Dumitru Pirneci: „Mai presus decât cinstea şi omenia nu există nimic pe lumea aceasta”

Claudia ȘCHIOPU

Primarul localităţii Budeşti, Dumitru Pirneci, a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat stadiul proiectelor aflate în derulare pe raza localităţii pe care o administrează, precum şi planurile de viitor pentru dezvoltarea infrastructurii. Ce s-a realizat în localitatea Dănicei pe linia integrării europene, dar şi care sunt priorităţile în materie de proiecte, aflăm în rândurile de mai jos.

Impact real: Aveți un stagiu impresionant la cârma primăriei, ceea ce înseamnă că ați cucerit încrederea oamenilor. Cum trebuie să fie un primar bun?

Dumitru Pirneci: Comunitatea are încredere în mine şi eu sunt alături de ei indiferent de oră sau zi. Când cineva din localitate îmi cere ajutorul, mă fac „luntre şi punte”, și trebuie să-l ajut. Nu există pentru mine cuvântul nu se poate, atâta timp cât ajutorul cerut de cetăţean ţine de mine. Sunt alături de locuitori, iar ei sunt alături de mine, şi Dumnezeu m-a ajutat. Am reuşit să aduc comuna dintr-un loc unde nu era nimic, unde nu exista un metru de asfalt, iar apa era un vis, în rândul celorlalte localităţi. Când am preluat frâiele acestei localităţi nu ştiu dacă mai exista comună fără primărie, dar noi nu aveam o astfel de locaţie. Cu toate acestea, primul proiect pentru care am întocmit documentaţia a fost înfiinţarea reţelei de apă, apoi asfaltarea drumurilor și, concomitent, am atras fonduri pentru reabilitarea şcolilor. Îmi aduc aminte că, la şcoala din centru, iarna intra zăpada prin geamurile crăpate, iar pardoseala era putredă şi mucegăită. Astăzi toate locaţiile sunt primitoare şi modernizate, dar , din păcate numărul copiilor este în scădere, abia dacă mai avem 125 de copii, iar acest lucru este o problemă destul de gravă. În localitate sunt construite şase şcoli, dar funcţionale mai sunt doar două şi, dintre acestea, cred că foarte curând va mai rămâne o singură şcoală.    

Impact real: Care este starea drumurilor comunale, fiindcă în mare parte oamenii nu mai acceptă să meargă prin noroi pe drumurile comunale?

Dumitru Pirneci: Avem depus la Fondul de Dezvoltare Instituțională un proiect de asfaltare a drumurilor comunale pe o lungime de 7,8 kilometri. Pot spune că este cel mai important proiect al meu, ca primar al acestei localităţi. Este un drum important, care leagă localitatea Dănicei de comuna Vitomireşti, pornește din DJ 678 E- Lăunele de Jos – Ciuta – Vitomireşti. Tot în acest proiect intră în vederea asfaltării drumul comunal  Valea Scheii – Cuca, dar şi alte mici crâmpeie de drumuri, care, toate însumate, ajung la aproximativ 8 kilometri. Am speranţa că acest drum va deveni realitate, fiindcă am semnat contractul de finanţare. Cu muncă și cu multe drumuri la Bucureşti şi insistenţe, până nu am văzut acest proiect aprobat, nu am avut linişte. Lucrările sunt deja licitate, s-a desemnat constructorul, și aşteptăm să dăm startul lucrărilor. Un alt proiect pe care l-am depus la FDI în vederea finanţării este eficientizarea iluminatului public.

Impact real: Ce alte probleme locale ați reușit să rezolvați, în ultimii ani?

Dumitru Pirneci: O altă prioritate pentru mine este drumul judeţean 678B care face legătura între Cuca, judeţul Argeş şi comuna Vitomireşti, judeţul Olt. Drumul străbate localitatea Dănicei de la un capăt la altul, pe o lungime de 9 kilometri. În prezent, din totalul acestui drum s-au asfaltat 1,2 kilometri şi urmează să se mai asfalteze încă un kilometru, în această perioadă, de Consiliul Judeţean. Sper, indiferent cine va fi preşedintele Consiliului Judeţean – fiindcă voi lua un scaun şi voi sta la uşa preşedintelui -, să se asfalteze întreg drumul judeţean 678B, fiindcă mai rămân de asfaltat 7 kilometri. Sper ca acest lucru să se facă anul viitor, pentru că localitatea Vitomireşti a asfaltat drumul până la limita cu localitatea noastră, iar localitatea Cuca are prinsă în program asfaltarea acestui drum pe întreaga lungime, cât străbate localitatea, până la limita cu Dănicei. În situaţia aceasta nu pot să stau cu mâinile în sân, şi Dăniceiul să nu aibă acest drum asfaltat.

Impact real: Cum caracterizaţi relaţiile dintre administrația locală din Dănicei și autorităţile judeţene?

Dumitru Pirneci: Pot spune că preşedintele Consiliului Judeţean, Constantin Rădulescu, nu a ţinut cont de culoarea politică a primarului.

DJ 678E, un drum pe o lungime 8 kilometri era drum de pământ, iar până în anul 2004 se mergea pe acolo cu cizmele de cauciuc primăvara, când se dezgheţa zăpada. Pe acest drum nu treceau două căruţe una pe lângă cealaltă, iar acum pot să circule și tirurile. Astăzi drumul este asfaltat, cu rigole şi gabioane amenajate pentru protejarea malurilor, arată mai bine ca Transfăgărăşanul. Şi acum Consiliul Judeţean a mai asfaltat o porţiune din acest drum judeţean, de la kilometru 3 + 400, unde s-a stabilizat o zona, fiindcă era o alunecare de teren care afecta drumul. Mai mult, noi nu avem probleme cu întreţinerea acestui drum judeţean în aceea ce priveşte plombările, întotdeauna s-au făcut de două ori pe an. În tot acest timp, colaborarea Primăriei Dănicei a fost una foarte bună cu toţi preşedinţii Consiliului Judeţean Vâlcea, ne-au ajutat foarte mult, indiferent de culoarea politică a mea. A fost uşa deschisă de fiecare dată la Consiliul Judeţean, iar problemele pe care le-am avut legate de comunitate s-au rezolvat. Eu am simțit că, în limita posibilităţilor, comuna Dănicei nu a fost uitată.    

Impact real: Localitatea Dănicei este predispusă alunecărilor de teren care s-au activat în urma precipitaţiilor abundente. În ce măsură aţi reuşit să stabilizaţi respectivele zone?

Dumitru Pirneci: În ultimii ani, în localitate s-au produs alunecări de teren, ploile abundente au făcut ravagii, iar versanţii au luat-o la vale. Au fost situaţii destul de grave, dar, de fiecare dată, am făcut procese verbale pe care le-am transmis instituţiilor abilitate. În prezent este în plină reconstrucţie un pod în satul Dobreşti, în punctul „La Preda”, peste pârâul Trepteanca, pe drumul comunal 181A, care a fost distrus de ape în procent de 70%. Pentru această investiţie ni s-au alocat 11 miliarde de lei vechi. Practic, construim un nou pod pe care au acces inclusiv maşinile de tonaj greu. Tot cu bani alocaţi pentru situaţii de urgenţă mai avem un podeţ în satul Dealul Schieiului, punctul „Urzica”. Pentru toate celelalte zone afectate de ploi lucrările s-au finalizat, iar alunecările de teren s-au stabilizat.   

Impact real: Care este secretul acestei administrări eficiente și cu rezultate?

Dumitru Pirneci: Eu nu stau în birou, fiindcă activitatea mea este pe teren, în localitate, alături de comunitate. Când un cetăţean intră în primărie sunt primul care-i află problema şi, în limita legalităţii, trebuie să-i găsim soluţia. Am mare noroc fiindcă, în primărie, cu toţii suntem o echipă. Când cetăţeanul vine la primărie să îşi rezolve o problemă, nu este plimbat de la „Ana la Caiafa”, problema lui trebuie sa fie rezolvată cât se poate de repede, chiar în acea zi, nu mai vine şi a doua zi la primărie fiindcă are și el problemele lui, acasă sau la serviciu. Fac echipă foarte bună cu viceprimarul Mihai Cernătescu, în interesul proiectelor care sunt deja implementate, dar şi pentru cele care urmează să fie puse în practică, pentru ca locuitorii comunei să simtă că localitatea Dănicei se schimbă în bine. Sunt primar la al patrulea mandat, şi pot spune că, în prezent, în această primărie cu toţii formăm cea mai performantă echipă.

Impact real: Ce s-a realizat în localitatea dumneavoastră pe linia integrării europene?

Dumitru Pirneci: Am reuşit să atragem bani europeni pentru construirea unui Centrul de asistenţă socială modern, care va avea dotări la standarde europene. Investiția se va derula cu fonduri europene, prin Grupul de Acțiune Locală „Oltul Puternic”. Realizarea face parte dintre proiectele integrate cu componentă prioritară, destinat persoanelor vârstnice cu probleme sociale.

Proiectul este aprobat în vederea finanţării, urmează să demarăm licitaţia. Problema este că în momentul în care noi am făcut proiectul erau alte preţuri , și între timp preţurile s-au modificat. Modificările pe care trebuie să le facem în proiect nu fac decât să ţină în frâu demersurile investiţiei. Cu toate acestea, vom scoate în scurt timp lucrarea la licitație, în vederea desemnării constructorului. Astfel se va construi din temelii o clădire nouă, în centrul localităţii, având o suprafaţă de 620 de metri pătrați. Proiectul are o valoare de 73 de mii de euro, iar locaţia va avea o capacitate de 54 de persoane, cu toate spațiile aferente: sală de conferințe, cabinete medicale, saloane și cabinete specifice pentru personal. Zilnic, bătrânii îşi vor petrece timpul aici, vor socializa, se vor îndepărta de griji şi singurătate, urmând ca, pe toată perioada implementării proiectului, toate persoanele vârstnice din localitate să beneficieze de serviciile oferite la centrul de zi. În sprijinul persoanelor vârstnice care nu se pot deplasa, primăria va pune la dispoziţie un mijloc de transport, care îi va transporta de acasă la centru şi retur, la sfârşitul programului. Centrul va pune la dispoziţie toate serviciile pentru toţi cei care sunt în necaz, care sunt trişti şi nu au pe nimeni, pentru că această izolare este mai grea decât lipsa de mâncare. Aici vor avea într-adevăr posibilitatea să se regăsească cu toţii. Vor petrece timpul împreună, vor socializa, vor juca rummy, şah, fiecare ce se va pricepe și vor avea parte de consiliere specializată. Putem spune, întăriți în convingerea şi nu greșim, că va fi unul dintre primele centre sociale de asemenea factură din judeţ, şi sunt mândru de acest lucru.

Impact real: Cât de importantă este apartenenţa la un partid politic, pentru un primar?

Dumitru Pirneci: Am o colaborare foarte bună cu preşedintele Consiliului Judeţean, Constantin Rădulescu, iar, pe parcursul acestor mandate, toţi preşedinţii Consiliului Judeţean Vâlcea au sprijinit localitatea Dănicei, şi, de ce să nu spun, şi miniştrii secretari de stat, toate instituţiile abilitatea ale statului la care eu am apelat mi-au deschis uşa, am fost primit şi au răspuns prompt la nevoile comunităţii din Dănicei. Eu cel mai bine fac administraţie şi „politica” cetăţeanului meu, iar mai presus decât cinstea şi omenia nu există nimic pe lumea aceasta. Foarte curând finalizez cel de-al patrulea mandat, şi aş putea să mă retrag cu mândre, fiindcă las ceva în urma mea, şi nu o spun cu modestie, dar oamenii mă îndeamnă să-mi continui activitatea cu încă un mandat.

Impact real: Cum caracterizaţi acest mandat care se încheie peste şase luni, în câteva cuvinte?

Dumitru Pirneci: Când am preluat frâiele acestei localităţi, în urmă cu aproximativ 15 ani erau situaţii în localitate când se puneau patru boi la o căruţă ca să o scoată din noroi. Atunci le promiteam cetăţenilor că vom asfalta şi nu credeau că în vârful acela de deal va exista apă la robinet şi asfalt până la poartă, iar cei de la Consiliul Judeţean nu ştiau bine atunci unde este localitate Dănicei. Am fost foarte ambiţios şi am reuşit. Întotdeauna am fost pe primul loc, am fost lider. Înainte de a ocupa funcţia de primar am lucrat în cadrul silviculturii, unde, de fiecare dată eram dat exemplu. În 1989, dacă nu venea Revoluţia eram propus pentru a mi se decerna titlul de „Erou al Muncii Socialiste” ceea ce însemna o mare onoare şi asta fiindcă întotdeauna ambiţia a fost foarte mare. Dacă nu ai o ţintă și nu gândeşti în viitor, faci umbră degeaba pământului. Toate mandatele au fost bune, fiindcă am muncit, şi las ceva în urma mea.

Foto primar

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *