Lucrările au creat disconfort, în oraşul Bălceşti
Final de proiect cu drumuri sparte, lucrări de mântuială şi o administraţie locală nemulţumită.
Cel mai mare proiect demarat în oraşul Bălceşti lasă în urmă disconfort. Aşa consideră primarul Constantin Aleca, făcând referire la proiectul de modernizare şi extindere a reţelelor de apă şi canalizare, derulat de APAVIL cu fonduri din POS Mediu. Primarul s-a săturat ca instituţia pe care o conduce să fie trasă la răspundere pentru modul dezastruos în care este gestionat cel mai mare proiect al judeţului şi spune că reacţia cetăţenilor de a da mereu vina pe primărie este una firească. Tocmai de aceea, derularea proiectului ar fi trebuit să impună condiţii drastice constructorilor respectivi, în opinia primarului. „Avem o lucrare în zona Ulicioiu pentru reţeaua de apă şi canalizare care se derulează încă din 2013, o lucrare care nici până astăzi nu este terminată. În zonă s-a creat un deranj total, iar comunitatea nu ştie că lucrările se derulează de Apavil, aşa încât oamenii dau vina pe primar. În privinţa aceasta sunt tare supărat, pentru că lucrarea din zona noastră este efectuată de SC Hidroconstrucţia SA şi subcontractată, iar entitatea respectivă nu este suficient de serioasă. În oraş se execută lucrările de extindere a reţelei de apă şi canalizare, iar acum este nevoie ca străzile să fie aduse la stadiul iniţial, dar la cum s-a lucrat mi se pare foarte greu să poată fi aduse la ceea ce au fost”, a precizat primarul din Bălceşti, Constantin Aleca.
Primarul, nemulţumit de calitatea lucrărilor
Proiectul este finalizat în proporţie de 90%, iar pe anumite străzi din Bălceşti a început deja conectarea la reţeaua de apă. Proiectul cuprinde 35 de kilometri de reţea de apă şi 25 de kilometri de reţea de apă uzată. Potrivit primarului Constantin Aleca, în prezent s-au branşat la reţea gospodăriile din zona Ulicioiu, Delureni, Calea Craiovei, 1 Decembrie, Centrul Bălceştiului şi Anton Miţaru. Oamenii sunt nemulţumiţi de modul în care decurg lucrările, dar şi de mizeria lăsată în urmă de constructor, în speţă, de Hidroconstrucţia. Puţini sunt însă cei care ştiu că primăria nu are o vină directă, ci are doar atribuţii de monitorizare: „Proiectul este derulat prin POS Mediu de Apavil, cu bani europeni. Lucrările sunt spre finalizare, dar problema este în zona Ulicioiu, la instalaţia introdusă în pământ. Constructorul nu a respectat normele, a pus pământ şi bolovani peste conducte, astfel încât conductele s-au turtit şi s-au spart. În urma controlului făcut de Apavil s-a constat că lucrările efectuate de constructorul respectiv nu sunt corect făcute. Prin urmare, în multe locuri lucrările se refac, iar noi cerem să se aducă la stadiul iniţial infrastructura în zonele unde s-a lucrat. Mai mult, constructorul a promis că în luna iunie finalizează lucrările, dar, după cum se vede, suntem la finele lunii iunie şi constructorul este departe de ceea ce înseamnă finalizarea acestei lucrări. Prin urmare, sunt nemulţumit atât de modul în care se organizează activitatea, cât şi de calitatea lucrărilor”, a punctat primarul din Bălceşti.
Apa şi canalizarea, proiecte pentru viitorul Bălceştiului
Oraşul este prins şi în cea de-a doua fază referitor la înfiinţarea reţelei de apă şi canalizare prin master planul judeţului: „Se vor face extinderi de reţea în satul Goruneşti, în satul Preoteşti, pe strada Iancu Jianu şi strada Aninoasa, pe o lungime de 2 kilometri, şi urmează extinderea de canalizare în satul Otetelişu, pe o lungime de 6 kilometri, pe strada Cerna, Căpitan Grigore Otetelişanu, strada Pârâului, şi mai rămân satele care nu s-au încadrat în acest proiect, fiindcă numărul gospodăriilor nu au corespuns cerinţelor impuse în programul de finanţare. Noi nu putem accesa fonduri pentru acest obiectiv, fiindcă ne suprapunem, şi apare dubla finanţare. Vom încerca, dacă se va deschide PNDL-3 să facem o extindere în zonele care nu sunt prinse în master planul judeţului pentru satul Poieni cu apă şi canalizare pe o lungime de 3 kilometri, în satul Beneşti, cu reţea de canalizare, şi ar mai fi trei sate: Vasilaţi, Chirculeşti şi Palei cu o lungime de 5 kilometri de apă şi canalizare. Noi încercăm să introducem în satele acestea măcar reţeaua de apă”, a afirmat primarul oraşului Bălceşti.
Constantin Aleca: „Guvernul a spus pas oraşului”
Oraşul Bălceşti este la coada clasamentului în ceea ce priveşte alocările de fonduri, şi asta fiindcă Ministerul Dezvoltării a alocat doar 13 miliarde de lei vechi. În acest sens primarul este dezamăgit fiindcă, dintre cele trei proiecte depuse a primit bani doar pentru construirea unui pod. Într-o astfel de situaţie, singura soluţie pentru dezvoltarea oraşului rămâne accesarea fondurilor europene: „Avem doar un singur proiect. Din trei proiecte depuse nu s-a aprobat decât unul, şi anume podul şi puntea din satul Ulicioiu, cu care suntem în faza de proiectare şi execuţie, în valoare de 13 miliarde de lei vechi. La Ministerul Dezvoltării mai avem depus un proiect pentru asfaltarea drumurilor pe o lungime de 8 kilometri şi amenajarea pieţei centrale din oraş, însă, pentru aceste două proiecte extrem de importante pentru comunitate Guvernul a spus pas. Consider că, în situaţia aceasta, apartenenţa politică şi-a spus cuvântul. Nu trebuie să o spun eu, fiindcă se vede destul de clar: pentru un oraş care are drumuri de pământ, unde sunt zone în care reţeaua de apă şi canalizare lipseşte iar în şcoli nu s-a adus nici o îmbunătăţire ar fi fost nevoie de finanţare. În continuare politicul are ultimul cuvânt atunci când vine vorba despre alocarea fondurilor, dar în felul acesta consider că societatea nu o să avanseze prea mult în această democraţie prost înţeleasă.
Multe dintre drumurile oraşului sunt de pământ
Cum alocările de fonduri au lipsit cu desăvârşire, Bălceştiul rămâne oraşul cu cea mai proastă infrastructură, în care nu mai puţin 51% dintre drumuri nu au fost niciodată asfaltate: „În oraşul Bălceşti sunt drumuri de pământ, pentru care nici măcar nu avem posibilitatea să le pietruim. Avem în plan pentru anul viitor, mai ales în satul Unguriţi să reabilităm drumul pe o lungime de 2 kilometri, chiar dacă în zona respectivă sunt doar şase case. Mă gândesc că, dacă s-o mai schimba bugetul prin rectificarea promisă de Guvern, vom putea pietrui acel drum”, a afirmat primarul.
Claudia Şchiopu