La Lăpuşata, singura speranţă rămân fondurile guvernamentale

 

 

La Lăpuşata, administraţia locală aşteptă semnarea contractelor de finanţare la Ministerul Dezvoltării pentru proiectul de extindere a reţelei de canalizare pe o lungime de 6 kilometri şi pentru proiectul de refacere a podului peste pârâul Cerna, în cătunul Bungeşti, sat Săruleşti:

„Noi am prevăzut în buget partea de cofinanţare pentru respectivele proiecte. Chiar dacă bugetul de anul acesta este mic vom încerca să ne descurcăm, cu toate că am redus toate cheltuielile, şi este greu. Anul acesta, cu bugetul pe care îl avem nu ne putem plănui nici o investiţie din bugetul local, pentru că nu ne permitem. Primul lucru pe care l-am făcut, pentru că legea ne-a impus au fost salariile, apoi a trebuit sa acopăr cheltuielile cu utilităţile. Cel mai rău îmi pare că nu există pe raza localităţii nici un investitor, asta ar reprezenta pentru noi un mare avantaj.

La Lăpuşata, taxele şi impozitele s-au majorat atunci când legea a trebuit să fie pusă în practică, dar majorarea s-a făcut la minimum. Cred că soluţia salvatoare pentru bugetul unei primării nu este majorarea taxelor şi impozitelor în localitate, fiindcă lumea este săracă”, ne-a declarat primarul.

Nicolae Joiţa speră ca, din bugetul local să poată întreţine măcar drumurile comunale, cu macadam. În opinia primarului, singura speranţă rămân fondurile guvernamentale, fiind dezamăgit de programele europene, unde condiţiile în vederea absorbţiei fondurilor sunt prea stricte. „Am înfiinţat o Asociaţie Intercomunitară, „Cerna –Vâlcea”, împreună cu alte trei localităţi. Intenţionăm să accesăm fonduri europene pentru dezvoltarea celor patru localităţi pe măsura 7.2. Destinaţia lor este clar definită: modernizarea drumurilor comunale prin asfaltare, dar până acum intenţiile noastre nu s-au materializat”, ne-a declarat primarul din Lăpuşata.

 

Nicolae Joiţa: „Factorii care au contribuit la reuşita mea au fost munca şi seriozitatea”

 

În ultimii patru ani s-au realizat proiecte necesare pentru comunitatea din Lăpuşata, care astăzi se văd cu ochiul liber. Localitatea beneficiază în prezent de alimentare cu apă şi canalizare, şcoli moderne şi drumuri comunale întreţinute. Cheia acestui progres a fost faptul că, înainte de a prelua frâiele administraţiei locale, Nicolae Joiţa fost membru în Comisia economică a Consiliului Local timp de opt ani, cunoscând astfel problemele cu care se confrunta localitatea şi administraţia locală: „Soluţionarea promptă a solicitărilor cetăţenilor cred că este o realizare mare pentru mine, în acest sens formându-mi şi colectivul din primărie, pentru a răspunde acestor deziderate. Factorii care au contribuit la reuşita mea din primul mandat au fost munca şi seriozitatea”, spune primarul din Lăpuşata.

 

Claudia Şchiopu

 

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *