Constantin Bănacu: „Țara nu are bani, nu cred că va exista o rectificare mai devreme de luna septembrie”

Primarul comunei Bărbătești, Constantin Bănacu, a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat stadiul proiectelor aflate în derulare pe raza localităţii pe care o administrează. Cu ultimele proiecte aprobate, social-democratul spune va închide tot ce înseamnă infrastructura la Bărbăteşti. Ce strategie are pentru dezvoltarea localităţii şi din punct de vedere turistic dar şi ce părere are despre modul în care guvernează PSD-ul la nivel naţional, aflăm în rândurile de mai jos

 

 

Impact real: Ce noutăţi ne aduceţi despre proiectele pentru modernizarea infrastructurii, pe care le-aţi depus prin PNDL-2?

 

Constantin Bănacu: Am semnat deja proiectul împreună cu cele două localităţi Costeşti şi Pietrari, cât de curând proiectul va intra în faza de licitaţie. Proiectul are o valoare de peste 200 miliarde lei vechi şi cuprinde asfaltarea unor drumuri de interes local în cele trei comune. De asemenea am semnat şi contractul pentru construirea dispensarului uman, deja este în procedura de licitaţie. Proiectul prevede construirea unui dispensar medical din temelii, o investiţie care ajunge la 20 miliarde lei vechi. Totodată, mai aveam încă un proiect pentru reabilitarea şcolii de la Negruleşti, de aproape 5 miliarde lei vechi, tot prin programul guvernamental PNDL-2, dar la acre am renunţat de bunăvoie pentru că nu mai avem copii. Am zis că mai bine o reabilitez din bugetul local şi o transform într-un cămin cultural. În rest mai lucrăm la investiţii mai mărunte, am reuşit să schimbăm acoperişul la vestiarele de la bază sportivă, fiind un proiect prost făcut, am avut ceva probleme şi a trebuit să facem câteva modificări. În ceea ce priveşte infrastructura rutieră, în prezent lucrăm la un proiect ce prevede modernizarea prin pietruire a 1.6 km către proprietăţi în zona Glăvoci, cu bani din bugetul local.

 

Impact real: Ce ar mai trebui să realizaţi, pentru a închide infrastructura de drumuri în localitate?

 

Constantin Bănacu: Mai avem un proiect care cuprinde, de-a lungul celor 5.6 km de drum judeţean, rigole pe ambele părţi şi podete în fata gospodăriilor. Proiectul îl vom începe în următoarea perioadă şi cel mai probabil se va întinde pe doi ani, în funcţie de cum ne permite bugetul. Cum Consiliul Judeţean nu are în plan să facă la Bărbăteşti rigole pe drumul judeţean, având alte investiţii prioritare, am convenit să realizăm, cu acceptul dumnealor, să facem noi această investiţie. Proiectul îl avem deja întocmit şi ne dorim să ne apucăm cât mai repede, deoarece nu cred că Guvernul se gândeşte să ne dea nouă, la Bărbăteşti, bani pentru o astfel de investiţie.

 

Impact real: Ce impresie v-a lăsat vizita vicepremierului Paul Stănescu, de la Vâlcea? Cu ce concluzii aţi plecat de la întâlnirea avută cu primarii din judeţ?

Constantin Bănacu: Domnul Paul Stănescu ne-a transmis nişte lucruri pe care noi, primarii vechi le ştiam. Am plecat cu câteva concluzii de acolo: că nu se vrea, nu se poate. De exemplu, nu s-a gândit nimeni până în prezent la o modalitate de introducere a gazului metan şi abia acum se formează o comisie şi se încearcă introducerea unui program naţional pentru introducerea gazului în localităţile în care lipseşte aceasta utilitate. Nu s-a gândit nimeni şi legea e proastă în privinţa animalelor sălbatice care distrug culturile oamenilor. S-au discutat lucruri pe care noi le ştiam şi pentru care noi ne întrebam cine vrea să le schimbe, pentru că noi suntem la guvernare de doi-trei ani de zile şi noi trebuia să le schimbăm până acum şi nu să aşteptăm până în 2019-2020 şi să spunem doar că nu sunt bune. De exemplu şi la programul PNDL-2, sunt primari care încă nu au depus documentaţiile, păi nu este normal pentru că unii dintre noi chiar am făcut eforturi financiare să le putem depune în termen şi acum aflăm că mai sunt de depus încă 400 de astfel de proiecte. Toţi am avut probleme, dar le-am rezolvat. Sunt mulţumit că avem cel mai mare proiect după Consiliul Judeţean, pe infrastructura.

 

Impact real: Ce ne puteţi spune despre fondurile europene? Se pliază comună Bărbăteşti condiţiilor de accesare?

 

Constantin Bănacu: Pe măsura 7.2 avem un proiect ce priveşte modernizarea unei grădiniţe în satul Bârzești. Este vorba de un proiect de peste 500.000 euro. În ceea ce priveşte infrastructura rutieră, noi am încercat, împreună cu colegii mei primari de la Pietrari şi Costeşti să accesăm acest proiect comun de 15 km prin fonduri europene însă nu am reuşit să prindem finanţare. Norocul nostru a fost că l-am depus pe fonduri guvernamentale şi ne-a fost aprobat. În afară de cei 5.4 km care sunt prinşi în acest proiect mai avem încă unul de 2.4 km, investiţie pe care speram să o realizăm prin PNDL-3, fiind ultimii kilometri rămaşi neasfaltați din comună Bărbăteşti. Chiar se plângeau primari din localităţi cu sute de kilometri de drumuri că au doar 3-4 km de asfalt şi mai gândeam că noi mai avem doar atâţia de asfaltat şi închidem infrastructura. Cetăţenii nu mai au răbdare, vor o infrastructură bine pusă la punct, dar nu este de vină nici primarul care poate este la primul mandat. Cetăţenii nu ştiu că durează trei-patru ani până când un proiect poate să fie pus în practică.

 

 

Impact real: Atât vicepremierul Paul Stănescu cât şi preşedintele Consiliului Judeţean au dat asigurări că va urma, în luna iulie, o rectificare bugetară. Ce speranţe aveţi, în acest sens?

 

Constantin Bănacu: Iniţial, au anunţat că la sfârşitul lunii iunie, dar eu nu cred. Dacă va fi în septembrie, va fi bine. Aşa au spus şi anul trecut. Ţară nu are bani, nu cred că va exista o rectificare mai devreme de lună septembrie. Şi la întâlnirea cu vicepremierul Paul Stănescu au fost câţiva primari care au pus problema că nu au bani pentru plata salariilor şi pentru cheltuielile de funcţionare. Noi am avut noroc că nu am fost prinşi cu excedent bugetar, eu ştiam, fiind primar cu experienţă, că nu trebuie să te prindă cu excedent, să faci investiţii şi să laşi totul „curat”, în cazul în care vor veni alţii şi vor avea un alt mod de conducere. Din păcate, adevărul este că ţara nu are bani, de unde să dea bani? Nu vedeţi, că acum Uniunea Europeană îi obliga să dea taxa de înmatriculare urgent, să nu mai tărăgăneze, sunt multe cheltuieli pe care le au de acoperit. Suntem la Guvernare de atâta timp, legile trebuiau schimbate urgent, nu să lăsăm să treacă doi ani de zile. Părerea mea este că dacă pică Guvernul, chiar nu se mai face nimic din ce s-a început, o să o luăm de la capăt cu alţi „dobitoci”. Dacă ajungem să ne conducă unul ca Orban, înseamnă că am fi chiar toţi „dobitoci”. Asta nu însemna că în actualul Guvern sunt toţi foarte bine pregătiţi, dar măcar au încercat să facă ceva. Că nu a ieşit Legea Salarizării în forma cea mai bună, ca la Legea pensiilor sunt probleme, este adevărat, dar faţă de cei care nu au făcut nimic şi s-au împrumutat şi doar au stat pe scaune şi au mâncat banii, măcar actualul Guvern a încercat să facă ceva. Au iniţiat acest program PNDL-2 care va ajuta la modernizarea infrastructurii în toate localităţile din ţară, pentru că nu cred că există vreo localitate să nu aibă finanţat cel puţin un proiect prin acest program guvernamental.

 

 

Impact real: În curând veţi finaliza şi cu infrastructura. Ce strategie aveţi pentru dezvoltarea turistică a localităţii?

 

Constantin Bănacu: Ne-am propus, în viitorul apropiat, să concesionăm teren pe Valea Otăsăului, să vedem câte parcele vor ieşi şi să le dăm cetăţenilor. Condiţiile vor fi ferme, ca în doi-trei ani să-şi ridice pensiuni sau case de vacanţă, să se populeze zona. Cred că vor fi 50-60 de parcele şi am convingerea că se va dezvolta o zonă foarte frumoasă. În rest, localitatea Bărbăteşti se poate lăuda cu o infrastructură bine pusă la punct şi cu oameni muncitori.

 

Ramona BĂLTEANU

 

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *