Gheorghe Dumbravă: „Respectul faţă de cetăţeni m-a ambiţionat să facem tot mai multe proiecte”

Primarul comunei Stoeneşti, Gheorghe Dumbravă a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat stadiul proiectelor aflate în derulare pe raza localităţii. Gheorghe Dumbravă administrează de numai 6 ani comuna Stoeneşti, fiind primarul ales la ultimele alegeri locale cu cel mai mare procent din ţară, 95%. În interviul care urmează povesteşte despre cum a început şi cum a reuşit să atragă fonduri de peste 10 milioane de euro într-un timp atât de scurt. Ce proiecte pregăteşte în vederea modernizării infrastructurii locale, dar şi multe alte lucruri interesante, aflăm în rândurile de mai jos.

 

Impact real: Cum veţi gestiona localitatea, având în vedere faptul că vă bazaţi pe un buget mai mic, în 2018?

Gheorghe Dumbravă: Am fost afectaţi de această măsură fiscală, pe care o consider o greşeală, şi care sper să fie îndreptată. Am fost văduviţi de peste 11 miliarde de lei vechi. Banii din bugetul local ne ajung pentru salarii 6 luni, iar ca să mă hazardez la vreo investiţie anul acesta din bugetul local este imposibil. Noi nu am sărit calul, cum se spune, nici cu măririle salariale, aşa cum s-a întâmplat în alte localităţi. Eu văd diferenţa foarte mare şi, de multe ori, chiar îmi este ruşine de colegii mei, având în vedere salariul meu, care se ridică la 8.500 de lei brut, deci în jur de 5.000 de lei net. Colegii mei de la Administraţia Domeniului Public, care stau cu lopata în zăpadă, nu depăşesc 1300-1400 de lei net, ceea ce cred că este foarte puţin, la cât se munceşte la Stoeneşti. Singurele salarii mari sunt al meu şi al viceprimarului, pe care nu noi le-am mărit, au fost stabilite prin lege. Dar ce folos cu aceste salarii mărite, care sunt considerate indemnizaţii în cazul nostru, al primarilor.

 

Impact real: Sunteţi optimist în ceea ce priveşte anul 2018, din punct de vedere investiţional?

 

Gheorghe Dumbravă: Sunt optimist pentru că aşa îmi este felul, dar vorbind aşa, la momentul adevărului, eu cred că va fi un an dezastruos, în comuna Stoeneşti. Am stat o perioadă destul de lungă, pentru că nu am avut bani pentru a contracta experţii pentru proiectele europene. Nici în acest moment nu am ridicat proiectele pe SEAP, pentru că nu avem bani. Degeaba am semnat contractele încă de anul trecut şi la proiectul pe AFIR am şi primit prima tranşă în cont, de 39 de miliarde de lei vechi şi plătim pentru ei comision la Fondul de Garantare, că nu ne putem apuca de lucrare. Măcar dacă jumătate din banii luaţi prin noua formulă fiscală i-am fi avut, ne-am fi putut descurca. Mai grav este faptul că nu avem salariile acoperite decât până în luna iunie, nu ştim ce vom face din luna iunie.

 

Impact real: Majoritatea primarilor sunt nemulţumiţi de condiţiile severe de accesare a fondurilor europene. Comuna Stoenesti s-a pliat condiţiilor impuse de Uniunea Europeană?

Gheorghe Dumbravă: Şi eu am o nemulţumire în privinţa fondurilor europene. Din 2012 şi până în prezent şi eu am pierdut două proiecte, am făcut două studii de fezabilitate pe care am cheltuit bani degeaba. Supărător este faptul că ghidurile sunt făcute tot de noi, românii. Cum să pui drept condiţie pentru un proiect de modernizare a drumurilor ca localitatea respectivă să aibă gară, ştiind că doar câteva localităţi din ţară mai au gară? Chiar vorbeam cu colegii când am fost la Bruxelles că Polonia accesează fonduri europene cu câteva hârtii, iar noi avem zeci de dosare de documentaţii. Noi la orice proiect ne acoperim de tot mai mult de hârtii. În prezent, Guvernul actual a avut o gândire sănătoasă, în opinia mea, şi cred că ar trebui urmat acest exemplu şi în cazul fondurilor europene.

 

Impact real: Sunteţi mulţumit de proiectele finanţate de Guvern? Ce investiţii se vor realiza la Stoenesti?

Gheorghe Dumbravă: Din totalul de şase proiecte pe care noi le-am depus la Ministerul Dezvoltării ne-au fost aprobate trei, dar măcar celelalte trei nu ne-au costat nici un ban. Sunt mulţumit că ne-au fost aprobate şi acestea. Prioritare pentru Guvern au fost lucrările de apă şi canalizare, lucru care s-a întâmplat şi în cazul nostru, fiindu-ne finanţate alimentarea cu apă în satul Zmeuratu şi extinderea reţelei de canalizare în satul Stoeneşti. Si ne-a mai fost finanţat un proiect mai micuţ, este vorba de dotarea cu calculatoare, videoproiectoare şi mobilier şcolar a Şcolii gimnaziale Stoeneşti. În ceea ce priveşte asfaltarea drumurilor, care nu ne-a fost aprobată, am primit o adresă de la Ministerul Dezvoltării prin care ne întrebă dacă avem apă şi canalizare pe drumurile respective. Noi avem, doar că am apreciat modul de lucru al Guvernului, adică încă o dată, o gândire corectă.

 

Impact real: Ce se va întâmpla când veţi finaliza apa şi canalizarea în localitate şi veţi avea propria sursă de apă? Veţi preda sistemul operatorului regional Apavil?

Gheorghe Dumbravă: Trebuie să găsim o soluţie în momentul în care vom finaliza apa şi canalul. Noi, ca administraţie locală am muncit să accesăm fonduri externe pentru aceste utilităţi, vom avea sursa noastră de apă. Este o bucurie mare pentru cetăţeni că am reuşit acest lucru, şi apoi nu ar fi normal să venim cu un preţ foarte mare, cedând serviciul operatorului regional Apavil. Şi când era domnul Jianu la conducerea Apavil am purtat o discuţie cu dânsul prin care i-am reproşat că pe noi nu ne-au ajutat cu nimic, şi că nici cu mitraliera la ureche nu voi preda sistemul Apavilului. Observ că o parte dintre colegii mei chiar se roagă să predea sistemul, şi nu le este luat. Vom vedea la momentul respectiv, în funcţie de câte persoane se vor branşa, vom face un calcul şi vom lua o decizie în acest sens.

 

Impact real: În cei şase ani de mandat aţi reuşit să atrageţi fonduri externe de zeci de milioane de euro. Care este secretul?

 

Gheorghe Dumbravă: Dorinţa de a realiza cât mai multe lucruri pentru cetăţeni. Este dureros pentru noi, la Stoeneşti,ca în secolul 21 să nu avem apă şi canalizare. Sunt mulţumit de faptul că am reuşit să-i conving pe cetăţeni să aibă răbdare, pentru că văd şi ei că lucrurile au început să se mişte. Probabil presiunea mai mare va fi în momentul în care vom introduce apa şi canalizarea, pentru că vor dori şi ei cât mai repede drumuri asfaltate. Faptul că suntem înconjuraţi de localităţi mai dezvoltate, cu primari destoinici, m-a ambiţionat şi mai tare. Ne dorim să le prindem din urmă, iar acest lucru se va întâmpla în câţiva ani. Nu toată lumea are de toate, dar oamenii m-au înţeles şi au încredere că vom realiza lucruri bune. Respectul faţă de cetăţeni este foarte important pentru mine, m-a ambiţionat să facem tot mai multe proiecte. Faptul că rezultatele au început să se vadă, că localitatea începe să se dezvolte, iar oamenii apreciază acest lucru mă bucură şi mă fac să îmi doresc tot mai mult. Sunt un om încăpăţânat din fire, perseverent şi nu renunţ atunci când îmi propun să realizez ceva pentru cetăţeni. Este adevărat că nu tot timpul lucrurile depind de noi. Ne confruntăm şi cu bugetul destul de mic, şi care nu ne permite investiţii mari, însă ne-am focalizat atenţia pe accesarea fondurilor europene şi a celor guvernamentale. Indiferent ce oportunitate a apărut noi am fost acolo cu proiecte, nu am ratat nimic. Unele ne-au fost aprobate, altele nu. Aşa se întâmplă peste tot, nu poţi să stai să-ţi pice din cer, pentru că acest lucru nu se va întâmpla niciodată. Mă întrebaţi care este secretul: este vorba de drumuri bătătorite la Craiova şi Bucureşti, de dorinţa de a realiza cât mai multe investiţii în localitate.

 

Ramona BĂLTEANU

 

 

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *