După pandemie, cercetașii au avut parte de cea mai frumoasă tabără de vară

În Râmnicu Vâlcea se află un grup de cercetași creștini numit Grupul Sf. Francisc Râmnicu Vâlcea, care formează și pregătește tineri pentru viața de cercetaș de zi cu zi.

Activitățile acestora sunt diverse, desfășurându-se pe timpul anului în funcție de anotimp. Anul cercetășesc începe în același timp cu anul școlar prin o întâlnire a grupului, numită Deschiderea Anului Cercetășesc.

Ca activități principale, pe lângă acțiunile de voluntariat din timpul anului, cercetașii au două mari tabere: tabăra de vară și tabăra de iarnă. În tabăra de iarnă cercetașii se pregătesc prin ateliere și diverse cursuri de prim-ajutor, cunoaștere a mediului înconjurător sau tehnici de supraviețuire în natură. Aceste acțiuni le vor fi de ajutor pentru cea mai așteptată activitate a cercetașilor: tabăra de vară. În această tabără care se desfășoară exclusiv în natură cu cortul au loc activități care formează tinerii pe plan spiritual, mental și fizic. Sunt împărțiți pe patrule ce reprezintă câte un animal și concurează pentru a impresiona cel mai mult și a reprezenta cei mai buni cercetași, pe principiile acestora. Marile activități sunt: Olimpiada, care testează abilitățile fizice, Marele Joc, care testează lucrul în echipă și creativitatea și Patrula Taberei, care este cel mai râvnit premiu pentru că este oferit patrulei care a impresionat cel mai mult în tabără.

Tabăra de vară 2021

Tabăra de vară din anul acesta a avut loc la Cabana Lotrișor, din Munții Cozia. Locația a fost perfectă pentru tabără, având ca punct de reper și de urgențe cabana. Pe Valea Lotrișorului, pe lângă râu, cercetașii au înșiruit corturile în fiecare colț de patrulă.

Programul cercetașilor este oarecum strict și are la bază ordinea activităților, așa cum prevăd principiile cercetășești. Ziua începe cu înviorarea, urmată de igienă și mic-dejun. După aceea toți cercetașii se îmbracă în uniforme și se adună pentru careu.

Programul unei zile de tabără de vară

În fiecare zi, la începutul zilei, se organiza un careu oficial unde cercetașii vin în uniforme pentru a participa la anunțarea programului pentru ziua respectivă.

Careul din prima zi de tabără a cercetașilor

Pentru fiecare masă cercetașii primesc alimentele necesare pentru preparare. Aceștia se descurcă, în fiecare patrulă, și gătesc la propria vatră în tuci sau cratiță.

Să explici cuiva cercetășia e dificil. Bineînțeles, poți găsi niște cuvinte și expresii potrivite, poți crea o poveste și poți transmite un fragment din amalgamul de emoții ale unei tabere. La fel își poate găsi și un astronaut cuvintele potrivite când povestește despre ultima lui misiune, însă până nu ești tu cel care plutește în imponderabilitate, nu ai cum să realizezi cât de extraordinar este. Am scris paragraful acesta special ca pe o invitație. Vara nu e nimic mai bun de făcut, deci dacă aveți copii, frați, prieteni, nepoți, copii ai prietenilor sau prieteni ai prietenilor, încurajați-i să ni se alăture. Va merita. Motivele sunt nemăsurate.” – transmite Șeful de Grup Sf. Francisc Râmnicu Vâlcea, Ștefan Stancu.

Serile de veghe

Sfârșitul zilei are loc în jurul focului, la o activitate pe care cercetașii o numesc veghe. La veghe toți cercetașii se adună, cântă, fac diverse jocuri și se bucură. Veghea este organizată în fiecare seară de o patrulă diferită, care vine cu propriile idei și jocuri pentru a reprezenta tema dată. Una dintre temele oferite pentru organizarea unei veghi a fost citatul lui Carlo Acutis, un tânăr care a fost beatificat de Papa Francisc și a fost exemplul cercetașilor în această tabără: ” Toți oamenii se nasc originali, dar mulți mor fotocopii. v .

O seară de veghe din tabăra cercetașilor

Unul dintre lucrurile importante pe care cercetașii trebuie să le puncteze în fiecare tabără este un atelier de bune maniere și învățături despre cum un tânăr să își trăiască viața în cel mai sănătos mod, fie că vorbim de sănătatea corpului sau a sufletului.

Acest atelier de taifas a fost în aproape fiecare zi a taberei, unde preotul Victor Ostropel a adus în discuție diverse teme din cartea ” Un informatician în rai ” care este biografia lui Carlo Acutis, încercând să abordeze cu cercetașii diverse discuții despre cum acest tânăr, care provine din o familie bogată, a reușit să fie modest cu sufletul și fapta în toate acțiunile sale.

Un atelier de taifas, organizat după careul cercetașilor

Sfânta Liturghie

Înainte de toate, cercetașii din grupul Sf. Francisc sunt creștini. În fiecare tabără are loc Sfânta Liturghie unde fiecare cercetaș se prezintă în uniformă.

Liturghia, pe lângă faptul că se organizează pentru că aceștia sunt creștini, ca activitate are un rol spiritual benefic pentru tinerii cercetași, așa cum puțini tineri din ziua de azi experimentează sau frecventează. Toți cercetașii știu scopul lui Dumnezeu și urmăresc principiile creștine, așa cum este și unul din principiile cercetășești: Fiu al creştinătății, cercetaşul se străduieşte ca Împărăţia lui Dumnezeu să domnească în toată viața lui și în lumea întreagă.

Sfânta Liturghie

Bineînțeles că omului îi șade cel mai bine cu zâmbetul pe buze, dar și cu rugăciunea în suflet. După cum am amintit mai sus, pe tot parcursul taberei ne-am bucurat să îl descoperim pe Fericitul Carlo Acutis. Nu i-a lipsit niciunei zile timpul de rugăciune sau de mulțumire. Ne-am bucurat să participăm în tabără de două ori la Sfânta Liturghie, iar atunci ne-am simțit și mai legați de lumea din care nu voiam să mai plecăm. Citind biografia lui Carlo ne-au răsunat toată tabăra în minte și în sulfet vorbele acestea frumoase – „Toți ne naștem originali, însă mulți mor fotocopii”. Ne-au întărit și ne-au ajutat să trăim autentic bucuria de a fi din nou oaspeții naturii. Și deși ne-am adus aminte că unii trebuie să se îndrepte spre casă după careul final în care s-au acordat premiile, am plecat încărcați. Încărcați cu liniște, cu joc, cu rugaciune și cu Sfânta Euharistie. Chiar dacă am ajuns din nou între blocuri și telefoane, am învățat iarăși să ne bucurăm, să îi bucurăm și pe alții și să mergem veseli pe cea mai frumoasă autostradă, cea către Cer. ” transmite Șeful de Grup Sf. Francisc Râmnicu Vâlcea, Ștefan Stancu.

Patrula ” Panterele ” după Olimpiadă

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *