Infrastructura rutieră modernizată va pune în valoare localitatea Galicea

Drumul judeţean care porneşte de la Budeşti şi traversează localităţile Galicea, Olanu, Drăgoeşti, şi ajunge la Câmpu Mare – Dobroteasa,în  judeţul Olt va intra în reabilitare.

Proiectul va demara cu bani europeni accesaţi de Consiliul Judeţean, iar valoarea proiectului va fi de peste 1500 de miliarde de lei vechi: „Şi de data aceasta, Dumnezeu a avut grijă de noi, galicenii. Drumul judeţean Câmpu Mare – Budeşti are cel puţin 36 de kilometri şi va intra într-un amplu program de reabilitare, la fel ca şi drumul judeţean Tătărani – Milcoiu, datorită Consiliul Judeţean. Voi încheia cel de-al patrulea mandat cu mândrie, pentru că am ce lăsa în urma mea”, a precizat primarul din Galicea, Ion Năfliu.

Este drumul pe care turiştii vor descoperi că, în această parte a judeţului sunt cele mai frumoase aşezări. Puţini ştiu că la Galicea se află Mănăstirea Flămânda, unul dintre cele mai vechi monumente istorice ale judeţului, construită în satul Valea Râului. Mănăstirea este ctitoria marelui logofăt Teodosie Rudeanu şi a fost ridicată între anii 1596-1597, în timpul domniei lui Mihai Viteazul.

Fiind în drumul poştalionului, comuna Galicea nu a fost ocolită de figuri ilustre care au văzut frumuseţile locului. Se spune că, la fântâna de la ieşirea din localitate, însuşi domnitorul Moldovei şi al Tării Româneşti, Alexandru Ioan Cuza s-a oprit să bea apă: „Personalităţile care au vizitat localitatea noastră sunt menţionate şi pe un tablou aflat în sediul primăriei. Am făcut acest lucru pentru că ne mândrim cu personalităţi ca Alexandru Ion Cuza care, la data de 11 iulie 1859 a trecut prin localitate. Ca el a fost şi Armand Călinescu, Nicolae Iorga, Alexandru Odobescu, Antim Ivireanu, dar şi Teodosie Rudeanu. Galicea este o localitate aşezată într-o zonă superbă, un loc binecuvântat de Dumnezeu”, este de părere primarul din Galicea, Ion Năfliu. Documentele de arhivă atestă că localitatea de astăzi este aşezată pe vatra fostului sat „Băieşii din Topolov”, sat dispărut între timp, unde locuitorii se ocupau cu extragerea aurului prin spălarea nisipului din Topolog. În acelaşi timp, din poveştile culese de la bătrânii satului, numele localităţii ar proveni de la „Galicu” un boier grec care, cândva, a locuit pe malul stâng al Oltului.

Claudia Şchiopu

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *