12 DINTRE CELE MAI INTERESANTE TRADITII DE PASTE DIN JURUL LUMII
Copiii din Romania asteapta in fiecare an o livrare speciala  de cadouri din partea Iepurasului de Paste. Iepurasul aduce cadouri copiilor, oua de ciocolata, bomboane si chiar iepurasi de ciocolata. Aceste lucruri pot parea ciudate pentru persoanele care au o alta cultura, in unele tari nu se obisnuieste sa se ofere cadouri. Aceasta practica de a face cadou oua si iepurasi de ciocolata isi are originile in Germania, inca din anii 1700.  Iepurii si ouale sunt simbolul fertilitatii si al renasterii.
Totusi insemnatatea acestei sarbatori nu se rezuma  doar la schimbul de cadouri sau cosuri cadou . Cadourile sunt lucruri materiale care de multe ori duc la pierderea esentei unei traditii.
Sarbatoarea Pastelui poate fi la fel de frumoasa si fara cadouri, iar asta ne-o demonstreaza traditiile din tarile pe care le vom enumera mai jos:
          1. Finlanda
          Copiii din aceasta tara scandinava ies pe strazi ca sa cerseasca. Au fetele acoperite de funingine, sau pictate, si isi leaga fulare sau esarfe in jurul capului. In maini cara cozi de maturi, ibrice vechi de cafea si cateva crengute de salcie. In anumite localitati din vestul Finlandei, oamenii organizeaza focuri in aer liber in Duminica Pastelui. Aceste focuri sunt o traditie nordica, care are menirea de a alunga vrajitoarele rele care zboara pe maturi pe tot tinutul in Vinerea Mare si in Duminica Pastelui.
          2. Polonia
          Polonezii au o traditie destul de “uda” de Paste. Acestia isi toarna apa unul altuia in cap. Traditia se numeste Smingus-Dyngus. In Lunea Pastelui, baietii incearca sa ude oamenii de pe strada cu galeti de apa, pistoale cu apa sau orice alte jucarii care improasca apa. Legenda spune ca fetele care sunt udate din cap pana in picioare, se vor casatori in anul respectiv. Traditia aceasta “racoritoare” isi are originea de la botezul printului polonez, Printul Mieszko, care a avut loc in Lunea Pastelui in anul 966.
          3. Franta, Haux
          Nu uitati sa aveti la voi o furculita atunci cand treceti prin acest oras din sudul Frantei in ziua de Paste. In fiecare an, o omleta gigant este servita in piata principala a orasului. Iar cand spunem gigant, ne referim la o omleta facuta din cel putin 4.500 de oua care poate hrani pana la 1.000 de persoane. Legendele spun ca aceasta traditie dateaza inca de pe vremea lui Napoleon si a armatei lui. Napolen a calatorit alaturi de armata sa catre sudul Frantei si s-au oprit intr-un oras mic unde au mancat omlete. Lui Napoleon i-a placut atat de mult omleta sa, incat a ordonat locuitorilor orasului sa adune oua si sa faca o omleta gigant pentru armata sa a doua zi.
          4. Grecia, Corfu
          In dimineata Sambetei Sfinte are loc traditionalul “aruncat al oalelor”. Cei din Corfu arunca oale, tigai si alte obiecte din ceramica direct pe fereastra in strada. Unii spun ca obiceiul deriva din obiceiul venetian. Venetienii aruncau in ziua de Anul Nou toate obiectele lor vechi. Altii cred ca aruncarea de vase reprezinta intampinarea primaverii, care simbolizeaza noile culturi care vor creste in vase de ceramica noi si frumoase.
          5. Norvegia
          Pastele pentru norvegieni are cu totul si cu totul alta insemnatate. De Paste norvegienii citesc romane politiste. Aceasta traditie este cunoscuta sub numele de Paaskekrimmen. Se spune ca traditia a inceput in anul 1923, cand un editor de carte incerca sa isi promoveze noul sau roman politist pe primele pagini ale ziarelor. Anunturile pareau stiri, astfel incat multi oameni nu si-au dat seama ca a fost o scamatorie pentru a face publicitate unei carti.
          6. Italia, Roma
          In Vinerea Mare, Papa comemoreaza Via Crucis (Calea Crucii) la Colosseum. O cruce uriasa cu torte in flacari lumineaza cerul in timp ce ultimele ore din viata lui Iisus sunt narate in mai multe limbi.
In Piata San Pietro se tin slujbe sambata si duminica, unde mii de credinciosi se aduna si asteapta binecuvantarea Papei de la balcon.
          7. Cehia si Slovacia
          Ai in plan o excursie catre una dintre aceste doua tari? Ei bine daca este asa, trebuie sa iti pazesti spatele! Traditia din ziua de Paste spune ca barbatii plesnesc femeile cu bice realizate manual din salcie si decorate cu panglici. Conform legendei, salcia este primul copac care infloreste primavara, iar ramurile acesteia reprezinta vitalitate si fertilitate. Aceasta “bataie” in joaca este pentru amuzament si nu este menita sa raneasca pe cineva.
          8. Spania, Verges
          In Joia Sfanta, in orasul medieval Verges din Spania, are loc traditionalul “dansa de la mort” sau “dansul mortii”.  Locuitorii orasului incearca sa reproduca scene din Patimile lui Hristor, se imbraca in costume de schelet si colinda pe strazi. Procesiunea se incheie cu schelete infricosatoare care poarta pe brate cutii pline cu cenusa. Dansul macabru incepe la miezul noptii, si continua timp de trei ore.
          9. SUA, Washington DC
          Timp de 130 de ani, Casa Alba a gazduit de Paste festivalul numit “Egg Roll”, care s-a tinut pe Peluza de Sud a Casei Albe. Activitatea principala implica rostogolirea cu ajutorul unei linguri de lemn a unui ou fiert tare si vopsit in culori pastelate. In zilele noastre, festivalul a devenit mult mai amuzant si atractiv. Se organizeaza vanatori de oua, ore de atelier unde copiii invata sa picteze oua sau sa creeze diferite figurine specifice Pastelui.
          10. Ungaria
          Stropitul este o traditie populara din Ungaria care se practica in perioada Pastelui, in Lunea Pastelui mai exact. Baietii stropesc fetele cu parfum sau apa parfumata. In trecut tinerii obisnuiau sa le toarne fetelor galeti de apa in cap, si apoi sa le ceara un sarut. Oamenii obisnuiau sa creada ca apa are un efect de inducere a fertilitatii si a vindecarii.
          11. Israel, Ierusalim
          Ierusalim este orasul unde se crede ca Iisus a fost crucificat. Crestinii sarbatoresc Vinerea Mare mergand pe aceeasi cale unde Iisus a mers in ziua in care a fost rastignit pe cruce. Pentru a aminti de patimile lui Iisus, anumiti crestini poarta pe umeri in timp ce merg cruci de lemn. In Duminica Pastelui, pelerinii merg la o slujba care se tine in gradina unde se spune ca Iisus a fost ingropat.
          12. Italia, Sicilia-Prizzi
          In Prizzi, Sicilia se organizeaza ”abballu de daivuli”. Aceasta traditie presupune ca localnicii sa poarte masti cu chipurile unor diavoli, si sa se imbrace cu haine rosii. Cei care poarta acest costum au voie sa ii chinuie pe trecatori si sa ii oblige sa le cumpere mancare sau chiar bautura, totul pana dupa-amiaza cand se spune ca Fecioara Maria si Iisus salveaza ziua si trimit ingeri care alunga toti diavolii.
          In Romania se obisnuieste din ce in ce mai mult sa se ofere diverse cosuri cadou in dar de Paste. Daca sunteti in cautare de astfel de cosuri cadou pentru angajati sau colaboratori puteti apela la cei de la GiftIdea, liderul national in cosuri cadou si ambalaje pentru cadouri  de paste sau craciun.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *