Gheorghe Sbora: ”Eu sunt toaiagul cu care fetele traversează strada!”

După ce a jucat finala Cupei României, HCM Râmnicu Vâlcea și-a asigurat participarea în premieră în faza a doua preliminară a Cupei EHF, unde va fi cap de serie.

La 71 de ani, Gheorghe Sbora are un merit important în primele medalii obținute săptămâna trecută de clubul vâlcean. A condus echipa ca principal sezonul trecut, apoi a rămas la HCM ca secund al lui Aurelian Roșca.   ”Cine nu are bătrâni, să-și cumpere” spune o veche zicală din popor și după demisia din martie a fostului principal, Aurelian Roșca, Gheorghe Sbora și-a asumat și a reușit calificarea în cupele europene. Mereu calm, ”proful” lucrează abil pe laptop, pune accent la ședințele de pregătire pe analizele video, scoate fișe pentru fiecare jucătoare și vorbește în spaniolă, arabă și engleză.

”Suntem cu unul din obiective realizat, datorită unei activități începută în vară, într-o anumită componență a colectivului tehnic, apoi a venit ce nu mi-aș fi dorit, plecarea lui Relu Roșca, nu m-am gândit că poate exista așa ceva.  Când am fost solicitat să rămân, am stat mult să mă gândesc ce am de făcut, puteam să nu continui, dar aș fi fost laș față de mine însumi și față de handbal, sport pe care l-am slujit cu toată priceperea și dorința de a face mereu azi, mai bine ca ieri. Am format un nou colectiv cu două foste jucătoare care le-am avut în instruire, Mia Rădoi și lldiko Kerekeș Barbu, sunt două fete tinere, care se ocupă de creșterea junioarelor. Eu am contribuit poate cu experiența, dar în egală măsură, au contribuit și cele două fete. Nu știu câtă nevoie au ele de mine, dar eu am mare nevoie de ele, am o vârstă, conștientizez acestui fapt și nu mă interesează afirmare, imagine sau completarea CV-ului. Echipa a fost  bine pregătită și până la 1 martie, noi poate am reușit să le arătăm calea spre ceea ce ne-am dorit și vectorii pe care să continue. Am făcut cu toții toate eforturile să pregătim echipa fizic, tehnic, tactic, dar mai ales psihologic, să le depărăm de anumite bariere, pe care oricare sportiv și le poate face în anumite momente. Eu sunt toiagul care le ajută pe fete să treacă strada, sau. dacă vreți, șerpașul care te duce la baza muntelui, cu cât acesta e mai în vârstă, cu atât mai bine știe cărările către piscuri” spune Gheorghe Sbora.

HCM, direct în turul II al Cupei EHF

Traseul din Cupa României a scurtat drumul spre Europa pentru roș-albastre, care va merge direct în turul II al ediției viitoare din Cupa EHF, urmând să fie cap de serie. ”Ne-am calificat la Final 4 din cupă după victoria de la Brașov, apoi am tratat ca o finală meciul cu Brăila, se știa că de acest rezultat depinde o calificare într-o cupă europeană, era un meci cât un campionat întreg. Am făcut un joc foarte bun, fetele au jucat cu multă încredere și devotament, am avut o apărare fermă și un joc destul fructuos de atac. În finală, am fost față în față cu una din cele mai bune echipe din Europa, CSM București și am plecat de la ideea că, pentru a ne bate, trebuiau să se bată! CSM s-a întrebuințat serios că să obțină victoria împotriva noastră și pe alocuri am fost foarte aproape de nivelul lor. Vom juca din nou în campionat contra lor și putem produce surpriza”  consideră antrenorul principal al HCM Rm.Vâlcea.

”Sunt tare curios de ce va urma în campoinat”

 Gheorghe Sbora a trecut prin cariera de tehnician pe la Craiova, Baia Mare, Cluj, Ploiești, a mai antrenat în Spania, Serbia, Cipru și chiar Siria.  Acum, țintește o nouă medalie în acest sezon, bronzul în Liga Națională.  ”Sunt și eu tare curios și eu de ce va urma în campionat, poate să apară o autoliniștire pe care nu ne-o dorim, facem tot posibilul să le menținem starea de spirit de învingător. Prezentul îl facem noi, viitorul îl fac alții. Cred că am avut un joc complet, ne-am apărat destul de bine, fetele au colaborat bine, iar faptul că avem câteva jucătoare care ridică viteza de joc pentru atac ne bucură și acest aspect ne-a ținut aproape de realizarea obiectivului. Într-o competiție europeană, datele se schimbă, acestea sunt însă ale celor care se vor ocupa din vară de destinele echipei”

 

 

 

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *