Citeste aici ce trebuie sa stii despre energia verde si care sunt avantajele ei

Energia verde este din ce in ce mai raspandita in ultima perioada si are tot mai multi simpatizanti. Dorinta de a avea orase si case smart implica in mare masura si energia verde. De ce se intampla asta si care sunt avantajele folosirii ei?

Afla ce este si cum iti poate imbunatati viata energia verde

Energia verde sau energia regenerabila provine din surse naturale, precum soarele, vantul, ploaia, mareele, plantele sau algele. Spre deosebire de gaze sau petrol, acestea se innoiesc pe cale naturala, fara sa depinda de factori externi. Este lesne de inteles ca atunci cand materia prima este in cantitate nelimitata si costurile devin mai mici. 

Energia verde este blanda cu mediul, nu produce poluare si nu lasa in urma deseuri periculoase care au contribuit considerabil la incalzirea globala din ultimele decenii.

Astfel, in functie de materia prima folosita, exista mai multe tipuri de energie regenerabila:

  1. Energia solara este cea mai raspandita si mai cunoscuta si vine sub forma panourilor fotovoltaice. Vezi modele aici de la Magnetcenter.ro, in cazul in care vrei sa te familiarizezi cu cele mai performante modele si cele mai bune preturi. Panourile fotovoltaice capteaza energia de la soare si o transforma in energie electrica. Principalele componente ale panourilor solare sunt celulele solare. Energia solara este folosita pentru obtinerea luminii naturale, incalzirea cladirilor si a apei. 
  2. Energia eoliana foloseste forta vantului pentru a misca turbine. Cu cat forta vantului este mai mare, cu atat se produce mai multa energie. Cele mai avantajate zone in acest sens sunt cele la inaltime sau cele situate la nivelul marii.
  3. Hidroenergia foloseste circuitul apei in natura pentru producerea energiei electrice si este unul dintre cele mai vechi tipuri de energie verde. In acest caz, electricitatea se produce in urma unui nivel crescut de precipitatii.
  4. Energia geotermala se realizeaza prin descompunerea radioactiva a mineralelor. Ea a fost anterior folosita pentru bai, tratamente si medicina alternativa, iar in prezent este una dintre surselede energie verde.
  5. Biomasa produce energie regenerabila prin resturile de lemn sau rumegus, care emit mai putina poluare decat combustibilii traditionali.

Atunci cand vrei o casa smart, care sa fie in acord cu normele de protectie a mediului si care in timp sa te coste mult mai putin decat o casa mai putin moderna, va trebui sa ai in vedere inca de la inceput alegerea panourilor fotovoltaice. In prezent, sistemele care folosesc acest tip de energie sunt din ce in ce mai moderne, astfel incat te vei putea bucura in permanenta de apa calda sau curent. Desi preturile initiale nu sunt tocmai mici, investitia se va amortiza in timp, prin facturi reduse la electricitate si incalzire. 

In ultima vreme, energia verde a inceput sa fie din ce in ce mai raspandita si in Romania, intrucat romanii devin tot mai constienti de impactul pe care il au asupra mediului practicile traditionale. In acelasi timp, se reduc emisiile de substante poluante responsabile pentru multe boli grave. 

Cu certitudine energia verde este energia viitorului, intrucat, desi impune intr-o prima faza costuri mai ridicate, beneficiile ulterioare sunt majore. 

Sursa foto: unsplash.com 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *