Rezervaţia naturală mixtă Stufărişurile de la Sic, o mică „Deltă a Transilvaniei”

Dacă doriţi să faceţi o ieşire inedită în natură, trebuie să ştiţi că în inima Transilvaniei este un loc unde vă veţi simţi ca în mijlocul Deltei Dunării. De la Cluj-Napoca trebuie să urmaţi drumul spre Apahida, Răscruci, Iclod, Gherla şi apoi spre Săcălaia şi Sic. Pe acest traseu distanţa dintre Cluj-Napoca şi Stufărişurile de la Sic este de 59 de kilometri, în timp ce drumul prin Apahida, Juc, Herghelie, Jucu, Vişea şi Coasta este ceva mai scurt, de numai 40 de kilometri. Timpul pare să se fi închis într-o buclă aici, la Sic. Stufărişurile de la Sic sunt ca un fel de portal temporal înspre o altfel de lume. Stufărişurile de la Sic sunt o rezervaţie naturală de tip avifaunistic situată în satul Sic, pe Valea Fizeşului, alcătuită din mlaştini, iazuri şi luciu de apă, cu vegetaţie de stuf şi papură. Este o rezervaţie naturală complexă care cuprinde suprafeţe distincte: masivul de stuf de pe valea Sicului, habitatele de sărătură marginale, păşuni şi fânaţe. Stufărişurile de la Sic adăpostesc şi asigură condiţii propice de existenţă pentru o mare diversitate de păsări migratoare de baltă, printre care: corcodelul mic, buhaiul de baltă, stârcul cenuşiu, lişiţa sau egretele. Aria protejează stufărişul abundent şi păsările care vieţuiesc aici. O punte din lemn, cu un farmec aparte, te ajută să traversezi stuful dintr-o parte în alta. Primul foişor, aflat la mică distanţă de şosea, la intrarea în rezervaţie, te îndeamnă într-un stil ardelenesc să faci primul popas. La jumătatea drumului se află turnul de lemn folosit pentru observarea păsărilor din rezervaţie. Turnul este uşor accesibil plimbăreţilor. O scară de lemn urcă la primul nivel, apoi la al doilea. Din turn se poate observa foişorul aflat la ieşirea din rezervaţie. Totuşi, puntea de lemn pare să se oprească brusc, undeva cu mult înainte de a ajunge la foişor.

Foarte interesant de vizitat în zonă este şi ineditul Muzeu al Dansului de la Sic. Povestea acestui mic muzeu privat este una interesantă: veţi descoperi aici un spaţiu inedit într-un sat, clădit cu pasiune de un olandez îndrăgostit de aceste meleaguri şi tradiţii. Dansurile tradiţionale din această zonă, iniţial admirate în fotografiile realizate de Korniss Peter, sunt cele care l-au cucerit pe olandezul Michel van Langeveld. În 2004, el a cumpărat o veche şi tradiţională casă a dansului. Aici se organizează lunar petreceri dansante, menite să păstreze vie tradiţia. Un amănunt inedit este acela că aici, la Casa dansului sunt atârnate de grinzi mai mult de 460 de perechi de cizme vechi pe care proprietarul muzeului le-a obţinut de la localnici. În fapt, există două case restaurate pe post de muzeu al dansului, una dintre ele în zona Csipkeszeg din Sic, şi cea de-a doua la Forrószeg.

 

CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CLUJTOURISM.RO SAU PAGINA FACEBOOK CLUJ TOURISM .

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *