PNL Vâlcea mai pierde un membru important. Victor Giosan si-a dat demisia din PNL

Victor Giosan: „Sper ca PNL să ”plătească” electoral cât mai puțin pentru deciziile pe care le-a luat, le-a acceptat sau le-a tolerat în ultimul timp”

Până în urmă cu patru luni președinte interimar al PNL Râmnicu-Vâlcea, Victor Giosan a luat, pe 9 iulie 2018, decizia de a părăsi definitiv Partidul Național Liberal. Acesta susține că și-a înaintat demisia din partid din cauza „nepotrivirilor de caracter” pe care le are cu președintele filialei județene, Cristian Buican. Tot divergențele cu deputatul vâlcean l-au determinat să-și dea demisia și din funcția de președinte al PNL Ramnicu-Vâlcea în martie 2018, funcție pe care o ocupa de un an de zile. Demisia lui Giosan i s-a tras de la poziția publică critică la adresa BPJ al PNL Vâlcea, pe tema pensiilor speciale și a direcției în care se îndreaptă PNL Vâlcea. Pe 9 iulie 2018 a fost adoptat, în Parlament, Codul Administrativ al României. Contrar politicii liberale de la nivel național, votul deputatului liberal Cristian Buican a mers „pentru”, ca urmare a unei promisiuni facute primarilor vâlceni liberali.

„Astăzi nu este o zi prea veselă și nu numai datorită celor petrecute de dimineață. În această seară a fost adoptat și Codul Administrativ, care va încorona controlul politic asupra administrației publice, va limita și mai mult responsabilitatea aleșilor locali și le va aduce și alte noi privilegii – pensiile speciale. Dar nu neapărat acest lucru este cel mai trist, ci comportamentul unora dintre aleșii Partidului Național Liberal: numai 3 deputați au votat contra, 7 au votat pentru, 14 s-au abținut și restul nu au participat la vot. De remarcat, pentru ca situația să fie și mai jenantă, că toți cei 7 deputați PMP participanți la vot s-au pronunțat împotrivă. Fără să fie o surpriză, colegul meu Cristian Buican, președintele PNL Vâlcea a votat pentru – promisese acest lucru solemn primarilor liberali din județ și trecuse o astfel de decizie prin BPJ acum câteva luni. A fost unul dintre cele 2 motive ale demisiei mele din funcția de președinte al PNL Râmnicu Vâlcea. În acest fel PNL Vâlcea devine o anexă a intereselor, înguste, egoiste și profund ne-legitime ale unui grup foarte vehement de primari liberali, care din păcate nu au nici o legătură cu liberalismul, ci numai cu perpetuarea și consolidarea avantajelor proprii sub masca apostolatului în administrația locală. În acest fel orice critică de substanță a PSD Vâlcea devine o glumă, un bluf, o retorică goală, atât timp cât în chestiuni esențiale se votează la fel cu partidul/coaliția de guvernare PSD&ALDE. În acest fel PNL Vâlcea sacrifică orice fel de pretenții politice și electorale în Râmnic, în Drăgășani și poate și în alte orașe ale județului. Și pentru ce? Pentru nimic având în vedere că rezultate electorale slabe în aceste zone conduc automat la pierderea președinției consiliului județean – visul nerealizat al liberalilor vâlceni. Și aș putea continua să întreb: la ce ar folosi o astfel de funcție administrativă dacă politicile ar fi pe fond identice?!

Giosan renunță la carnetul de partid după 23 de ani: „Orice abordare de tip realist, pragmatic are o limită pe care dacă o depășești devi ridicol”

Victor Giosan susține că nu se mai regăsește în politicile liberale însă, surse din interiorul partidului spun că fostul președinte de la municipiu ar fi țintit un loc pe liste la europarlamentare. Cum în strategia politică a partidului la europarlamentare acesta nu este inclus, Giosan și-a făcut bagajele și a preferat să părăsească partidul: „ Cu multă tristețe trebuie să recunosc că a venit momentul despărțirii – așa cum se justifică de multe ori în sălile de judecată divorțurile: ”nepotrivire de caracter”. După exact 23 de ani constat cu mâhnire că distanța dintre valorile, principiile, opiniile, soluțiile mele și cele ale multora dintre colegii mei din conducerea PNL Vâlcea și din ceea ce comuniștii numeau ”activul de partid”, a devenit atât de mare încât orice încercare de a construi un compromis rezonabil și acceptabil este inutilă și dăunătoare, pentru toată lumea. Orice abordare de tip realist, pragmatic are o limită pe care dacă o depășești devi ridicol. Cu atât mai mult cu cât tot ceea ce am făcut sau am încercat să fac din 1996 încoace în funcții publice, tot ceea ce am sfătuit și sfătuiesc pe alții să facă în domeniul administrației publice, este călcat în picioare de prevederile actualului Cod Administrativ, în opinia mea la fel de nocive precum modificările Codului Penal. Le urez colegilor mei liberali vâlceni mult succes în continuare și sper să ”plătească” electoral cât mai puțin pentru deciziile pe care le-au luat, le-au acceptat sau le-au tolerat în ultimul timp. O să trimit o demisie scrisă organizației PNL din Râmnic”, a mai argumentat Victor Giosan.

Ramona BĂLTEANU

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *