Pomii fructiferi și îngrijirea de sezon
Până la intrarea pe rod a unui pom fructifer acesta trebuie să treacă prin etape de plantare și de fixare. Totodată intervin și dăunători specifici fiecărui soi, deci atenția față de pomii fructiferi este una constantă.
Spre exemplu, pe perioada de primăvară se întrezărește și interesul pentru a cultiva. Un păr poate părea un soi clasic, popular și nu prea pretențios. Atenție însă, acesta nu rezistă la fel de bine la înghețul întârziat al unei primăveri ȋncăpăţânate. Revenind, soiul de păr poate fi atacat de boli precum monoliza, cancerul ramurilor, pătarea albă sau de rapăn. Dăunătorii săi sunt anthonomus, cydia printre puținii amintiţi; păduchele testos al părului, psyla sunt de asemenea întâlniți.
Desigur că buni aliaţi al pomilor fructiferi sunt unele insecticide, alese specific în funcție de problemă. Acestea s-au dovedit de-a lungul timpului eficiente în a trata pomul, permițând ca acesta să rodească și să aibă fructe bune, chiar dacă la un moment dat a fost atacat de cine știe ce boală. Folosit corespunzător, un insecticid poate limita sau chiar elimina pierderi, când pomii sunt cu risc de a fi afectați totalmente.
Până la a avea nevoie sau nu de insecticide, se pare că modul de îngrijire al pomilor fructiferi cântărește la fel de greu când vine vorba de rodirea acestora. Iată și un succint ghid în acest sens:
Plantarea
Pomul crește sănătos și dacă este plantat corect. Se recomandă ca groapa săpată să nu fie nici foarte adâncă, nici superficială și prea mult la suprafață. Așadar, începutul de primăvară vă poate găsi cu nevoia de a planta. Cum se realizează această etapă în mod corect? Într-un cuib de 40-50 cm ca lăţime, unde s-a mărunțit pământul și resturile vegetale din acel loc și după care s-au folosit în jur de 20 de litri de apă pentru udare.
Stropirea
Tot primăvara este și timpul ideal de a stropi pomii. Preventiv, dacă nu pentru tratare. De altfel specialiștii spun că perioada premergătoare rodirii, adică în primăvară este și timpul crucial; dacă sunt îngrijiți corespunzător, au și șanse de a rodi.
Atenție! Tratarea pomilor cu diverse insecticide trebuie să se realizeze atât înainte de înflorire, cât și după. Astfel de produse vor ajuta ca protecție, însă vor fi și cele care stimulează pentru ca pomul în cauză să își activeze mecanismul natural de apărare contra bolilor.
Există insecticide ce nu au acțiune pe termen lung, deci nu vor influența producția pomilor. Așadar, cu o informare foarte bună despre tipul de insecticid ales, pomii au șansa de a rodi și a oferi fructe sănătoase.
În plus, pomii au nevoie de curățare, de tăieri ale crengilor.
Tăierile de rodire
Acestea sunt necesare pentru a regla încărcătura de muguri ce vor rodi. Sunt de asemenea de efect pentru durata de exploatare, oferind constanță. Cu alte cuvinte pomul va rodi cât trebuie, având producție bine susținută de crengi. Acest procedeu trebuie realizat maximum până în luna aprilie.
Tăierea ramurilor ce sunt uscate și toaletarea nu au numai rol estetic. În fapt, acest lucru va permite ca pomul să nu își consume inutil resurse pentru zone neproductive.
Îngrijirea coroanei
Crengile foarte stufoase nu sunt semn bun. Pentru cei care se lasă înșelați de acest aspect trebuie menționat că lumina trebuie să pătrundă pe toată coroana pomului. Regula spune că dacă întraga coroană este una aerisită și bine îngrijită, acest lucru atrage după sine și rodirea cu fructe de dimensiuni relativ asemănătoare pe toată suprafața, atinse uniform de razele soarelui.
Spre exemplu la pomi precum meri sau peri, crengile sunt subțiri și pornesc chiar de la bază. Aici adesea se realizează ciorchini de flori ce se formează în rod ulterior. Imaginați-vă cum aici crengile și așa subțiri atârnă la greutatea merelor, perelor, în timp ce sus acestea sunt prea puține spre deloc.
Polenizarea încrucișată
La pomi fructiferi s-a depistat faptul că rodirea este mai eficientă dacă este vorba de polenizare încrucișată. De asemenea, rodul este mai gustos și aromat. Polenizarea încrucișată nu are egal când procesul este unul natural, cu ajutorul insectelor desigur.
O astfel de metodă se recomandă cel mai adesea pentru soiuri precum cireși, caiși, piersici, dar și pruni.
Reguli simple și per general valabile vă pot pune pe picioare o conduită potrivită pentru îngrijirea unui pom fructifer. În timp chiar experiența vă va ajuta să dezvoltați producția.