Gabriel Ţolea: „Este necesară o simplificare a absorbției fondurilor europene”

Aglomerarea populaţiei pe o suprafaţă mică, existenţa unui drum naţional, apropierea unei gări sau investitori puternici sunt doar câteva dintre condiţiile pe care nu le vor îndeplini niciodată comunele risipite pe vârful muntelui.
Localitatea vâlceană Mălaia a resimţit acut impactul absurd al acestor condiţii pentru accesarea proiectelor europene care au făcut ca de fiecare dată ca punctajul maxim să fie greu de atins atunci când primarul Gabriel Ţolea a depus, în vederea finanţării, documentaţia proiectului.
Primarul speră ca, măcar în viitorul exerciţiu financiar, negociatorii României să dea o şansă comunelor aflate la altitudine privind absorbţia fondurilor europene pentru dezvoltarea zonelor, acest lucru fiind reprezentativ pentru turiştii care le caută:
„În privinţa accesării programelor europene consider că este necesară o simplificare a absorbției fondurilor europene şi a condiţiilor impuse, astfel încât autoritățile locale să aibă șansa de a atrage bani europeni. După o experienţă destul de neplăcută, rămân totuşi optimist în ceea ce priveşte modernizarea căminul cultural din localitate, chiar dacă răspunsul de la AFIR a căzut ca un trăsnet, la acea dată. Le-am pus cruce banilor europeni, speranţele sunt zero, m-am reorientat privind acest proiect spre Compania Naţională de Investiţii, iar alte programe europene nu se deschid. Nu înţeleg cum un proiect este declarat eligibil, dar fără finanţare. Şi acest aspect l-au întâmpinat toate primăriile. Prin urmare nu sunt bani europeni , altfel era normal să îmi finanţeze proiectul. Consider că sunt anumite lucruri în neconcordanţă. Singura şansă de atragere a fondurilor europene este Grupul de Acţiune Locală, prin intermediul căruia s-a amenajat un teren sintetic. Primăria Malaia face parte din GAL „Castra Traiana”, fiind prima achiziţie de acest fel”, a declarat primarul Gabriel Ţolea.