Spitalul Orăşenesc Bălceşti se redeschide în scurt timp

După numeroase demersuri făcute de administraţia locală se fac paşi importanţi pentru redeschiderea spitalului din Bălceşti.

Licitaţia proiectului privind „Reabilitarea, modernizarea, extinderea şi dotarea Spitalului Orăşenesc Bălceşti” este spre finalizarea desemnării entităţii câştigătoare. Valoarea estimată a contractului este de 17.577.077,96 lei fără TVA, adică 20.916.722 de lei cu TVA, echivalentul a 4.286.213 euro. Licitaţia a fost lansată în data de 16 iunie, iar termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare a fost 05.07.2021.

Toate cele 14 localităţi din sudul judeţului care erau arondate la serviciile fostului spital din Bălceşti, desfiinţat în anul 2011, atunci când s-a făcut cea mai mare nedreptate cetăţenilor din zona de sud a judeţului Vâlcea aşteaptă cu nerăbdare redeschiderea acestei unităţi sanitare, după mai mult de 11 ani. Primarul ne informează că, în maxim 2 ani, unitatea sanitară care deservea peste 50.000 de locuitori din sudul judeţului îşi va deschide din nou porţile:

„Toţi factorii decidenţi ai acestei ţări sunt de partea noastră, acest spital este pe linia bună, în cel mai scurt timp vor începe lucrările. Şi primul ministrul Florin Cîţu ne-a sprijinit pentru înaintarea dosarului privind faza de proiectare şi execuţie a dosarului de licitaţie. Astfel, până pe data de 5 iulie s-au depus ofertele. Prin urmare, dacă lucrurile merg bine şi nu sunt contestaţii după evaluare, entitatea declarată câştigătoare va trebui ca, în termen de 60 de zile să aibă făcută proiectarea şi în maxim 4 luni ar putea să înceapă lucrările. Asta doar dacă lucrurile merg bine şi nu sunt contestaţii. Valoarea proiectului este 6 milioane de euro, la care se adaugă şi partea de cofinanţare a primăriei, în valoare de 1400 de mii de lei. Prin urmare, în maxim 2 ani, Spitalul Orăşenesc Bălceşti va funcţiona. Unitatea sanitară va fi dotată cu aparatură de ultimă generaţie, în valoare de 7.000 milioane de lei”, a precizat primarul oraşului Bălceşti, Constantin Aleca.

De la închiderea Spitalului Orăşenesc Bălceşti, la fiecare rundă de alegeri s-au tot făcut promisiuni din partea guvernanţilor pentru reînfiinţarea unităţii sanitare, care au rămas, din păcate, la stadiul de gogoşi electorale. Salvarea a venit abia în august 2020, în urma demersurilor şi insistenţelor pe care actuala administraţie locală le-a făcut în ultimii 5 ani. Spitalul Orăşenesc Bălceşti va avea patru mari specialităţi: secţie de medicină internă, care va fi dotată 14 paturi, secţie de chirurgie generală cu 4 paturi, o secţie de pediatrie unde vor fi amenajate 18 paturi şi obstetrică-ginecologie, cu 4 paturi. În cadrul acestei unităţi sanitare care va deservi peste 50.000 de locuitori din sudul judeţului Vâlcea se va amenaja şi o secţie de Anestezie şi Terapie Intensivă, laborator de analize medicale, radiologie şi imagistică medicală. Spitalul va furniza servicii şi în ambulatoriu, pentru specialităţile mai sus amintite.

Spitalul din Bălceşti a fost închis în 2011, din ordinul aceluiaşi ministru

Coincidenţa face ca tocmai Cseke Attila, ministrul dezvoltării, prin Compania Naţională de Investiţii să aloce fondurile necesare pentru dotarea, extinderea, reabilitarea şi modernizarea Spitalului Orăşenesc Bălceşti. Cseke Attila este acelaşi care, în 2011, în calitate de ministru al sănătăţii, la data respectivă, a închis 67 de spitale în baza unei hotărâri de Guvern, printre acestea fiind şi Spitalului Orăşenesc Bălceşti.

Reamintim faptul că spitalul din Bălceşti a fost închis la 1 aprilie 2011, după 100 de ani de funcţionare, la un ordin al ministrului Cseke Attila şi al Guvernului de la data respectivă. Printr-un simplu ordin s-a închis atunci povestea unui spital cu tradiţie al oamenilor săraci şi al bătrânilor care au mai rămas în zonă şi care nu au posibilitatea de a se deplasa la Drăgăşani sau la Vâlcea, la o distanţă de peste 60 de kilometri, atunci când sunt bolnavi. Nimic şi nimeni nu a reuşit să-i convingă în acea perioadă pe guvernanţi. A fost o luptă fără sorţi de izbândă. În ultima perioadă, primarul Constantin Aleca a făcut nenumărate demersuri pentru a reînfiinţa spitalul. Salvarea a venit abia în august 2020, când Ministerul Dezvoltării a lansat, după o consultare publică, un proiect de hotărâre de Guvern privind reînfiinţarea Spitalului Orăşenesc Bălceşti, acesta fiind dovada clară că unitatea sanitară din Bălceşti îşi va deschide din nou porţile.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *