Daniel Paraschiv: „Localnicii vor asfaltarea drumurilor locale”

 

 

Din portofoliul proiectelor depuse la Ministerul Dezvoltării s-a aprobat în vederea finanţării proiectul de modernizare, reabilitare şi extindere a şcoalii cu clasele I-VIII din satul Frânceşti şi proiectul de reabilitare şi extindere a dispensarului uman din localitate, ceea ce înseamnă 25 de miliarde de lei. Daniel Praschiv, primarul localităţii afirmă că cel mai important pentru comunitatea din Frânceşti era, totuşi, proiectul de modernizare a drumurilor comunale, pe o lungime de 6 kilometri. În opinia primarului, asfaltarea drumurilor este una dintre problemele nerezolvate ale comunităţii, pietruirea fiind doar o soluţie de moment. Pe lângă aceste proiecte, administraţia locală a depus o solicitare de finanţare şi pentru construirea unui sediu nou de primărie: „Ne desfăşurăm activitatea într-o primărie construită în anii 50, iar angajaţii primăriei nu îşi pot desfăşura activitatea în condiţii umane. Suntem departe de ceea ce înseamnă normalitate la un loc de muncă. Astfel, proiectul pentru construirea unui sediu nou de primărie l-am început cu bani din bugetul local. Cel mai importat era însă proiectul pentru asfaltarea drumurilor. Sunt zvonuri că va începe finanţarea proiectelor prin PNDL-3, dar sunt slabe speranţe. Localnicii vor asfaltarea drumurilor locale”, a declarat primarul.

 

Proiectele primarului, pentru Frânceşti

 

Daniel Praschiv, primarul localităţii afirmă că ambele proiecte finanţate cu bani guvernamentali sunt în prezent în procedura de licitaţie: „Tot în faza de licitaţie este şi proiectul de asfaltare pe o lungime 6 kilometri de în satele Viişoara, Mănăileşti peste pârâu, în cătunul Moşteni. Acest proiect se va realiza din bugetul local sau din alte surse. Pe lângă aceste proiecte avem asfaltarea în satul Frânceşti pentru trei drumuri, care însumează 1,2 kilometri. În satul Coşani avem lucrări de asfaltare pe uliţe, în punctul „La Niţoi”, însumând 1,4 kilometri. Anul acesta vom continua lucrările la noul sediu al primăriei. Este posibil să prindem finanţare prin Compania Naţională de Investiţii pentru construirea unei săli de sport. În prezent lucrăm la documentaţia proiectului pentru reabilitarea şi extinderea şcolii din satul Dezdrobiţi, cu finanţare europeană. În urma simulării avem şanse să prindem finanţare. Tot anul acesta avem în plan achiziţionarea terenului pentru amenajarea centrului. La anul vom continua cu lucrări de asfaltare în satul Dezdrobiţi şi în toată zona Surupatele. Am promis că în fiecare an voi asfalta cel puţin un drum, astfel ca, în 2020, când tragem linie, să beneficiem de cât mai mult asfalt pe drumurile comunale şi să rămână ceva în urma noastră. Având în vedere că tot în această perioadă va începe modernizarea drumurilor judeţene, comuna Frânceşti va beneficia de investiţii de aproximativ 8 milioane de euro”, a declarat primarul localităţii.

 

Administraţia locală, în parteneriat cu World Vision România extinde proiectul „Şcoală după şcoală”

 

La Frânceşti există în derulare proiectul de alimentare cu apă în şapte sate. Primarul spune că lucrările sunt executate în procent de 90%: „În luna iulie vom finaliza şi lucrările de introducere a reţelei de apă, cu care suntem pe ultima sută de metri. Tot anul acesta vom continua cu cele trei proiecte tip after school, „Şcoală după şcoală” pentru cele trei şcoli unde copiii pot servi şi o masă caldă. Suntem una dintre localităţile care a implementat proiectul în parteneriat cu World Vision, pentru toate cele trei şcoli din localitate. Proiectul a început în anul 2016 cu şcoala din satul Dezdrobiţi, am continuat în anul 2017 cu şcoala din Frânceşti şi din Mănăileşti”, a mai adăugat primarul din Frânceşti, Daniel Parschiv.

Claudia Şchiopu

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *