Alegerile anticipate, o gargară ieftină marca PSD

Alegerile anticipate sunt foarte greu de realizat în acest moment, dar nu imposibil. Motivele pentru care nu ar putea fi posibile sunt multiple, de la lipsa procedurilor legale până la lipsa de fonduri sau refuzul parlamentarilor de a pleca de pe scaunele deja călduțe, pe care nu se știe dacă le mai câștigă. Dar realitatea este alta: cine în vede pe Ciolacu prim ministru, sau conducând România într-o direcție potrivită, sau mai bună decât PNL? Nimeni. Ce diferență există între Ciolacu și Cîțu, în materie de competență politică? Același răspuns: nici una. Mai degrabă circul ieftin la care asistăm astăzi din partea PSD nu este altceva decât o modalitate de a/și ascunde sub preș propria incompetență, de a guverna din umbră, împingând PNL în față dar având, din spate, toate avantajele guvernării. Așa-zișii „tehnocrați” impuși în funcții-cheie de PNL în cazul în care va eșua negocierea cu USR*Plus vor fi, cel mai probabil, niște marionete impuse de PSD în schimbul susținerii din umbră a unui guvern minoritar. 

Chiar dacă în Constituție se prevede posibilitatea alegerilor anticipate, nu există legislație, bani și nici motivație politică reală pentru ca ele să fie organizate. Pur și simplu astfel de alegeri sunt un steag roșu fluturat prin fața nasului liberalilor, prin care sunt avertizați să joace cum le dictează PSD, altfel și-o vor lua în freză. La fel este și amenințarea de suspendare a președintelui.  

În realitate nu s-a inclus după Revoluție în vreo lege modul de organizare și derulare a unor asemenea alegeri, pentru că niciodată nu s-a ajuns să fie luată în serios o asemenea posibilitate. În cazul suspendării președintelui există acoperire legală pentru finanțarea referendumului național, mai exact prin legea referendumului, care spune la art.61 că acesta este finanțat de la bugetul de stat, dar despre anticipate nu se scrie nicăieri nimic, deci alocările de bani sunt în aer. În aceste condiții, ambele proceduri sunt menite să devină avortoni înainte de termen, iar singura explicație posibilă pentru fluturarea lor rămâne șantajul politic practicat de PSD la adresa partidelor de la guvernare. Dacă va merge sau nu vom vedea, dar PNL este în pericol de a cădea în plasă indiferent ce va alege: în cazul în care va elimina USR-Plus de la guvernare de teama de a nu deveni adversari de temut la următoarele alegeri va rămâne oricum la mâna PSD, care îi va juca pe degete pe guvernanți până când oricum aceștia vor fi reduși la tăcere.  

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *