Gheorghe Dumbravă: „Sperăm ca în 2019 să avem parte de un buget împărţit corect, nu ca cel de anul acesta”

Primarul comunei Stoeneşti, Gheorghe Dumbravă a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat stadiul proiectelor aflate în derulare, în localitate. Cum arată bilanţul activităţii după şase ani în fruntea administraţiei locale, ce speranţe are de la ultima rectificare bugetară din acest an, dar şi ce aşteptări are pentru 2019, din punct de vedere investiţional, aflăm în rândurile de mai jos.

 

 

Impact real: Am trecut de jumătatea celui de-al doilea mandat, sunteţi mulţumit de realizări?

 

Gheorghe Dumbravă: Acum se văd roadele muncii, atât ale mele, cât şi ale colegilor din primărie, după trei-patru ani de alergătură. De exemplu, de un an şi jumătate plătim comisioane la Fondul de Garantare, din bani publici, pentru cei 39 de miliarde aflaţi în cont. Te obligă să iei avansul, pentru că aşa este procedura. Abia aştept să vină constructorul să se apuce de lucrare şi să-şi ia banii. În ceea ce priveşte anul 2018, aşa cum am mai spus, cred că a fost cel mai prost an din punct de vedere al investiţiilor la Stoeneşti. Îmi menţin părerea, că am mai dres puţin busuiocul acum, după ce am primit acei 9 miliarde de lei vechi la ultima rectificare bugetară, însă tot nemulţumit sunt. Dacă domnul Vâlcov, care a fost „creierul” în întocmirea bugetelor locale a spus că se vor repartiza 750 de lei/locuitor, atunci la populaţia mea, de 3.400 de locuitori, vă daţi seama cât ar fi trebuit să primesc? Şi eu am primit 3 miliarde la începutul anului şi am mai primit încă 9 miliarde acum, în septembrie. Deci, tot am fost vitregit cu 12 miliarde de lei vechi. Am avut bugetul înjumătăţit. Chiar i-am solicitat domnului senator Bulacu să facă o interpelare în Parlament, să spună nemulţumirile noastre şi chiar să dea exemplul comunei Stoeneşti din Vâlcea. De ce localitatea noastră a primit 12 miliarde în loc de 24 de miliarde, cât i se cuvenea? Sau măcar să nu se mai bată cu pumnii în piept Guvernul PSD că ceea ce a promis a şi dat. Din cauza lipsei de fonduri am stat blocaţi, ce să vă mai spun că acum, când am primit cei 9 miliarde, pe final de an, am zis să facem şi noi un kilometru de asfalt, ca să îi cheltuim, să nu intrăm iar cu excedent. Era altceva dacă îi aveam la începutul anului, altfel prioritizam investiţiile. Se poate întâmpla orice, la fel cum a fost şi cu banii pentru calamităţi.

 

Impact real: Comuna Stoeneşti era prinsă cu 12 miliarde pentru trei obiective pe calamitaţi şi, în final, nu a mai primit nimic. Ce s-a întâmplat cu aceste fonduri?

 

Gheorghe Dumbravă: Noi am depus documentaţii pentru opt obiective, dar trei dintre ele erau cele mai afectate. Noi am făcut toate demersurile, necesităţile sunt mari, dar estimările se duc la peste 40 de miliarde de lei vechi. Iniţial am fost prins cu 12 miliarde pentru cele trei obiective, dar, când s-a tras linie şi au venit fondurile nu am mai fost pe listă cu nici un obiectiv. Păi şi atunci, nu este normal să nu mai am încredere? Am văzut că domul prefect a spus că s-au alocat bani pentru refacerea podurilor şi a drumurilor comunale. Într-adevăr, noi nu am avut nici un pod, dar toate cele trei drumuri pentru care noi am solicitat fonduri erau drumuri comunale. Am folosit titulatura de drumuri de interes local, însă putem demonstra că toate aceste drumuri la care fac referire sunt drumuri comunale. Ca să răspund concret, înainte de a fi de interes local, aceste drumuri sunt comunale. Din acest motiv, nici când au fost împărţite fondurile pentru întreţinerea drumurilor de la Consiliul Judeţean eu nu am fost vitregit. Au fost obligaţi, prin lege, având drumuri comunale multe, să ne fie repartizate şi nouă fonduri, mai ales că, pentru noi, iarna, ca să le deszăpezim este o adevărată performanţă. Probabil Guvernul a avut o gândire sănătoasă, să mai aştepte şi să vadă dacă se vor mai întâmpla şi alte calamitaţi, şi să repartizeze fondurile mai târziu. Oricum, şi dacă îmi dădea bani acum, şi dacă îmi dă în februarie, anul viitor, tot anul viitor îi vom folosi. Este greu să ne mai apucam acum de lucrări, când vine iarna. Vom vedea ce se va întâmpla, poate totuşi Guvernul îşi va îndrepta atenţia şi către localitatea noastră cu ceva fonduri pentru calamităţi.

 

Impact real: La sfârşitul lunii se anunţă o nouă rectificare bugetară. Ce speranţe aveţi?

 

Gheorghe Dumbravă: Să nu credeţi că aveţi în faţa dumneavoastră un primar milog, care doar se vaită de lipsa fondurilor. Eu sper doar să ni se dea ce i se cuvine localităţii pe care o reprezint. Sper să aibă o situaţie clară, să regleze lucrurile şi să ni se dea ce ni se cuvine. Nu cer un ban în plus faţă de ceilalţi colegi ai mei primari.

 

Impact real: Care este situaţia infrastructurii, în localitatea Stoeneşti?

 

Gheorghe Dumbravă: Avem apă, avem canalizare, avem drumuri asfaltate, însă nu în toată localitatea. Sper ca, într-un an şi jumătate, aşa cum le promiteam cetăţenilor şi la preluarea mandatului, până în 2020 să avem apă şi canalizare în toată localitatea. Vom avea, ţinând cont de faptul că am semnat toate contractele de finanţare pentru proiectele care vor pune la punct modernizarea infrastructurii de apă şi canalizare pe raza localităţii noastre. Zilele trecute am dat ordinul de începere pentru două lucrări, respectiv pentru proiectul de alimentare cu apă şi canalizare la Piscu Mare, cel cu fonduri europene, în valoare de 2,5 milioane de euro şi construirea grădiniţei din satul Dobriceni, în valoare de 500.000 de euro, tot din bani europeni. Pentru cele două proiecte prin PNDL-2, deşi am dat ordinul de începere, acolo se lucrează deocamdată la proiect, deoarece sunt scoase la licitaţie la pachet: proiectarea şi execuţia. Cred că lucrările la aceste două proiecte vor începe în primăvara anului viitor. La grădiniţă am dat ordinul de începere, deoarece termenul este mai scurt, de numai 10 luni, iar constructorul trebuie să ia în serios această lucrare pentru a fi finalizată la termen. La apă şi canalizare, termenul de finalizare nu ne pune presiuni, fiind de 32 de luni.

 

 

Impact real: Ce aşteptări aveţi de la anul 2019?

 

Gheorghe Dumbravă: Sperăm ca, în 2019 să avem parte de un buget împărţit corect, nu ca cel din 2018, să beneficiem şi noi, localitatea Stoeneşti de bani de la începutul anului, să ne facem un calcul în privinţa investiţiilor, să nu mai stăm cu frică tot anul că nu avem bani de salarii sau să mă întreb dacă mai primim restul de bani din buget sau nu. Ne-a fost foarte greu, aveam datorii la stat, avem şi acel împrumut, de 8 miliarde pe care îl avem contractat şi la care trebuie să plătim sumele eşalonat. 2018 va rămâne întipărit ca un an în care am dus-o foarte greu. Abia am găsit 40.000 de lei să organizăm Ziua Comunei, eram pe punctul de a renunţa şi la acest eveniment. Din punct de vedere investiţional nu mai facem nici un proiect important nou, pentru că vreau să ducem la final toate proiectele începute. Şi la aceste proiecte avem nevoie de foarte mulţi bani, numai pentru avize. Avem părţi de cofinanţare, iar banii din buget îi vom folosi în acest scop. Avem proiecte de anvergură, care vor începe şi pe care le voi urmări îndeaproape, şi voi fi foarte exigent în procesul lor de implementare.

 

Impact real: Sunt interesaţi oamenii să vină să-şi construiască o locuinţă la Stoeneşti? Ce preţuri se practică la vânzarea de terenuri, în localitate?

 

Gheorghe Dumbravă: Localitatea noastră se află la 25 de kilometri de municipiul Râmnicu Vâlcea şi la 20 de kilometri de oraşul Horezu. Când am venit eu la primărie, în urmă cu şase ani, se vindea terenul intravilan cu 1 leu/metrul pătrat. În ultimii ani, datorită faptului că infrastructura a fost modernizată, preţurile au crescut şi s-a ajuns astăzi ca metrul pătrat să ajungă până la 10 euro. Este adevărat, în extravilan se mai vinde şi acum cu 1,5 lei metrul. Scopul nostru este acela de a dezvolta comuna, iar cei care aleg să-şi vândă o parcelă de pământ să o facă la un preţ decent, mulţumitor. În ultima perioadă s-au vândut şi foarte multe locuinţe, avem familii de chinezi, de turci, de italieni, oameni care au ales să se mute la Stoeneşti. Sunt bucuros că oamenii îşi îngrijesc construcţiile, le-au modernizat şi chiar dacă nu locuiesc în permanenţă aici, mă bucur că au gospodării frumoase şi au ales să investească la Stoeneşti. De curând a existat o tranzacţie a unui teren pentru o familie din Bucureşti care vrea să-şi construiască aici o pensiune.

 

Ramona BĂLTEANU

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *