Peste 650 miliarde lei vechi vor ajunge în județul Vâlcea pentru cele 46 de localități afectate de calamități

Zilele trecute, Guvernul  Romaniei a aprobat HG nr. 514/2018 pentru alocarea sumei de 108.677.000 lei din Fondul de interventie la dispozitia Guvernului pentru anul 2018, bugetelor locale ale unitatilor administrativ-teritoriale pentru efectuarea unor lucrari  de refacere a infrastructurii locale afectate ca urmare a calamitatilor naturale produse in perioada martie-iulie 2018. Astfel că, din suma totală alocată de Guvern, 11.700.000 lei au ajuns deja în conturile Consiliului Județean pentru refacerea a trei drumuri județene, distruse de inundații. Zilele următoare, alți bani vor umple conturile primăriilor: 65.258.000 lei pentru cele 46 de localități din județul Vâlcea, afectate de inundații.

 

Cei mai multi bani ajung la Vaideeni

 

Ca și în anul 2014, (când au venit ultimii bani de la Guvern pe situații de urgență), cea mai mare sumă de bani va ajunge la Vaideeni.  Potrivit listei finale a obiectivelor afectate de fenomenele hidrometeorologice in județul Vâlcea, întocmite de Instituția Prefectului 22.265.000 lei au fost repartizați pentru refacerea infrastructurii în localitatea Vaideeni, acolo unde pe 21 iunie 2018, centrul comunei a fost măturat de ape, peste 50 de gospodării au fost inundate și 10 autoturisme au fost înghițite de ape. La doar două zile dupa inundații, de sărbătoarea localității „Învârtita Dorului”, ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Daneș, a fost prezent la Vaideeni pentru a constata personal pagubele produse de inundații. O altă comuna afectată grav de inundații este comuna Golești, care, potrivit listei respective, a primit de la Guvern 2.270.000 lei pentru refacerea a trei drumuri și mai multe poduri. Guvernul a avut grijă și de orașul Horezu, afectat și el de inundații. Administrația locală a primit 1.286.000 lei pentru refacerea infrastructurii rutiere a trei obiective. Sume considerabile de la Guvern au mai primit și localitățile Scundu (1.687.000 lei), Vlădești (1.645.000 lei), Budești (1.500.000 lei), Stoenești (1.200.000 lei) sau Păușești-Otăsău (1.350.000 lei).

 

Constantin Rădulescu: „Drumurile Județene închise vor fi reparate în regim de urgență cu bani guvernamentali”

 

Ca urmare a solicitărilor Consiliului Judeţean Vâlcea, Guvernul României a alocat din Fondul de Intervenţie la dispoziţia Guvernului, suma de 11.700 mii lei, pentru ca drumurile judeţene închise sau aflate în pericol iminent de închidere să fie redate circulaţiei în cel mai scurt timp şi în cele mai bune condiţii.
Astfel, 3 localităţi din judeţul Vâlcea, respectiv, Bărbăteşti, Vaideeni şi Nicolae Bălcescu, primesc finanţare pentru refacerea infrastructurii afectate de calamităţile naturale. Banii au fost alocaţi pentru executarea lucrărilor de refacere pod din beton armat şi amenajări hidro amonte şi aval, situat pe DJ 646 E – Bodeşti – Bărbăteşti, refacere structură rutieră pe DJ 665 – limita judeţul Gorj – Vaideeni şi refacere fundaţie drum şi structură rutieră pe DJ 678 D – Galicea – Nicolae Bălcescu – Punctul Tupani-Dicu.
„În comuna Vaideeni drumul judeţean este efectiv rupt şi a fost închis definitiv şi aici nu mă refer doar la faptul că locuitorii comunei sunt grav afectaţi de închiderea drumului, ci şi de faptul că drumul este extrem de important, deoarece ne aflăm în plin sezon estival. Ne bucură faptul că lucrurile s-au mişcat atât de repede şi aşteptăm ca în perioada următoare să primim şi fondurile pentru calamităţi, la nivel de comune.” – Băluţă Achim Daniel, primarul comunei Vaideeni, judeţul Vâlcea.

 

Consiliul Județean așteaptă și alte fonduri pe calamități

Președintele Consiliului Județean Vâlcea spune că situația drumurilor județene este una dificilă, mai multe drumuri fiind afectate de calamități, însă cu o bună colaborare cu toți factorii implicați, acestea vor putea fi reabilitate și aduse la stadiul normal în ceea ce privește circulația rutiera: „Mai avem situaţii grave şi pe alte drumuri judeţene, pentru care aştept în continuare să primim fondurile pentru calamităţi. Este o veste bună că au venit banii pentru comunele Vaideeni, Bărbăteşti şi Nicolae Bălcescu, iar principala noastră preocupare este să vedem cât mai repede drumurile redate circulaţiei. Am toată încrederea că cei de la Administraţia Naţională “Apele Române” vor intervini, în condiţiile legii, simultan pe albia râurilor, pentru a le oferi vâlcenilor siguranţă şi condiţii bune de trafic pe drumurile judeţene, iar efectele acestor calamităţi să fie cât mai reduse.” – Constantin Rădulescu, Preşedinte al Consiliului Judeţean Vâlcea. Nu doar Consiliul Județean așteaptă alte fonduri pe calamități, și orașul Băbeni, așteaptă cu sufletul la gură un „semn” financiar de la Guvern. Pe 12 iulie 2018, satul Valea Mare din orașul Băbeni (foto) a fost  grav afectat, când pârâul Stăncălău a ieșit din matcă și a inundat zeci de gospodării, mai multe familii fiind evacuate.

Ramona BĂLTEANU

 

 

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *