proiectul pentru reţeaua de gaze, dar investiţia în energie verde este viziunea şi deschiderea către viitor pentru a diminua emisia de gaze, fiindcă o centrală consumă gaze dar, arzându-le, poluează. În primul rând, noi ne gândim să ajungem până acolo încât să ne achităm de cheltuielile pentru iluminatul public şi de cheltuielile pentru energia electrică la clădirile care aparţin primăriei”, a precizat primarul localităţii Lungeşti, Tiberiu Costea.

Localitatea va avea bazin de înot acoperit şi complex sportiv

Un modern bazin de înot acoperit şi un complex sportiv amenajat la cele mai înalte standarde, care să faciliteze activităţile sportive, alături de o sală de sport prototip dotată cu echipamente reîntregeşte complexul sportiv amenajat deja în comuna vâlceană Lungeşti şi dorinţa primarului localităţii de a crea lucruri frumoase. Toate acestea reprezintă ingredientul principal care stă la baza conceptului de a putea face performanţă sportivă şi de agrement, aducând localitatea Lungeşti la gradul de cel mai nou şi atractiv punct sportiv de pe harta judeţului.

În acest sens, primarul Tiberiu Costea speră să dea anul acesta startul lucrărilor pentru construirea bazinului acoperit de înot din localitate.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *