Castelul Kornis, sau „Castelul cu inorogi” din comuna Mica

În satul Mănăstirea din comuna Mica, pe o terasă de pe malul Someşului, în apropierea municipiului Dej veţi descoperi o bijuterie arhitecturală numai bună pentru fotografiat, al cărei trecut se leagă de numele familiei de nobili Korniş. Clădirea are o arhitectură aparte şi nu este îngrădită, astfel încât poate fi vizitată. Castelul a fost ridicat iniţial de Kristof Kereszturi între 1573 şi 1592, dar istoria sa s-a împletit apoi cu cea a familiei Korniş. Este cunoscut şi drept „castelul cu inorogi”, datorită statuilor de această formă din piatră, orientate paralel cu intrarea. Familia nobiliară Korniş a realizat extensia etajului al doilea, adăugarea pe latura de nord a două bastioane, decorarea încăperilor castelului, precum şi refacerea turnului de acces în castel, turn protejat de un şanţ de apă care se păstrează şi astăzi. Maica Domnului este protectoarea castelului, o icoană a acesteia, sculptată în jurul anului 1700, păstrându-se în prezent la Muzeul Municipal Dej.

După naţionalizare, colecţiile de cărţi (biblioteca de aproximativ 9000 de volume), precum şi un adevărat muzeu cinegetic au fost distruse, pavilioanele primind noi destinaţii. Castelul este acum proprietate privată, dar poate fi vizitat, nefiind îngrădit.

 

CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CLUJTOURISM.RO SAU PAGINA FACEBOOK CLUJ TOURISM .

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *