Proiectele primarului Doru Diaconu dau roade

 

 

Aflat la jumătatea primului mandat în fruntea administraţiei locale, primarul localităţii Roşiile a tras linie la capitolul investiţii. Liberalul a prezentat succint activitatea desfăşurată şi fondurile atrase pentru dezvoltarea infrastructurii locale. Unele dintre proiecte deja s-au finalizat cu succes, altele urmează să înceapă, iar altele au rămas în faza de speranţe. Împreună cu echipa din primărie şi-a făcut calculele, iar rezultatul este unul mulţumitor. Spune că va reuşi în final să dea viaţă promisiunilor făcute cetăţenilor, transformând cel mai pitoresc şi frumos colţ al judeţului într-o comună modernă, cu utilităţi: „Au trecut doi ani şi jumătate de la preluarea mandatului şi pot spune că sunt mulţumit, iar acest lucru îl afirmă şi mulţi dintre localnici. Am reuşit să acoperim şi partea de infrastructură rutieră, şi reţeaua de apă şi canalizare. Nu au fost ratate nici evenimentele culturale. În vara acestui an credincioşii din Vâlcea, precum şi pelerinii veniţi din ţară au avut ocazia să se închine, la Roşiile, Brâului Maicii Domnului, adus în localitate de la Mănăstirea Kato Xenia din Grecia. Tot în această perioadă am reuşit să reînviem sărbătoarea comunei, „Ziua localităţii”. Pe viitor mai sunt şi alte bucurii în proiecţie, şi aici mă refer în mod special la proiectul de asfaltare pe care-l avem depus la Ministerul Dezvoltării, în vederea asfaltării drumurilor comunale. Mai sper să se mai dezvolte în localitate şi alte societăţi mai mici sau mai mari din mediul privat, pentru că în zona rurală ar trebui să se îndrepte crearea locurilor de muncă. Sunt multe de făcut într-o comună, dar, deocamdată, trebuie să prioritizăm lucrurile. Încerc să fac lucruri bune, spre binele tuturor, iar comuna noastră să arate tot mai bine. Împreună cu echipa din primărie ne vom strădui să facem ce este mai bine pentru comunitate, iar eu simt că marea majoritate a populaţiei este mulţumită”, a precizat primarul din Roşiile, Doru Diaconu.

 

Proiectele primăriei pentru modernizarea comunei Roşiile

 

La Roşiile, în aceşti doi ani s-a finalizat un proiect integrat, cu bani europeni. Proiectul a cuprins patru direcţii de finanţare: înfiinţarea sistemului de alimentare cu apă pe o lungime de 13,6 kilometri şi sistemului de canalizare pe o lungime de 11,6 kilometri, dar şi construirea unei staţii de epurare, asfaltarea unui drum comunal în lungime de 1,6 kilometri în satul Balaciu, respectiv drumul comunal DC 83 şi dotarea căminului cultural cu costume populare, aparatură de sonorizare, instrumente muzicale şi mobilier. În acelaşi timp s-a finalizat asfaltarea drumului comunal 79, un drum foarte important pentru localitatea Roşiile, cât şi pentru întreaga zonă. Proiectul a început în anul 2011 cu bani guvernamentali, acesta fiind drumul care leagă localitatea Roşiile de localitatea Grădiştea prin satul Perteşti, având o lungime de 9,8 kilometri. Cu bani de la Ministerul Dezvoltării, prin PNDL -2, s-au atras fonduri pentru extinderea reţelei de alimentare cu apă pe o lungime de 25 de kilometri şi extinderea sistemului de canalizare pe o lungime de 10 kilometri: „La reţeaua de apă şi canalizare finalizată cu bani europeni s-au făcut 120 de racorduri. Pe acest segment estimăm să mergem la aproximativ 300 de branşări. Solicitări sunt, nu facem faţă, iar proiectele finanţate cu bani guvernamentali sunt în faza de licitaţie. Sperăm ca în maxim o săptămână să desemnăm câştigătorii în vederea demarării lucrărilor. La Ministerul Dezvoltării mai avem depuse două proiecte în vederea finanţării, privind asfaltarea drumurilor comunale pe o lungime de 17 kilometri, în valoare de 14 milioane de lei şi modernizarea iluminatului public, un proiect în valoare de 500 de mii de lei. Cel mai mult avem nevoie de finanţarea proiectelor privind asfaltarea drumurilor comunale. Din totalul celor 200 de kilometri de drumuri comunale un procent destul de mic sunt asfaltate. Mai vrem să vedem cât mai repede realizate aceste două lucrări: apa şi canalizarea”, a mai precizat primarul din Roşiile.

 

Consiliului Judeţean a promis modernizarea drumului care leagă Roşiile de Lăpuşata

 

Pentru oamenii care locuiesc în comuna Roşiile drumul judeţean 676 Tetoiu – Roşiile – Lăpuşata este cea mai scurtă rută spre Râmnic, extrem de importantă, circulată zilnic de zeci de autoturisme. Construit la începutul anilor ’70, drumul s-a deteriorat grav în timp din cauza condiţiilor meteo de peste iarnă şi a celor peste 48 de ani de când nu a mai fost reabilitat. Primarul din Roşiile spune că acest drum se află în atenţia Consiliului Judeţean privind identificarea surselor de finanţare în vederea modernizării lui prin asfaltare: „Solicitări privind asfaltare drumului judeţean DJ676 au fost mereu, şi sunt din partea noastră şi a tuturor cetăţenilor din această parte a judeţului. Conducerea Consiliului Judeţean ne-a spus că are în vedere modernizarea acestui drum, însă o promisiune certă nu a existat. Avem mulţumirea, însă, că s-a dat curs unor obiective pe acest drum judeţean, DJ676, principala realizare fiind reabilitarea a două podeţe care, în urma ploilor din vara acestui şi din anii precedenţi, se aflau în situaţia de a se prăbuşi. Astfel, au fost reabilitate, s-a făcut inclusiv o regularizare în zona lor, a pragurilor de fund, o lucrare serioasă şi trainică. În program sunt prinse patru poduri. S-au realizat acestea două, urmează, probabil şi celelalte două. O altă mulţumire din partea Conducerii Consiliului Judeţean este faptul că drumul judeţean 676A, care vine de la Dozeşti – Căţetu spre Roşiile a fost asfaltat, dar mai era un segment din acest drum, în satul Cherăşti pe o lungime de doi kilometri care arăta ca o uliţă, nu a drum judeţean, era un drum de pământ. Prin urmare, de două săptămâni sunt utilajele Consiliului Judeţean în acea zonă şi lucrează la lărgirea drumului, la montarea podeţelor şi pietruirea drumului. Această porţiune de drum judeţean deserveşte peste 30 de gospodării şi are o lungime de aproximativ 2 kilometri”, a afirmat primarul Doru Diaconu.

Aceste lucrări ale Consiliului Judeţean sunt răspunsuri pozitive, în urma solicitărilor pe care administraţia locală le-a făcut în această perioadă, dar şi în anii trecuţi:

„În satul Zgubea la fel, drumul judeţean 776F prezenta probleme în condiţii de ploaie. Segmentul de drum deteriorat este între localitatea Grădiştea şi Roşiile, pe o lungime de 4 kilometri. Pentru că drumul era de pământ, atunci când ploua noroiul era până la gât , era absolut imposibil de circulat. Din fericire, în prezent se lucrează şi pe acest segment drum, s-a refăcut platforma cu piatră şi şanţurile. Prin urmare apartenenţa politică a mea nu a influenţat negativ factorul politic. Conducerea Consiliului Judeţean a întins o mână de ajutor comunităţii din Roşiile. Nu merg cu lauri în cap că sunt „galben”, am pus pe masa conducerii Consiliului Judeţean problemele care sunt în interesul oamenilor şi am fost înţeles”, afirmă primarul comunei Roşiile.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *