Ion Streinu: „În 2018, cetăţenii din Şirineasa plătesc taxe şi impozite mai mici”
Primarul comunei Şirineasa, Ion Streinu a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat stadiul proiectelor aflate în derulare pe raza localităţii. Când vor începe lucrările la proiectele cu fonduri guvernamentale, dacă se pliază localitatea condiţiilor de accesare a fondurilor europene, dar şi ce alte investiţii reuşeşte administraţia locală să realizeze în 2018, din bugetul local, aflăm din rândurile de mai jos.
Impact real: Ce informaţii ne aduceţi despre modernizarea Căminului Cultural, un proiect care bate pasul pe loc de ceva vreme?
Ion Streinu: Sunt foarte supărat din acest punct de vedere. Chiar am făcut, de curând, o sesizare către doamna prim-ministru, în care i-am explicat ce se întâmplă cu acest cămin. Săptămâna viitoare expiră din nou avizele, a treia oară, şi noi încă nu ne-am apucat de lucrări. Proiectul se derulează prin Compania Naţională de Investiţii şi a fost aprobat la finanţare încă din anul 2015. Noi am predat imobilul şi Compania se va ocupa de tot. Problema este că, deşi le-am făcut numeroase sesizări să vină să înceapă lucrarea, nu ni s-a răspuns la nici una în scris şi ne expiră din nou avizele. Am vorbit şi cu doamna care se ocupă de aceste proiecte în judeţul Vâlcea şi mi s-a spus că au foarte mult de lucru. Când a fost proiectul nostru aprobat au mai fost încă zece proiecte şi cred că la cel puţin opt dintre ele au şi început lucrările, unele chiar s-au şi finalizat. Ne-au cerut o grămadă de documentaţii, la care noi ne-am conformat şi degeaba.
Impact real: Când vor începe lucrările la proiectele finanţate prin PNDL-2?
Ion Streinu: Noi am reuşit să prindem la finanţare trei proiecte. Este vorba despre extinderea clădirii de la Şcoala Gimnazială cu clasele I-VIII, un proiect în valoare de 5 miliarde de lei vechi, lucrare pe care o vom ridica pe SEAP zilele acestea. Cel de-al doilea proiect, cel care vizează construirea unui pod peste pârâul Luncavăţ, în punctul La Ciorăşti-Valea Alunişului, în valoare de 3,5 miliarde de lei vechi a fost încheiat contractul cu firma constructoare şi, în scurt timp vor începe lucrările. La fel şi pentru cel de-al treilea proiect, este vorba de o asfaltare în valoare de 5 miliarde de lei vechi, care se va realiza pe DC 122 Şirineasa-Slăviteşti, de la kilometrul 0+702 până la 3+370, lucrare pe care o vom face, cel mai probabil, cu RAJDP Vâlcea. Totodată, am mai modernizat iluminatul public cu bani din bugetul local pe linia principală, inclusiv în satul Slăviteşti. Vom intra şi pe uliţe cu modernizarea iluminatului şi sperăm că şi cu asfaltarea. Aşteptăm şi noi cu nerăbdare analiza dosarelor rămase la Guvern, prin PNDL-2 şi sperăm să fim şi noi prinşi cu cele 43 de uliţe. Este cel mai important proiect pentru noi, cuprinde 10 kilometri de drumuri şi are o valoare de 100 de miliarde de lei vechi.
Impact real: Ce alte proiecte vă mai doriţi, în următoarea perioadă? Bugetul local permite mici investiţii?
Ion Streinu: Ne vom apuca şi de trotuare, de-a lungul DN 77 F, la început cu fonduri locale şi apoi, dacă va exista posibilitatea, îl vom trece pe fonduri externe. Dar îl vom începe anul acesta, vom face întâi un kilometru, apoi vom continua pe măsură ce vom mai găsi finanţare. Poate ne va sprijini şi Consiliul Judeţean. Vreau să-i mulţumesc domnului preşedinte al Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu pentru că, după multe insistenţe ale noastre, ne-a prins la asfaltare drumul judeţean de la magazinul de la Ciorăşti, porţiune care nu a fost prinsă la asfaltare în perioada domnului Cîlea şi cred că la începutul lunii mai se va turna şi covorul asfaltic. Mai mult decât atât, anul viitor vom intra într-o reabilitare totală. Totodată, suntem bucuroşi că a fost prins la finanţare pe fonduri europene DJ 677 A Şirineasa-Pesceana-Creţeni, pe o lungime de 35 de kilometri, , dintre care 10 kilometri sunt pe raza localităţii Şirineasa.
Impact real: Majoritatea primarilor se plâng că „revoluţia fiscală” le-a înjumătăţit bugetele, la început de an. Cum este situaţia la Şirineasa?
Ion Streinu: Pe noi nu ne-a afectat, deoarece am respectat legea. Nu am sărit calul nici cu mărirea salariilor şi nu am rămas nici cu excedent, pentru că am cheltuit banii pe investiţii. Din punct de vedere al banilor, pentru că am văzut că anumiţi primari se plâng că nu pot să-şi acopere salariile decât până la jumătatea anului, noi, la Şirineasa, am făcut notă de fundamentare, am văzut ce putem să oferim şi atât am oferit. Noi ne-am întins atât cât ne-a ţinut plapuma, nu am vrut să mă trezesc că, la jumătatea anului nu mai puteam acoperi salariile. La Şirineasa avem bani de salarii până la sfârşitul anului, dar aici va intervenit o problemă. Din momentul în care voi afla că se dau bani la alte primarii ca să acopere salariile, atunci le vom mări şi noi de nu o să le mai putem duce, pentru că nu este corect să fie discriminare. Mai mult, la Şirineasa, cetăţenii plătesc taxe şi impozite mai mici decât în anii precedenţi. S-au scos impozitele pe terenurile de sub clădiri şi noi nu am mărit taxele, deci, automat plătesc mai puţin. Am fi putut şi noi să mărim sumele, măcar să acoperim această facilitate, însă nu am vrut, pentru că oamenii sunt amărâţi. Ar fi mai bine să-şi facă ordine şi curăţenie pe la poartă şi, în felul acesta ne ajută şi pe noi, administraţia locală, să menţinem curăţenia în localitate.
Impact real: De curând, mai multe localităţi din judeţul Vâlcea au primit fonduri pentru calamităţi. Şi localitatea Şirineasa este predispusă la alunecările de teren. De ce nu aţi primit fonduri?
Ion Streinu: S-au dat bani pentru calamităţi, însă pe dezastrele produse acum, în luna martie. Acest lucru este deranjant, pentru că la noi nu au fost evenimente acum, dar nu mi se pare normal să dai bani pentru calamităţile recente, iar pentru cele din urmă nu. Deşi am depus documentaţia pentru zona afectată, reprezentanţii Instituţiei Prefectului nici până acum nu ne-au dat un răspuns. Pe zi ce trece situaţia se agravează, alunecarea de la noi fiind activată încă din anul 2015. Am depus documentaţii în fiecare an de atunci şi nu am primit nici un răspuns. Cel mai probabil, oamenii se vor îndrepta către instanţă, iar noi, administraţia locală putem dovedi prin acte că am depus documentaţii la Prefectură. Din fericire nu a venit apa mare şi alunecarea nu s-a mai activat, fiind la stadiul de anul trecut.
Impact real: V-aţi luat gândul de la accesarea fondurilor europene?
Ion Streinu: De la fondurile europene mi-am luat de mult gândul, sunt doar vise. Mi-aş fi dorit să fim de la început anunţaţi că aceste programe europene sunt doar pentru localităţile mari. Sunt dezamăgit de atragerea fondurilor europene, pentru că cer punctaje mari, iar condiţiile impuse în ghidurile de finanţare sunt drastice, şi asta pentru că nu avem societăţi pe raza comunei, nu avem gară sau monumente istorice. Am încercat să prindem finanţare cu proiectul de asfaltare a drumurilor de tarla, însă nu am făcut un punctaj suficient. Singura posibilitate de accesare a fondurilor europene ar fi fost să facem parte dintr-un Grup de Acţiune Locală, însă, la momentul respectiv nu s-a dorit de fosta administraţie, iar ca să mai fim primiţi pe parcurs normal că celelalte localităţi nu doresc, deoarece în felul acesta le scade suma repartizată pentru fiecare unitate administrativă. Am fi putut lua şi noi în acest fel un utilaj de stingere a incendiilor care este absolut necesar pentru localitate.
Ramona BĂLTEANU