În comuna Frânceşti, cuvântul de ordine este „dezvoltare şi modernizare”
În comuna Frânceşti vor începe în această perioadă lucrările pentru modernizarea unor obiective importante pentru comunitate. Administraţia locală a licitat proiectarea şi execuţia lucrărilor de reabilitare, modernizare şi extindere a Şcolii cu clasele I-VIII din comuna Frânceşti. Lucrarea a fost evaluată la peste 1,32 milioane de lei noi. Şcoala respectivă este amplasată în zona centrală a comunei. Clădirea Şcolii cu clasele I-VIII existentă în amplasamentul curent a fost construită în urmă cu aproximativ 42 de ani, în anul 1975, cu regim de înălţime parter şi în prezent este suprapopulată, având prea puţine spaţii disponibile pentru numărul de elevi care frecventează unitatea de învăţământ. Lucrările care vor începe în scurt timp vizează atât reabilitarea clădirii, dar şi dotarea acesteia: „Prin realizarea acestor investiţii ne dorim asigurarea condiţiilor pentru dezvoltarea activităţilor educative în comuna Frânceşti. Dezvoltarea şi promovarea activităţilor educative şi culturale sunt imperativele actuale pentru comună, care trebuie să aibă capacitatea să răspundă cerinţelor impuse de Uniunea Europeană. Este importantă, de asemenea, îmbunătăţirea stării de sănătate a elevilor şi creşterea frecvenţei şi participarea copiilor şi tinerilor la sistemele de educaţie, în folosul locuitorilor din mediul rural. Toate şcolile din localitatea Frânceşti arată jalnic, şi avem trei şcoli cu clasele I-VIII pentru care niciodată nu s-a făcut o reparaţie consistenţă, tot timpul s-au făcut doar cârpeli. S-au montat acum centrale termice în două locaţii, s-a schimbat acoperişul şi tâmplăria la aproximativ toate locaţiile, dar stăm prost la capitolul dotare cu materiale didactice şi grupuri sanitare în incintă. Anul trecut am reuşit la una dintre şcoli să construim un grup sanitar în incintă. Ne-au mai rămas două locaţii, una este prinsă prin O.G. 28, unde ne dorim şi construirea unui grup sanitar în interior, în satul Frănceşti, şi mai rămâne şcoala al cărei proiect îl vom depune prin POR, în satul Dezdrobiţi”, afirmă primarul localităţii, Daniel Paraschiv.
Daniel Paraschiv: „Mi-am propus să asfaltez cel puţin câte un drum în fiecare sat”
Primarul comunei Frânceşti notează principalele realizări ale administraţiei şi spune că lucrurile într-o primărie merg independent de voinţa unui primar. Cu toate acestea nu se lasă, şi făgăduieşte că va pune localitatea pe harta judeţului:
„Când am decis să candidez m-am informat şi am aflat că lucrurile în administraţie depind de alţi factori. Astăzi fac un bilanţ şi pot spune că noi am avut un drum bun. Cu toate acestea nu sunt mulţumit de ceea ce am realizat, fiindcă am crezut că pot să fac mult mai multe, aşa cum mi-am propus. Am reuşit să reabilitez nouă drumuri prin pietruire cu balastru şi piatră spartă. Am asfaltat două drumuri comunale pe o lungime de 1,5 kilometri cu bani din bugetul local, pentru că nu aveam altă şansă. Mi-am propus să asfaltez cel puţin câte un drum în fiecare sat. Anul acesta sperăm să rezolvăm încă trei drumuri în satele Viişara, Frânceşti şi Coşani. Dacă ni s-ar fi aprobat proiectul de asfaltare depus la Ministerul Dezvoltării ar fi fost uşor pentru noi, fiindcă puteam să rezolvăm din bugetul local celelalte drumuri. Puşi într-o astfel de situaţie va fi foarte greu, fiindcă trebuie să facem economie la fir”, ne-a mai declarat primarul Daniel Paraschiv.
Claudia Şchiopu