Regulile despre organizarea unei înmormântări, ținând cont de rigorile creștinești

Înmormântările sunt momente dificile, din punct de vedere psihic, moral, sufletește. Dar nu trebuie nici omisă partea financiară și mai ales implicațiile creștine. După cum dictează dogmele bisericești, o înmormântare nu poate să aibă loc oricând și oricum, ci se respectă un set de reguli. Unele dintre ele au implicații ale tradițiilor păstrate de-a lungul anilor și generațiilor, țin de superstiții și de puterea de acceptare a vieții de dincolo.

Încă din primele minute de la producerea acelui moment de maximă tristețe trebuie să existe luarea unor decizii menite să organizeze evenimentul funerar în detaliu, respectând desigur ceea ce impune biserica creștină.

 

Repere de organizare ale unei înmormântări

În zilele noastre sunt cu mult mai multe decizii de luat și lucruri de făcut până când defunctul este pregătit pentru înmormântare. Există și un cadru legal ce se impune, astfel că toaletarea, precum și îmbălsămarea, transportul sunt aspecte ce se lasă în seama celor experimentați, cei din sfera serviciilor funerare.

În mare parte se cunosc pașii ce se impun până la acel moment de îngropăciune. Însă sunt și influențe ale serviciilor moderne, condamnate de biserică. Iată despre ce este vorba:

 

  • Arderea trupului

Pentru cei care fac parte din cultul creștin ortodox nu există o altă cale decât cea de îngropare. Se crede că arderea trupului este chiar un păcat. Cu toate acestea, sunt și adepți ai acestei metode, motiv pentru care serviciile din cadrul firmelor de pompe funebre cuprind și acest segment de activitate. Se oferă sprijin atât pentru obținerea actelor, avizelor necesare, cat și pentru a duce la bun sfârșit o astfel de misiune. Printre lista de servicii funerare oferite de Rarox spre exemplu se va regăsi și ceea ce ține de incinerare, dar și toate serviciile aferente unei înmormântări clasice.

 

  • Pomană și coșul pentru slujba specifică

Nu trebuie să pară surprinzător că firmele de specialitate se arată disponibile la capitolul servicii să se ocupe și de ceea ce ține de coșul de la biserică. În lipsa de cunoștință mulți omit acest aspect, îl scot din ecuație, neștiind adevărata semnificație. Însă preotul răspunzător de săvârșirea slujbei de înmormântare ar trebui să exprime clar necesitatea acestui coș.

Este vorba de colac, vin, colivă și lumânări. Acestea sunt necesare pentru veșnica pomenire. De asemenea, se obișnuiește ca preotului să i se înmâneze un prosop și lumânare, ce se va aprinde pe parcursul acestei slujbe. Semnificația acestui obiect se referă la sufletul curat, de unde și alegerea de prosoape albe ca o preferință pentru o mare majoritate. Nu este însă greșit să se aleagă orice alt tip de culoare.

 

  • Convoiul însoțit de muzică

Cortegiul funerar se organizează într-un mod strict, după cum specifică dogmele bisericești. Este vorba de un credincios ce poartă crucea defunctului, cea care se va așeza la căpătâi. Este urmat de cei care poartă coliva și vinul, pomul cu daruri pentru săraci, persoanele ce duc coroanele, cei cu sfeșnicele, apoi preotul, dricul, rudele și alți participanți la eveniment.

Fanfara sau orice altă alegere muzicală se consideră rit păgân. În accepțiunea bisericii doar ritmurile melodice specifice slujbei de înmormântare sunt premise, melodii creștine. Mai cu seamă pentru că astfel de momente sunt pline de tristețe și jale, muzica ar avea corelație cu acest plan.

 

  • Doliul și crucea

Se consideră necesar ca în perioada zilelor de priveghere și ziua înmormântării implicit să existe doliu așezat la intrarea în casa defunctului. Unii preferă să îl înlăture imediat după înmormântare sau chiar după plecarea defunctului către groapă. Alții îl preferă prezent până la pomenirea de 40 de zile sau chiar un an. În fapt, această practică nu este nici greșită, nici impusă în mod strict.

Cât despre cruce, aceasta este nelipsită. Se va achiziționa una din lemn, notată cu numele defunctului și data decesului, după specificația INRI. Aceasta poate fi achiziționată de la prestatorii de servicii funerare și de obicei este inclusă la set cu sicriul sau parte din pachetele funerare de bază – precum se regăsește și la funerarenonstop-bucuresti.ro. Această cruce va fi necesar să se folosească la căpătâiul defunctului, plasată întocmai la cimitir. Abia după împlinirea termenului de 40 de zile se poate schimba, cu orice alt tip de cruce ca și material. De preferat însă să se opteze pentru sfințirea noii achiziții.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *