Alexandru Dediu: „Vom avea o campanie care se va axa pe fapte”

C

Primarul comunei Păuşeşti Măglaşi, Alexandru Dediu a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat stadiul proiectelor aflate în derulare, în localitate. Ce spune primarul despre buget, cum va reuşi să asigure partea de cofinanţare a proiectelor, ce reprezintă transferul finanţării asistenţei sociale către administraţiile locale şi dacă alegerile europarlamentare din 26 mai sunt test pentru partidele politice, pentru bătălia care va fi în toamnă, la alegerile prezidenţiale, aflăm în rândurile de mai jos.

Impact real: Pe ce buget se va baza comuna Păuşeşti Măglaşi anul acesta şi ce impact va avea transferul finanţării asistenţei sociale către administraţiile locale?

Alexandru Dediu: Sunt mai mâhnit ca niciodată, fiindcă bugetul de anul acesta ne va acoperi doar cheltuieli curente. Prin urmare, ideea de a pune cheltuielile cu asistenţa socială în sarcina autorităţilor locale în schimbul creşterii cotelor din impozitul pe venit cu 60% este o nedreptate la adresa noastră, venită din partea administraţiei de la Bucureşti. Sau, altfel spus, cu o mână ne-a dat, cu cealaltă ne-a luat. Anul acesta vom avea în localitate investiţii zero cu fonduri alocate din bugetul local. În situaţia aceasta comunitatea va fi cea care suferă, iar noi vom fi traşi la răspundere pentru că nu ne vom putea duce la bun sfârşit proiectele propuse din buget. Vom fi nevoiţi să alocăm bani atâţia câţi sunt, fiindcă împrumut pentru proiecte nu voi face, nu sunt de acord, chiar dacă statul ne dă această oportunitate prin noul program guvernamental, Fondul Suveran de Investiţii. Nu vreau să împovărez primăria, iar mai târziu să fiu criticat că am lăsat o administraţie creditată la bănci.

Impact real: Cum vă veţi descurca astfel încât să plătiţi cofinanţarea la proiectele aprobate?

Alexandru Dediu: Avem planuri, avem strategii, iar pentru fiecare proiect pe care l-am accesat, primul lucru care m-a interesat a fost procentul de cofinanţare pe care primăria trebuie să-l susţină. Prin urmare, proiectele pe care le avem în prezent au cofinanţări în procent de numai 2%. Gândirea mea a fost să mă întind atât cât îmi este plapuma. Dacă sumele pentru cofinanţări au valori mari, care depăşesc puterea noastră financiară estimată la începutul anului, am ales să nu fac acel proiect prin programul respectiv, dar am căutat să identific alte soluţii de finanţare, unde partea de cofinanţare să fie acceptabilă.

Impact real: Ce investiţii aveţi în derulare, la Păuşeşti Măglaşi?

Alexandru Dediu: Prin programul guvernamental PNDL-2 avem trei proiecte, unul pentru modernizarea şcolii de la Valea Cheii, investiţie la care se lucrează în prezent. În cadrul proiectului sunt incluse lucrări pentru reabilitarea întregii locaţii: interior şi exterior, inclusiv se va realiza o extindere a clădirii, în care este inclusă amenajarea grupurilor sanitare. Al doilea proiect cuprinde reabilitarea dispensarului uman, locaţie unde se lucrează deva, iar cel de-al treilea proiect este pentru extinderea reţelei de alimentare cu apă în satul Coasta, pe o distanţă de 4 kilometri, fiind şi ultima zonă unde nu aveam alimentare cu apă. Aceste lucrări s-au finalizat, au mai rămas de montat pompele. Prin Compania Naţională de Investiţii avem reabilitarea şi modernizarea căminului cultural, investiţie care se va finaliza şi ea, în maxim o lună, iar de Paşti se vor inaugura lucrările de construire a podului din satul Pietrari, peste răul Olăneşti. Cu fonduri europene se va amenaja un centru medical modern. Vom avea, în cadrul acestui proiect şi dotarea centrului cu un ecograf ultramodern, aparatură de fizioterapie, aparatură medicală modernă. Va fi un centru medical pentru persoane vârstnice, vom avea un medic şi două asistente, cu maşină în dotare şi care se vor deplasa şi pentru tratamente la domiciliu. Totodată, am concesionat un teren unei firme care vrea să construiască aici un spital de recuperare medicală de ultimă generaţie.

Impact real: Care sunt priorităţile propuse în materie de proiecte, în această perioadă?

Alexandru Dediu: Din păcate, din bugetul local putem acoperi doar cheltuielile curente. Cu toate acestea, vom continua lucrările de modernizarea a trotuarelor, pentru cei 5 kilometri care au mai rămas de realizat. Avem banii alocaţi pentru acest proiect din economiile de anul trecut. Anul acesta ni s-a promis că sumele care ni se vor aloca pentru fiecare locuitor vor fi suficiente pentru asigurarea bugetului minim de funcţionare pentru anul 2019. Ni se dau 1000 de lei pe locuitor pentru unităţi administrativ-teritoriale care au statut de comună. Noi am primit 3 miliarde de lei de la bugetul satului, asta în timp ce, potrivit ultimului recensământ, la în Păuşeşti Măglaşi sunt 4000 de locuitori.

Impact real: Guvernul a lansat ideea de a finanţa introducerea reţelei de gaze în localităţi. Reprezintă aceste utilităţi o prioritate pentru Păuşeşti Măglaşi?

Alexandru Dediu: Şi noi lucrăm la întocmirea documentaţiei de extindere a reţelei de gaze naturale pentru 15 kilometri. Localitatea Păuşeşti Măglaşi beneficiază de sistem de gaze, dar continuăm investiţia de extindere a reţelei, mai ales că există foarte multe solicitări din partea localnicilor. Extinderea reţelei de gaze este o nevoie acută în localitate. Gospodăriile care nu sunt branşate la actuala reţea sunt încălzite cu lemn. În urma măsurilor dure luate în ultima perioadă pentru salvarea pădurilor lemnul a devenit foarte scump, iar viitorul pentru această formă de încălzire nu sună prea bine. În asemenea condiţii, considerăm că soluţia la această problemă acută este extinderea gazului în zonă. Aşa putem salva tăierea masivă de arbori, creştem confortul necesar cetăţenilor, dar, în acelaşi timp, se dezvoltă şi posibilitatea investiţiilor în localitate.

Impact real: Când vor putea beneficia localnicii şi de reţeaua de canalizare?

Alexandru Dediu: Avem deja sistem de canalizare în comună, pe o lungime de 12 kilometri, dintre care 9 kilometri de-a lungul drumului naţional şi încă 3 kilometri din zona centrală, de la Valea Cheii până la hotarul cu Cheia, tot printr-un proiect derulat prin Apavil. Vor mai urma şi alte lucrări, prin ADI Apa Vâlcea. Ni s-au promis încă 34 de kilometri de canalizare, este un proiect care se va derula cu fonduri europene, în valoare de 4,6 milioane de euro. Din păcate proiectul s-a împotmolit, iar cofinanţarea este cea mai mare problemă în implementarea acestui proiect. Statul nu are banii de cofinanţare, cei 35%. După aprobarea studiului de fezabilitate, cea mai mare problemă este partea de cofinanţare în primă fază de 10%, adică aproape 20 de milioane de euro pentru implementarea proiectului, bani pe care operatorul Apavil se pare că nu îi are. Alocarea fondurilor pentru cofinanţare reprezintă singura şansă ca acest proiect să poată începe.

Impact real: Alegerile europarlamentare care vor avea loc în această primăvară sunt un test pentru bătălia politică de la prezidenţiale?

Alexandru Dediu: Campania aceasta va da trendul, se va stabili clar care sunt procentele electorale ale partidelor, se va dovedi ierarhia. PNL are o listă solidă, cu oameni de calitate, iar Rareş Bogdan este un câştig pentru liberali şi pentru România. Vom avea o campanie care se va axa pe cine suntem noi, liberalii, ce vrem, ce iniţiem şi ce propunem. r

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *