Gheorghe Dumbravă: „De când sunt primar nu am mărit niciodată taxele şi impozitele locale”

Primarul comunei Stoeneşti, Gheorghe Dumbravă a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat stadiul proiectelor aflate în derulare, în localitate. Cum arată bilanţul activităţii după şase ani în fruntea administraţiei locale, când vor fi demarate cele cinci proiecte de anvergură, dar şi ce aşteptări are pentru 2019, din punct de vedere investiţional, aflăm în rândurile de mai jos.

Impact real: Cu ce gânduri plecaţi în noul an, din punct de vedere investiţional?

Gheorghe Dumbravă: Gândurile noastre sunt măreţe, având în vedere faptul că este ultimul an plin, înainte de finalizarea celui de-al doilea mandat. Anul acesta avem foarte multe lucruri de făcut. Avem patru proiecte importante, în valoare de 7 milioane de euro, care vor începe în primăvară şi încă un proiect care stă în aşteptare, în vederea semnării contractului de finanţare. Cred că, până la sfârşitul lunii ianuarie, vom fi chemaţi la Craiova să semnăm şi acest contract. În rest avem investiţii mărunte, care necesită şi ele rezolvare, şi despre care este prematur să vorbim, ţinând cont de faptul că nu ştim cum va arăta bugetul pe care ne vom baza anul acesta. Deocamdată nu s-a aprobat nici la nivel naţional, aşteptăm şi noi cifre. Anul trecut am fost foarte supărat că am avut un buget întocmit greşit de către guvernanţi şi ne-au fost alocaţi, la începutul anului, doar 3 miliarde de lei vechi. Acum trag de acel handicap, deoarece avem voie să cheltuim doar 12%, până la aprobarea noului buget. Acest lucru înseamnă că avem voie să cheltuim doar 30.000 de lei, iar necesarul nostru lunar cu plata salariilor este de 100.000 de lei. Dacă se va aproba în lună martie, noi ce vom face? Să vedem ce încasam din taxe şi impozite acum, la început de an, fiindcă este singura noastră sursă de venit.

Impact real: În privinţa bugetului comunei pentru 2019, ce speranţe aveţi?

Gheorghe Dumbravă: Sperăm ca, în 2019, să avem parte de un buget împărţit corect, nu ca cel din 2018, să beneficiem şi noi, localitatea Stoeneşti de bani de la începutul anului, să ne facem un calcul în privinţa investiţiilor, să nu mai stăm cu frica tot anul că nu avem bani de salarii sau să mă întreb dacă mai primim restul de bani din buget sau nu. Ne-a fost foarte greu, aveam datorii la stat, avem şi acel împrumut, de 8 miliarde pe care îl avem contractat, şi la care trebuie să plătim sumele eşalonat. 2018 va rămâne întipărit ca un an în care am dus-o foarte greu. Abia am găsit 40.000 de lei să organizăm Ziua Comunei, eram pe punctul de a renunţa şi la acest eveniment. Din punct de vedere investiţional nu mai facem nici un proiect important nou, pentru că vreau să ducem la final toate proiectele începute. Şi la aceste proiecte avem nevoie de foarte mulţi bani, numai pentru avize. Avem părţi de cofinanţare, iar banii din buget îi vom folosi în acest scop. Avem proiecte de anvergură, care vor începe şi pe care le voi urmări îndeaproape, şi voi fi foarte exigent în procesul lor de implementare.

Impact real: Pentru mărirea bugetelor locale majoritatea primarilor au luat în calcul mărirea taxelor şi impozitelor. Cum este la Stoeneşti?

Gheorghe Dumbravă: De când sunt primar, nu am mărit niciodată taxele şi impozitele locale. Nu am vrut să zică oamenii că şi-au ales în fruntea lor un „cămătar”. Eu cunosc aproape toţi cetăţenii şi marea majoritate sunt pensionari, cu pensii aşa cum are toată lumea, iar restul nu sunt oameni foarte înstăriţi. Sunt mulţumit de faptul că cetăţenii noştri sunt responsabili, că am avut în ultimii ani încasări de 95-97%, ceea ce mă bucură enorm. Nu ştiu ce alte localităţi din judeţ se mai pot lăuda cu un asemenea procent de încasare. Oamenii sunt receptivi, le place cum s-a dezvoltat comuna, şi se vede acest lucru prin faptul că vin şi îşi plătesc taxele şi impozitele. Este o satisfacţie atunci când cetăţeanul vine şi îşi plăteşte taxele, tocmai pentru că este mulţumit de realizări şi vrea să ne ajute în continuare. Ce rezolvam dacă măream taxele şi impozitele, dacă cetăţeanul nu are bani să plătească? Ar fi scăzut nivelul de încasare şi nu rezolvam nimic. Şi aşa avem un buget mic pe care îl strângem, în jur de 7 miliarde de lei vechi, deoarece nu avem agenţi economici pe raza localităţii care să aducă venituri suplimentare la bugetul local. Chiar dacă am fost criticat chiar şi în campania electorală din 2016 că vreau să construiesc un ştrand aici, la Stoeneşti, dacă reuşeam, era o sursă suplimentară de venit la bugetul local, bani pe care îi foloseam tot pentru dezvoltarea comunei.

Impact real: Aţi renunţat la ideea construirii acestei baze de agrement cu apă sărată?

Gheorghe Dumbravă: Nu am renunţat la idee, însă, din 2016 şi până în prezent nu am reuşit să terminăm procesul cu un cetăţean care revendică o parte din acel teren, pe care dorim să amenajăm ştrandul. Suntem blocaţi din acest punct de vedere, deşi găsisem o sursă de finanţare cu fonduri europene care se preta la ceea ce ne doream noi. Această „nebunie” a mea va deveni realitate, în următorii ani.

Impact real: Care este situaţia infrastructurii, în localitatea Stoeneşti?

Gheorghe Dumbravă: Avem apă, avem canalizare, avem drumuri asfaltate, dar nu în toată localitatea. Sper că, într-un an şi jumătate, aşa cum le promiteam cetăţenilor şi la preluarea mandatului, până în 2020 să avem apă şi canalizare în toată localitatea. Vom avea, ţinând cont de faptul că am semnat toate contractele de finanţare pentru proiectele care vor pune la punct modernizarea infrastructurii de apă şi canalizare pe raza localităţii noastre. Zilele trecute am dat ordinul de începere pentru două lucrări, respectiv pentru proiectul de alimentare cu apă şi canalizare la Piscu Mare, cel cu fonduri europene, în valoare de 2,5 milioane de euro şi construirea grădiniţei din satul Dobriceni, în valoare de 500.000 de euro, tot din bani europeni. Pentru cele două proiecte prin PNDL-2, deşi am dat ordinul de începere, acolo se lucrează deocamdată la proiect, deoarece sunt scoase la licitaţie la pachet, proiectarea şi execuţia. Cred că lucrările la aceste două proiecte vor începe în primăvară. Acum, aşteptam ca vremea să fie favorabilă, încât să putem lucra. La grădiniţă am dat ordinul de începere, deoarece termenul este mai scurt, de numai 10 luni, iar constructorul trebuie să ia în serios această lucrare, pentru a fi finalizată la termen. La apă şi canalizare, termenul de finalizare nu ne pune presiuni, fiind de 32 de luni.

Impact real: Apartenenţa politică a contat, de-a lungul celor două mandate, în ceea ce priveşte fondurile primite pentru dezvoltarea localităţii?

Gheorghe Dumbravă: Nu am simţit că aş fi pedepsit din cauza coloraturii politice pe care o aveam, la momentul respectiv. În ceea ce priveşte apartenenţa mea politică, pe viitor, la mine a rămas aceeaşi lozincă: cine mă ajută cu acela sunt, cine nu mă ajută, nici să nu calce pe la Stoeneşti.

Impact real: Luaţi în calcul şi o candidatură independentă, pentru cel de-al treilea mandat?

Gheorghe Dumbravă: În ceea ce priveşte cel de-al treilea mandat, încă nu m-am hotărât dacă voi mai candida. Consider că, dacă reuşesc să duc la bun sfârşit toate aceste proiecte pe care le am în derulare, cred că rolul meu se încheie, adică ceea ce mi-am propus, am şi realizat. Însă, aşa cum am spus, vreau ca la Ziua comunei să nu urce nici un politician pe scenă, acest lucru înseamnă şi părerea pe care o am, în prezent, despre politică. Cred că cea mai bună soluţie ar fi ca, din momentul în care o persoană ajunge în funcţia de primar, să nu mai facă politică. Şi pentru că m-aţi întrebat dacă aş candida independent, vă spun că da, iau în calcul şi o candidatură independentă.

Ramona BĂLTEANU

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *