Liberalii acuză împărţirea fondurilor către primării pe criterii politice. Constantin Rădulescu: „Nu privim bugetul prin carnetul de partid al primarilor”
Cel mai disputat punct de pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Vâlcea din 29 martie 2019 a fost proiectul de hotărâre privind repartizarea pe unităţi administrativ teritoriale a sumei de 28.492 mii lei, pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală, pentru susţinerea programelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală, precum şi pentru cheltuielile de funcţionare pe care unităţile administrativ teritoriale din judeţ, în mod justificat, nu le pot finanţa din veniturile proprii şi din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale, pe anul 2019. Ca de obicei, aleşii judeţului s-au certat pe „sărăcie”, acuzând repartiţia banilor pe criterii politice. Astfel că, potrivit propunerii executivului, localităţile vâlcene au primit între 0 lei şi 89.000 lei, suma cea mai mare fiind primită de municipiul Drăgăşani, respective 89.000. La cealaltă extremă, suma de „zero” lei a fost trecută în dreptul a noua localităţi, respective Râmnicu Vâlcea, Ocnele Mari, Mălăia, Câineni, Diculeşti, Prundeni, Ştefăneşti, Tetoiu, Titeşti. Consiliul Judeţean Vâlcea şi-a adjudecat o sumă importantă pentru reabilitarea drumurilor judeţene, respectiv 13.005 mii lei.
Amendament de echilibrare a sumelor, propus de PNL
Modul de repartizare a sumelor a fost aspru criticata de arcul de consilieri PNL, care prin vocea consilierului Gică Păsat, care a venit şi o „soluţie” de îndreptare a alocării sumelor, prin propunerea unui amendament: „Exista o mare nemulţumire în rândul primarilor liberali, sumele pe care ni le-aţi prezentat sunt alocate pe criterii politice, cine citeşte această listă îşi dă seama care sunt localităţile cu primari PSD şi care cu primari PNL, în sensul că cele care au primari PNL au cele mai mici sume. Am venit cu propunerea ca ce se depăşeşte de 35.000 lei, de exemplu Amărăşti are 40.000 lei să se repartizeze la localităţile cu sume mai mici”, a declarat consilierul PNL Gică Păsat..
Constantin Rădulescu: „Nu am ţinut cont de culoarea politică, nu privim bugetul prin carnetul de partid al primarilor”
În replică, preşedintele Constantin Rădulescu a declarat că nu susţine o astfel de propunere, venind cu argumente solide în ceea ce priveşte modul de repartizare a sumelor către UAT-uri: „Nu susţin această propunere a domnului Păsat, pentru că, dacă ar fi fost aşa cum doreaţi dvs. liberalii primeau mai nimic cum primeau pesediştii pe vremuri şi pesediştii primeau, ca să zic aşa, sume exorbitante. Nu am ţinut cont de culoarea politică, am ţinut cont de problemele cu care se confrunta în mod real comunităţile şi nu am privit şi nu privim bugetul prin carnetul de partid al primarilor. Nu susţin această propunere, pentru că nu este reală. Bugetul s-a împărţit legal şi în funcţie de nevoile comunităţilor”, a replicat preşedintele CJ, Constantin Rădulescu.
Liberalii Samoil Vâlcu şi Roxana Calina Roşu, vot alături de PSD
Amendamentul liberalilor a fost supus la vot, conform procedurii, însă nu a trecut de votul consilierilor judeţeni, adunând doar 11 voturi pentru, din totalul de 33. Surprinzător, şi de această dată, consilierii PNL Samoil Vâlcu şi Roxana Calina Roşu au votat alături de coaliţia PSD-PER-ALDE, semn că divergentele acestora cu preşedintele Cristian Buican nu s-au rezolvat. Mai mult decât atât, se pare că încercarea de excludere din PNL pe motiv că au votat alături de PSD în Consiliul Judeţean, punând interesele personale înaintea intereselor partidului, a fost anulată de instanţă de judecată, respectiv de Tribunalul Vâlcea, în urmă cu două săptămâni. Deciziile sunt executorii, dar nu definitive, ele putând fi atacate cu recurs la Tribunalul Vâlcea. Astfel că, cei doi consilieri „rebeli” rămân pe scaunele de consilieri judeţeni, cel mai probabil, până la finele mandatului.
Ramona BĂLTEANU