Gaze naturale în satele localităţii Lungeşti

Primarul Tiberiu Costea speră ca, în următorii patru ani, să racordeze localitatea Lungeşti şi la reţeaua de gaze naturale. Această posibilitate creşte şi datorită faptului că inclusiv în planul de investiţii „Anghel Saligny”, care a fost adoptat zilele acestea este inclus programul de finanţare pentru racordarea localităţilor la gazele naturale. Primarul speră astfel să obţină mai uşor fondurile necesare pentru astfel de investiţii importante pentru comunitatea de la Lungeşti.

„Refacem certificatul de urbanism, fiindcă acum nu mai este valabil, pentru că s-a schimbat denumirea proiectului, şi trebuie să depunem documentaţii pentru sistemul acesta inteligent de gaze naturale. Cu siguranţă, aceste proiecte de gaze se vor finanţa, şi asta fiindcă se pune accent pe branşarea localităţilor la gazele naturale în planul de investiţii „Anghel Saligny” şi inclusiv în PNRR, cu bani europeni. Posibilitatea ca din ce în ce mai multe gospodării din mediul rural să poată avea acces la gaze naturale este importantă, din punctul meu de vedere, pentru a reduce pe cât posibil sursa de încălzire cu material lemnos, pentru că toată lumea pune astăzi accent pe păstrarea pădurilor, împădurire, pe refacerea zonelor care au fost defrişate. În acest sens trebuie ca, pe viitor, să se găsească soluţii alternative, iar gazele pot fi una dintre aceste soluţii. Prin urmare, am încredere că astfel de proiecte se vor finanţa, la modul cum sunt conturate programele de finanţare PNRR sau programele guvernamentale, fiindcă sunt introduse noţiunile de proiecte de branşare a localităţilor la sistemul de alimentare cu gaze”, a precizat primarul localităţii Lungeşti, Tiberiu Costea.

Branşarea localităţii Lungeşti se va face din conducta de gaze care se află pe teritoriul localităţii Mădulari, la o distanţă de doar 3 kilometri, unde va fi amplasată inclusiv staţia de reglare şi măsurare. „Pentru finalizarea documentaţiei avem din nou nevoie de toate avizele, fiindcă le aveam obţinute pe vechiul proiect, care nu era însă pentru un sistem inteligent. Prin urmare, am refăcut studiile de fezabilitate şi documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie la nivelul proiectului pentru un sistem inteligent şi trebuie să le depunem pentru a obţine certificatului de urbanism şi avizele necesare. Este important să avem toate aceste avize în momentul când depunem proiectul pentru eligibilitate”, a precizat primarul.

În cadrul proiectului sunt prinse toate cele şase sate ale localităţii, pe o lungime de peste 36 de kilometri. Este un proiect destul de amplu, care porneşte cu lucrările de executare a sistemul de gaze din partea de nord a localităţii şi traversează localitatea până în partea de sud, la graniţa cu judeţul Olt. În cadrul proiectului este prinsă realizarea lucrării pentru o conductă supradimensionată până la ultima casă care se va branşa la sistem, fiindcă este necesar să existe posibilitatea ca toţi cei care vor fi conectaţi la reţea, inclusiv cei din sectorul II, să beneficieze de presiunea necesară.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *