Gabriel Năstăsescu: „Sezonul de schi se va deschide atunci când vremea va permite”

Claudia ŞCHIOPU

Primarul staţiunii Voineasa, Gabriel Năstăsescu, a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat stadiul proiectelor aflate în derulare pe raza localităţii pe care o administrează, precum şi planurile de viitor pentru dezvoltarea infrastructurii în staţiune. În ce stadiu sunt demersurile privind administrarea domeniului schiabil, dar şi care sunt priorităţile în materie de proiecte, aflăm în rândurile de mai jos.

Impact real: În ce stadiu este darea în administrare a domeniului schiabil, astfel încât, şi anul acesta, staţiunea Voineasa să fie o destinaţie care nu trebuie ratată de iubitorii sporturilor de iarnă?

Gabriel Năstăsescu: Primăria Voineasa a scos la licitaţie administrarea domeniului schiabil. Singurul operator care pare interesant, până la această dată este Acomin Deva. După răspunsul pe care l-am dat clarificărilor cerute, zilele acestea urmează să licităm administrarea pârtiei de schi, pentru care suntem dispuşi să plătim preţul de 311,560 mii de lei lunar, fără TVA. Dacă nu se va prezenta nici un ofertant până pe data de 25 septembrie, aceasta fiind data limită a licitaţiei, atunci vom acorda administrarea domeniului schiabil printr-o negociere directă, unui singur operator. Prin urmare, la negocierea directă poate să vină oricine, dar care se poate plia condiţiilor impuse în caietul de sarcini. Eu sper să vină o societatea serioasă la oferă, chiar şi societatea Acomin Deva, pe ei i-am văzut interesaţi, au cerut în acest sens inclusiv clarificări. De la deschiderea domeniului schiabil şi până în luna mai a anului curent administrarea pârtiei Transalpina Schi Resort a fost făcută tot de firma constructoare, Acomin Deva. Operatorul care participă la licitaţia privind administrarea pârtiei va trebui să vină cu personal calificat, aşa cum impune caietul de sarcini. Prin urmare, dacă nu se prezintă nimeni la licitaţie se trece la negocierea directă, dar care nu poate depăşi preţul stabilit. Ofertanţii trebuie să negocieze, dacă vor să ia în administrare pârtia sub preţul nostru, pentru că aici este vorba despre plata unei sume din partea noastră către ei, aşa că preţul cel mai mic va câştiga. Pe lângă toate acestea, va trebui să mai închei un contract cu o altă societate, privind repararea utilajelor. Societatea respectivă trebuie să intervină în momentul în care se întâmplă ceva la gondolă, de exemplu, fiindcă cei care operează domeniul schiabil nu au prins în caietul de sarcini şi service-ul utilajelor. Operatorul care va administra domeniului schiabil poate să facă doar micile reparaţii, problemele majore trebuie să le facă o altă societate de service prin care facem şi achiziţia directă de la firma Liner, pentru piese. De restul ne vom ocupa noi, primăria: de parcare, combustibili, tichete şi casierie.

Impact real: Demersurile pentru administrarea pârtiei de schi se vor finaliza la timp?

Gabriel Năstăsescu: Suntem în toiul pregătirilor pentru noul sezon de schi din această iarnă. Demersurile în vederea licitaţiei privind administrarea domeniului schiabil vor decurge fără probleme, iar sezonul de schi se va deschide atunci când vremea va permite, nu se pune în discuţie să nu fie deschise pârtiile. Important este să vină cineva la licitaţie, să ningă cât mai repede şi să avem temperaturi scăzute, pentru a putea face zăpadă artificială acolo unde este necesar.

Impact real: Primăria Voineasa are posibilitatea administrării domeniului schiabil?

Gabriel Năstăsescu: Se poate doar printr-un parteneriat cu Consiliul Judeţean, ceea ce este foarte greu. Noi avem o societate constituită, dar Noul Cod Fiscal nu ne dă voie să o folosim, fiindcă ne obligă să trecem activele. Lucrarea finală a domeniului schiabil nu a fost recepţionată, aşa că nu pot să transmit activele societăţii respective. Sunt făcute doar recepţiile parţiale, dar recepţia definitivă nu am făcut-o, pentru că trebuie să plătim 4,400 miliarde de lei la Inspectoratul de Stat în Construcţii, bani pe care nu-i avem. În situaţia aceasta, nu se poate face recepţia domeniului schiabil decât după ce achităm întreaga sumă către ISC, şi nici nu pot să o administrez domeniul schiabil prin societatea primăriei. Totul porneşte de la bani, asta este problema. După recepţia finală, pârtia intrată în domeniul public este înregistrată contabil, în urma recepţiilor parţiale care s-au făcut, dau nu o putem trece în domeniul public. Toată lumea aşteptă să se facă recepţia finală, inclusiv constructorul, fiindcă nu poate să îşi ia garanţiile care se dau după un an de la data recepţiei finale. Nu voi lăsa, totuşi, lucrurile să treneze prea mult timp, dar singura variantă este ca, din banii pe care îi vom strânge anul acesta, să plătim taxa către ISC.

Impact real: Ce alte probleme nu aţi reuşit să rezolvaţi în ultimii ani, deşi v-aţi propus acest lucru?

Gabriel Năstăsescu: Dacă nu am fi avut procesul cu Primăria Vaideeni pentru golul alpin, acel mare proiect Adventure Park, astăzi era în plină desfăşurare proiectul. Proiectul este încă la Ministerul Turismului, dar nu putem să-l demarăm, fiindcă terenul pe care trebuia să se realizeze investiţia este în instanţă. Se va pierde finanţarea acestui mare proiect, fiindcă nimeni nu are curajul să anuleze un ordin de prefect care oricum este dat ilegal. Prin acel ordin de prefect, localitatea Vaideeni a intrat în posesia terenului. Dacă nu exista acest ordin, Primăria Vaideeni nu putea să intre în posesia terenului. Au fost foarte multe greşeli făcute la data respectivă, la nivelul Instituţiei Prefectului, pentru că erau obligaţi să depună documentele la UAT-ul pe raza căruia se afla suprafaţa respectivă de teren, adică la Primăria Voineasa. Documentele s-au depus la Primăria Vaideeni, după care s-au dus direct la prefect, iar prefectul le-a dat ordin. Primăria Voineasa nu a fost înştiinţată despre acest ordin dat de prefect pentru golul alpin, o suprafaţă de teren care este pe raza UAT Voineasa. În document scrie că acest gol alpin a fost dat în folosinţă în anul 1945 localităţii Vaideeni, dar că nu a fost împroprietărită deoarece cetăţenii din acea zonă aveau un număr mare de animale. Prin urmare, nu se poate confunda proprietatea cu folosinţa, fiindcă nu este acelaşi lucru. În prezent am făcut recurs, fiindcă Primăria Vaideeni a câştigat la Judecătoria Piteşti. Acest proces este unul dintre multele piedici pe care le are localitatea Voineasa în ceea ce priveşte dezvoltarea staţiunii, în mod special demararea privind proiectului Adventure Park.

Impact real: Care consideraţi că sunt principalele dumneavoastră realizări în acest mandat, şi, în acelaşi timp, ce aţi trece la capitolul nereuşite?

Gabriel Năstăsescu: Au trecut trei ani din acest mandat, şi pot spune că sunt mulţumit. S-a terminat domeniul schiabil, s-au asfaltat străzile din Voineasa, cu toate că a fost un proiect pe care l-am preluat. În prezent se lucrează la

reabilitarea unui pod peste pârâul Voineşiţa şi la asfaltarea unei străzi. Acestea sunt proiecte realizate cu bani prin PNDL-2, care se vor finaliza în această lună. Am depus şi la Fondul Suveran de Investiţii un proiect pentru reabilitarea podului din punctul „De la Piaţă” şi asfaltarea unui drum comunal, DC 175, pe o lungime de 1,7 kilometri. Ambele proiecte însumează aproximativ 30 de miliarde de lei vechi. Pe lângă aceste proiecte noi mai avem finalizate documentaţiile pentru reabilitarea unui alt pod şi asfaltarea unei străzi, documentaţii pe care nu avem unde să le depunem în vederea finanţării. O altă documentaţie finalizată pentru care căutăm sursă de finanţare este reabilitarea căminului cultural. La capitolul nereuşite este proiectul care putea schimba radical imaginea staţiunii Voineasa, dar pentru care am pierdut finanţarea. Documentaţia proiectului este viabilă, dar pentru o altă sesiune de depunere privind finanţarea. Era un proiect în valoare de 5 milioane de euro, din fonduri europene.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *