După zece ani, Staţia ecologică a deşeurilor de la Roeşti ar putea prinde viaţă

În urmă cu zece ani, proiectul de montare a staţiei de reciclare a deşeurilor menajere de la Roeşti era pomenit ca fiind una dintre investiţiile iminente care se vor realiza în judeţ cu sprijinul Consiliului Judeţean, şi care va aduce venituri consistente economiei vâlcene. Săptămâna trecută, Consiliul Judeţean Vâlcea, titular al proiectului „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Solide în judeţul Vâlcea”, a depus la sediul Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare din Bucureşti documentaţia aferentă fazei a II-a a proiectului menţionat.

 

31 de milioane de euro pentru rezolvarea problemelor deşeurilor menajere

 

Aflat în implementare începând cu 15 noiembrie 2013, proiectul „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Solide în judeţul Vâlcea” şi-a propus rezolvarea problemelor privind gestionarea deşeurilor menajere, la nivelul judeţului Vâlcea. Prin faza I a proiectului, derulată prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu 2007-2013 s-a realizat închiderea obligatorie a celor două depozite neconforme de la Drăgăşani şi Călimăneşti şi au fost achiziţionaţi recipienţi de colectare a deşeurilor, prin care s-a asigurat atingerea ţintelor din domeniul gestionării deşeurilor pentru anul 2013. Ţinând cont de imposibilitatea finalizării proiectului până la 31 decembrie 2015 (din pricina unor cauze neimputabile Consiliului Judeţean Vâlcea) şi având în vedere că proiectul a prevăzut realizarea unor facilităţi proiectate pentru atingerea ţintelor aferente anului 2016, finanţarea fazei a II-a a proiectului, cu o valoare de 31 de milioane de euro a fost aprobată prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020: „Obţinerea acestei finanţări ne ajută să rezolvăm toate problemele cu care ne confruntăm în gestionarea deşeurilor menajere la nivelul judeţului, probleme care nu au putut fi soluţionate în faza I a acestui proiect. Investiţiile realizate atunci, respectiv închiderea depozitelor neconforme de la Drăgăşani şi Călimăneşti au ajutat judeţul Vâlcea să evite aplicarea sancţiunilor pe care le presupune procedura de infringement aplicată României de Comisia Europeană pentru netranspunerea în practică a legislaţiei Uniunii Europene privind închiderea depozitelor neconforme de deşeuri, respectiv pentru gestionarea defectuoasă a depozitelor de deşeuri”, a declarat Constantin Rădulescu, preşedintele Consiliul Judeţean Vâlcea.

 

La Roeşti se va construi staţia ecologică a deşeurilor

Judeţul Vâlcea va avea, potrivit documentaţiei, cea mai mare staţie ecologică de sortare a resturilor menajere din zona Olteniei, în localitatea Roeşti. Conform proiectului, staţia ecologică de reciclare din Roeşti, unde nu vor ajunge decât gunoaiele gata sortate se va întinde pe o suprafaţă de peste 22 de hectare. Locaţia se află în mijlocul unei păduri din satul Cuieni, în punctul Olteanca, la o depărtare apreciabilă de orice zonă locuită, de aproximativ trei kilometri. Potrivit proiectului, la Roeşti vor ajunge resturile reciclabile din aproximativ 70% dintre localităţile vâlcene. Mai mult decât atât, o dată cu deschiderea acestui depozit ecologic s-ar fi putut crea peste 100 de noi locuri de muncă în cadrul serviciilor de sortare, compactare şi depozitare a resturilor menajere şi, în plus, staţia va putea constitui o sursă sigură de venit pentru bugetul local al comunei Roeşti.

1 thought on “După zece ani, Staţia ecologică a deşeurilor de la Roeşti ar putea prinde viaţă

  1. Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de gunoi a Olteniei. La calitatea vietii noastre nu se gandeste nimeni? Mai bine faceati ferme si plantatii ecologice acoo, daca voiati sa scoateti bani, nu pepiniera de gunoi. Pfffff.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *