5 lucruri pe care le poti face chiar TU pentru a proteja MEDIUL inconjurator
Daca esti de parere ca exista lucruri pe care oricine le poate face pentru a reduce din poluare si iti doresti sa fii unul dintre cei care iau atitudine in aceasta privinta, te vei bucura sa afli ca exista lucruri foarte simple pe care le poti face. Aceste lucruri nu iti vor ocupa nici prea mult timp si nici nu este nevoie de prea mult efort pentru a le indeplini. In plus, vei avea satisfactia ca faci tot ce sta in puterea ta pentru a salva planeta si pentru a asigura un trai mai sanatos pentru tine si cei din jur.
Uite care sunt lucrurile pe care le poti face incepand de azi pentru a stopa poluarea:
- Colectarea selectiva a deseurilor
In tarile vestice, aceasta este o practica des intalnita, chiar obligatorie, de cativa ani. Colectarea selectiva presupune separarea gunoiului menajer pe categorii: plastic si metal, hartie, sticla si resturi menajere, in vederea reciclarii. Daca vrei sa afli mai multe detalii, intra pe Greenglobal si citeste tot ce te-ar putea interesa despre acest subiect. Coletarea se face in recipiente special amenajate, pentru fiecare categorie in parte, distinct colorate si marcate, tocmai pentru a fi usor de recunoscut si de folosit. In acest fel, materialele periculoase vor fi eliminate, iar cele reciclabile transportate in centre speciale, unde vor fi tratate si repuse in circuitul normal.
- Panouri solare
Energia solara este o sursa de energie regenerabila, inepuizabila, adica nelimitata, ceea ce inseamna ca poate fi folosita oricand fara a afecta in vreun fel mediul inconjurator sau resursele accesate. Tehnologia iti permite sa folosesti panouri solare, inclusiv pentru propria locuinta. In plus, vei putea reduce costurile energiei electrice cu pana la 100%. Daca vrei sa achizionezi si tu panouri solare, intra pe https://www.dbsolar.ro/ si verifica oferta. Vei gasi diferite tipuri de panouri din care le poti alege pe cele mai potrivite pentru nevoile tale. Pentru a le folosi, este necesara doar lumina soarelui, iar in unele cazuri, cum ar fi cele ale panourilor fotovoltaice, vor functiona chiar daca afara este innorat. De asemenea, schimbarile climatice nu reprezinta o problema. De aceea, panourile solare reprezinta o investitie foarte buna, pe termen lung.
- Colectarea uleiului folosit
Uleiul folosit si aruncat in sistemul de canalizare provoaca obturari ale conductelor, miros neplacut si coroziune mai rapida a tevilor, dar si blocaje. De asemenea, este extrem de nociv pentru mediul inconjurator, fie ca ajunge in apa sau, mai intai, in sol, fiind aruncat impreuna cu gunoiul menajer. Din fericire, acesta este reciclabil, ceea ce inseamna ca, odata trecut prin procesul de curatare si tratare, poate fi refolosit. Este recomandat sa pastrezi uleiul uzat si sa chemi firme specializate pentru a-l ridica. Acestea se vor asigura ca ajunge in punctele de reciclare, nu in natura, ceea ce inseamna ca nu va produce daune nici solului sau apei, nici animalelor si nici oamenilor.
- Mersul cu bicicleta, cu transportul in comun sau cu masina electrica
Este cunoscut faptul ca una dintre cele mai mari probleme in ceea ce priveste poluarea este reprezentata de masini si de utilizarea acestora in exces. Desi automobilul personal are avantaje evidente, comoditatea si confortul i-au facut pe oameni sa faca abuz de vehicule, iar acest lucru se resimte la nivel planetar. Gazele emise de masini polueaza mediul din ce in ce mai mult, iar pentru a combate acest lucru, este nevoie de cat mai multi oameni implicati. Ce poti face tu este sa folosesti transportul in comun, bicicleta, sa mergi pe jos ori de cate ori ai ocazia, sau, daca iti permiti, sa achizionezi o masina electrica. Daca nu, incearca sa folosesti masina persoanala doar in cazul in care este neaparata nevoie, nu doar din comoditate. Astfel, vei aduce aportul tau la combaterea efectului de sera cu care se confrunta planeta.
- Cumparaturi de la producatori locali
Industria alimentara, impreuna cu industrica chimica, sunt considerate, in prezent, cele mai mari surse de poluare ale planetei. Pe langa cantitatile imense de resurse folosite pentru a sustine industria alimentara, mai ales ramura care se ocupa de cresterea animalelor, aceasta polueaza si prin eliminarea apelor reziduale, a reziduurilor solide si a chimicalelor folosite in dezinfectie, care ajung negresit in apa. Pe langa aceste lucruri, majoritatea produselor sunt tratate chimic, pentru a creste mai repede si pentru a produce mai mult. Daca iti doresti sa ai parte in primul rand de ingrediente naturale, atat de provenienta vegetala, dar si animala, aprovizioneaza-te de la producatori mici, locali, care nu folosesc substante daunatoare.
Lucrurile mentionate nu sunt greu de realizat, in niciun caz imposibil. Daca esti constient ca felul in care merg acum lucrurile este gresit si daunator pentru oameni, animale si mediu, incepe o schimbare cu tine insuti si cu obiceiurile tale facand lucrurile de mai sus. De asemenea, vorbeste cu apropiatii tai pentru a-i indemna si pe acestia sa ia masuri care, in final, vor fi benefice pentru toata planeta!