Costică Vâlcea a făcut dezvăluiri cutremurătoare: ”Am încercat de două ori să mă sinucid, nu mai judecam atunci!”

Stabilit la Râmnicu Vâlcea, Gheorghe Constantin (69 ani) a fost invitatul lui Ovidiu Ioanițoaia la emisiunea ”Prietenii lui Ovidiu” de la GSP, unde a făcut dezvăluiri senzaționale.

Gheorghe Constantin a făcut întâi carieră ca portar și a jucat în Divizia A pentru Petrolul Ploiești, Farul Constanța, CSM Reșița și Chimia Râmnicu Vâlcea. După un meci Jiul Petroșani – Chimia, Constantin a alergat arbitrul pe teren după un gol încasat în ultimul minut după ce fusese faultat și a decis să schimbe cariera. Ca arbitru, Costică Vâlcea a fluierat 237 jocuri și central și la linie din 1976 până în 1997.  La începutul carierei, nu a fost lipsit de evenimente, la Berbești fiind lovit în umăr cu  sticlă de către un jucător.

Da Luz, cea mai frumoasă amintire

Cel mai important meci ca arbitru a fost pe Stadio Da Luz, în 1982, în sferturile Cupei Cupelor,  Benfica-Dinamo Moscova. Ulterior, în 2005, acesta a ajuns șeful CCA, poziție din care a fost implicat într-unul dintre cele mai mari scandaluri din arbitrajul românesc, dosarul „Mită pentru arbitri 1”.  ”După ce l-au destituit pe Crăciunescu, FRF a desemnat o comisie ca să desemneze președintele. Eu și Vasile Avram am fost la egalitate cu 7 voturi, iar apoi votul lui Moise a venit la mine” a spus Gheorghe Constantin. Din 2009 nu se mai uită la un meci de fotbal. ”Nu am niciun meci văzut de la cap la coadă, mă uit la analize săptămânale. Arbitrajul de azi mi se pare mult mai slab. Pe Hațegan și Kovacs i-am descoperit la cursurile de la Govora, când era Crăciunescu președinte, eram director de curs și trei ani la rând am făcut aceste cursuri. Sunt convins că a contat mult pentru ei și Vassaras, sunt susținuți de el, sunt și alți arbitri buni, dar dacă nu îi vede cineva, rămân acolo”.

”Vina mea a fost relația prea apropiată cu Penescu”

„Costică Vâlcea” a fost condamnat în 2013 la 5 ani de închisoare pentru luare de mită și aderare la grup infracțional, însă a petrecut în total 19 luni și jumătate după gratii, pedeapsa sa fiind redusă vârstei de peste 60 de ani.

Procesul lui Gheorghe Constantina durat peste cinci ani, iar la ultimele două termene de la Curtea de Apel s-a schimbat completul de judecată.

”Am partea mea de vină, relațiile mele prea apropiate cu conducătorii, în prima parte a mandatului am insistat să fiu sunat de conducători la orice oră, apoi mi-am dar seama că era o eroare. Penescu mi-a propus funcția de președinte la Argeș după terminarea mandatului și m-a tentat să am o rezervă undeva. Banii pe care procurorul a spus că i-aș fi primit nu s-au putut demonstra niciodată. S-a spus că am luat bani în restaurant, dar nu mi-ar fi făcut flagrant? DNA a supravegheat toată întâlnirea noastră, Penescu a scos niște bani pentru nevoile lui. Prima dată mi s-a spus că luare de mită dar nu s-a demonstrat, apoi mi s-a schimbat încadrarea în aderare de grup infracțional! Dar, eu niciodată nu i-am dat lui Penescu arbitrii pe care îi cerea. Am luat o dată bani împrumut de la Penescu pentru a vopsi o mașină, circa 8000 lei, poate DNA să demonstreze că aceștia au fost mită?” s-a întrebat Costică Vâlcea la GSP.

A încercat să se sinucidă de două ori

Fostul șef al CCA a dezvăluit că a încercat să se sinucidă de două ori în prima parte a pedepsei, când a ispășit nouă luni. ” Primele zile, când eram șapte persoane în doi metri și ceva și un wc a fost cel mai greu. Starea în care am fost, pe care am trăit-o și nu concepeam să nu poți să vorbești cu nimeni, nu poți să te aperi. Am stat la arestul preventiv din Pitești 35 de zile.  Am încercat să mă sinucid. Din păcate, am avut două tentative. Eram la Mărgineni, lângă Moreni. Am înghițit toate pastilele de la toți oamenii de acolo. Au ieșit afară, eu n-am ieșit la plimbare… Și toate pastilele pe care le-am găsit le-am înghițit. Dumnezeu știe câte erau, ei au zis că vreo 60-70. Am înghițit tot ce avea fiecare pe acolo! De la cei șapte din camera respectivă, când au ieșit la mișcare o oră”. 

Costică Vâlcea recunoaște că în acele momente nu mai judeca, iar medicii din Târgoviște l-au salvat. ”A venit cineva din conducerea penitenciarului și până la urmă m-au dus la Târgoviște, la spital. Medicul de-acolo mi-a ținut o muştruluială serioasă și mi-a făcut spălături stomacale. N-aș mai face niciodată, nu mai judecam atunci. Spre rușinea mea n-am judecat bine momentele alea, trebuia să le accept, bune sau rele. Nu eram nici primul, nici ultimul, vinovat sau nevinovat”.

A cântat în corul bisericii din Colibași

Pe perioada detenției, Gheorghe Constantin a făcut multe plantoane și a făcut parte din corul bisericii de la Colibași. ”Am muncit! Plantoane și am fost în corul bisericii de la Colibași. N-aveam voce, dar eram vocea doi. M-aș fi dus oriunde…Plantoane de noapte, adică aveam de văzut ce se întâmplă în cameră. Trebuia imediat să raportezi la jandarmii de afară. Ni se mai cerea să spunem dacă cineva avea telefon. Și chiar dacă avea vreunul telefon n-aș fi făcut greșeala să-l dau în primire. Există telefoane în penitenciare, dar e problema lor să afle mijloacele cum ajung acolo”. După ispășirea pedepsei, lui Costică Vâlcea îi era rușine să iasă în public. ”Îmi-era mie jenă, rușine să ies pe stradă. Adrian Porumboiu chiar m-a sunat să vin la el și să mă angajez. Au mai sărit și alții în ajutorul meu, dar nu vreau să le spun numele”.

Răceală cu Crăciunescu

După ce au arbitrat împreună și au fost prieteni apropiați, relația dintre Gheorghe Constantin și Ion Crăciunescu s-a răcit mult în ultimul deceniu. ”Când eram șef al CCA am intrat de mai multe ori în conflict cu Nelu Crăciunescu. Am avut un moment de maximă supărare din ce auzisem că a făcut visavis de mine, am avut o discuție ca de la bărbat la bărbat, el a spus că lucrurile nu au stat așa. Din acel moment, relația noastră s-a răcit, deși ne salutăm, dar nu mai este ce a fost. Au fost momente frumoase cu el, pentru mine a fost un mare ajutor că m-a luat cu el la meciurile importante, am avut șansa să ies în lume la meciurile importante. I-am făcut tușă, am intrat în anturaj select și mi-a prins foarte bine” a povestit Costică Vâlcea.

Are trei copii

În urmă cu șase ani, la vârsta de 63 de ani, Gheorghe Constantin a devenit tată pentru a treia oară. Fostul președinte al CCA mai are doi băieți dintr-o căsătorie anterioară, printre care și Augustus, fost arbitru internațional, actualmente membru în CCA. Partenera de viață a acestuia, Cristina – profesoară în Râmnicu Vâlcea, i-a dăruit o fetiță, pe Ioana.  ”Sunt în relații bune și cu Gusti și cu fosta nevastă, a fost greu la început față de ei, dar lucrurile au intrat în normalitate. Poate că și al treilea copil a venit să mă ajute”.  Augustus Constantin s-a retras din arbitraj prematur, fiind și marcat și de cele petrecute cu tatăl său. ”Și ce mi s-a întâmplat l-a marcat cu siguranță. Apoi, cei care îl analizau o făceau  cu multă răutate și îi era greu să mai suporte. Eu i-as spus atunci că m-aș lăsa, știu că a fost un moment greu pentru el, acum este membru CCA și observator intern și internațional”.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *