Tiberiu Costea: „Absorbţia fondurilor europene de către România este dramatică”

Primarul comunei Lungeşti, Tiberiu Costea este omul în care locuitorii şi-au pus încrederea în urmă cu şapte ani, iar astăzi satisfacţia le este pe măsură, localitatea schimbându-se foarte mult, iar schimbarea este în bine. Despre realizările din comună, despre absorbþia fondurilor europene, dar şi despre ce a însemnat Revoluţia Fiscală aplicată la început de an de Guvernului PSD pentru bugetul primăriilor vorbeşte Tiberiu Costea într-un interviu acordat ziarului Impact Real.
Impact real: Cât de grei sunt paşii pentru obţinerea finanţărilor europene nerambursabile, pentru localitatea Lungeşti?
Tibi Costea: În cei şapte ani de când sunt primarul localităţii Lungeşti am reuşit să atrag fonduri europene pentru opt proiecte majore. Până în prezent, dintre toate aceste proiecte patru sunt finalizate, două sunt în derulare, iar alte două proiecte sunt în implementare. Cu toate acestea, spun că procedurile în vederea absorbţiei fondurilor europene sunt extrem de grele, din cauza condiţiilor impuse şi a regulilor pe care trebuie să le respecţi cu mare stricteţe. Pot să dau un exemplu recent, unde, după zeci de drumuri făcute pentru proiectul de modernizare a căminelor culturale, la final am fost pus în situaţia de a face alte patru drumuri la Craiova fiindcă, din calcule lor, reieşea o sumă cu 0,48, o diferenţă minoră dintre eligibil şi neeligibil, din cauza căreia nu puteam întocmi devizele. A patra oară când am ajuns la Craiova, tot din această cauză, aflându-mă la capătul răbdării, le-am spus că îmi retrag proiectul. De fiecare dată când ajungeam trebuia să se găsească ceva în neregulă. A fost foarte greu, fiindcă mă simţeam umilit, aceasta fiind cauză pentru care mulţi colegi primari sunt descurajaţi în vederea depunerii cererilor de finanţare pe fonduri europene, alegând să meargă spre programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Cu toate astea, nu avem ce face, întocmim documente, cheltuim bani pentru avize, bătătorim drumurile spre Craiova cu speranţa de a atrage fonduri europene. Consider că situaţia absorbţiei fondurilor europene de către România este dramatică, aceasta este realitatea, fiindcă, pe lângă riscul de a pierde din banii alocaţi de Uniunea Europeană, economia românească este în regres. Toate acestea amplifică incertitudinea investitorilor, iar autorităţile se protejează de incompetenţă prin tot mai multe proceduri.
Impact real: În pofida condiţiilor severe impuse, aţi reuşit să accesaţi câteva proiecte cu fonduri europene. Despre ce proiecte este vorba?
Tiberiu Costea: În cazul meu, nu cred că a existat ghid de finanţare pe care să nu depunem şi noi un proiect, sau chiar două. Avem în derulare cele două cămine culturale, în valoare de 600.000 de euro, Şcoala Gimnazială, care s-a derulat prin POR şi care a avut o valoare de 400.000 de euro şi două utilaje care au costat 150.000 de euro. Avem un proiect foarte frumos, care deja a început prin Compania Naţională de Investiţii, de construire a unui săli de sport moderne, în valoare de 28 de miliarde de lei vechi. Am mai avut un proiect de împădurire prin Agenţia Fondului de Mediu şi am mai făcut un proiect de împădurire prin APIA acum, pentru încă 30 de hectare, fiind singura localitate din judeţ care accesează un astfel de proiect. Mai avem pe fonduri europene şi construirea unei grădiniţe şi modernizarea drumurilor de tarla. Totodată avem şi un proiect de modernizare a bisericii din Valea Mănăstirii, în valoare de 3,5 milioane de euro. În total avem proiecte europene de peste 7 milioane de euro în derulare. Unele au fost deja realizate, altele sunt în derulare, iar în cazul bisericii, a grădiniţei şi a drumurilor de tarla proiectele încă sunt în evaluare.
Impact real: Legat de educaţie, ce ne puteţi spune?
Tiberiu Costea: Lungeştiul are potenţial turistic, iar pentru promovarea localităţii am propus construirea unei tabere de aptitudini în punctul Răcoasa. Scopul proiectului constă în promovarea obiectivelor turistice, în organizarea unor activităţi de recreere, sportive, de creaţie, precum şi într-un schimb de experienţă care să se adreseze tuturor copiilor, reprezentând locul unde aceştia îţi pot pune în practică abilităţile şi aptitudinile, exprimându-şi în mod creativ pasiunile şi talentele artistice, culturale şi sportive. Este un proiect pe care l-am avut în minte încă din primul an de mandat, un vis al meu pentru copii, la care nu am renunţat. Nu ştiu dacă vreodată vor apărea finanţări pentru astfel de proiecte, dar eu de fiecare dată insist, fac lobby la Ministerul Învăţământului. Prin această tabără se va îmbina arta modelării lutului, o tradiţie veche a localităţii cu pictura, muzica, buna dispoziţie, distracţia pe tiroliană, plimbări cu bicicleta în zonă şi echitaţia. Pe lângă toate acestea vom pune în practică mai multe activităţi care să le dea copiilor dorinţa de a veni în localitatea noastră. Astfel, vom reuşi să-i deconectăm de la internet, tabletă şi telefon. Dacă reuşim să facem o tabără de aptitudini în localitate nu va fi numai pentru copiii din Lungeşti, tabăra va fi o invitaţie la recreere pentru toţii copiii din ţară şi străinătate, pentru că au ce vizita aici. Poziţia taberei este unică în felul ei, undeva la marginea pădurii, pe marginea pârâiaşului Tisa. Localitatea Lungeşti are potenţial turistic, numai că trebuie să-l punem în valoare. Cu siguranţă vom face acest lucru.
Impact real: Olăritul este, în continuare, „tradiţia vie” a comunei Lungeşti?
Tiberiu Costea: În fiecare an sărbătorim „Zilei Olarului” la Lungeşti. Singurul lucru care ne mai reprezintă este olăritul, pe care îl susţin în continuare, şi vreau să-l promovez. Cei care continuă tradiţia merg pe ceea ce este tradiţional, merg pe aceeaşi manufactură, pe aceeaşi linie şi pe acelaşi model. Olăritul din zona noastră este unic în ţară, datorită compoziţiei lutului, în care nu există plumb. Trebuie ţinut cont de acest aspect foarte important, pentru că sunt comercianţi care au venit pe piaţă cu tot felul de chiciuri şi te trezeşti, la un moment dat, că sănătatea este pusă în pericol, dar nu ştii din ce cauză. Prin acest proiect unic, pe care vreau să-l realizez, referitor la amenajarea unei tabere pentru aptitudini se află olăritul şi ţesutul, pentru a face mult mai bine cunoscută localitatea.
Impact real: În prezent, Lungeştiul este localitatea care poate oferi condiţii mai bune de viaţă pentru cetăţenii săi?
Tiberiu Costea: Comuna Lungeşti este astăzi o aşezare rurală care dispune de apă, canalizare, drumuri asfaltate, şcoli moderne şi care asigură celor peste 3500 de locuitori condiţiile pentru un trai la standarde acceptabile. Tinerii sunt încurajaţi să rămână la sat, iar cei plecaţi să se întoarcă acasă. Cu toate acestea nu putem să vorbim despre gradul de ocupare a locurilor de muncă în zonă, atâta timp cât indemnizaţia de la ajutorul social este cât salariul minim pe economie. În situaţia aceasta degeaba ne zbatem noi, primarii, să le găsim un loc de muncă celor care primesc aceste ajutoare, fiindcă puţini sunt cei care îşi doresc un loc de muncă.
Mai mult, statul a decis să mărească indemnizaţia la ajutorul social şi a scăzut numărul de ore prestate în folosul comunităţii. Nu pot să fiu de acord cu politica statului român, atâta timp cât statul majorează în continuare ajutoarele sociale. În situaţia asta nu o să mai fie nevoie să meargă la serviciu cei care nu îşi doresc un loc de muncă. Consider că sistemul defectuos îi avantajează pe cei care „taie frunză la câini”. Puţini sunt cei care au acceptat să se angajeze, ceilalţi preferă să trăiască din alocaţii şi ajutoare date de stat, pe care le primesc fără să facă nimic.
Impact real: Ce a însemnat Revoluţia Fiscală aplicată de Guvernului PSD pentru bugetele primăriilor?
Tiberiu Costea: În acest an nu pot vorbi de nici o investiţie din bugetul local, fiindcă Revoluţia Fiscală a provocat dezechilibre în bugetul primăriei. Anul acesta avem un buget mai mic de patru ori comparativ cu anii precedenţi, ceea ce înseamnă o sustenabilitate a salariilor doar până în luna mai. Este alarmant, practic suntem în imposibilitatea de a mai continua orice investiţie, şi spun asta fiindcă efectele măsurii fiscale sunt devastatoare. Abia reuşim din bugetul local să achiziţionăm patru indicatoare pentru presemnalizarea trecerilor de pietoni prevăzute cu leduri care se încarcă solar, pe care le vom monta la trecerile de pietoni, în dreptul şcolilor. Restul investiţiilor se vor realiza cu fonduri guvernamentale sau din fonduri europene. Recent am fost de comun acord cu achiziţionarea unui buldoexcavator CAT 434 F2. Fondurile necesare achiziţionării acestui utilaj au fost atrase prin GAL, fiind al doilea proiect accesat. Valoarea care ni s-a cuvenit a fost de 100 de mii de euro. În localitate se derulează lucrările de reabilitare a căminelor culturale pe Măsura 7.6. fonduri europene şi construirea unei săli de sport prin Compania Naţională de Investiţii, lucrări care se vor finaliza în luna mai.
Claudia Şchiopu