Majorarea tarifelor la salubrizare, respinsă din nou în Consiliul Local

În cadrul şedinţei extraordinare a Consiliului Local din 7 februarie a reapărut în discuţie majorarea tarifelor gunoiului menajer pentru populaţie, propunere depusă de firma de salubrizare Romprest. Societatea Romprest a transmis două solicitări către Consiliul Local Râmnicu Vâlcea în vederea majorării de preţ dorite de aceştia. Motivul pentru care societatea vrea modificarea tarifelor este pentru că anul 2020 a venit cu cheltuieli mult mai mari de personal, ca urmare a majorării salariului minim. Aceste lucruri se regăsesc în fişa de fundamentare care a fost transmisă spre a fi analizată în Consiliul Local. La prima şedinţă a anului 2020, Romprest a venit cu propunerea majorării tarifelor pentru persoanele fizice de la 8.88 lei/persoană/ lună la 12,46 lei/persoană/lună, iar pentru persoanele juridice la suma de 770 de lei/tonă. După ce prima propunere nu a trecut, la cea de-a doua şedinţă a primăriei, firma de salubritate a venit cu o altă propunere de preţ, aceea de a plăti 11.84 lei/persoană fizică /lună, 770.40 lei/tonă pentru persoanele juridice, iar în acest preţ intră colectarea, transportul şi tratarea deşeurilor în amestec. Pe lângă majorarea din urmă a preţului, firma de salubritate doreşte ca primăria să plătească o subvenţie de 51.629 de lei/an, sub forma unei contribuţii pentru economia circulară.

În nici una dintre cele două şedinţe nu s-a aprobat această majorare, iar consilierul local Remus Grigorescu a ţinut să menţioneze faptul că, „prevederea legală potrivit căreia energia circulară trebuie suportată de contribuabil, după părerea mea nu este echitabilă, atâta timp cât se practică o rată de profitabilitate atât de mare. Din nota de fundamentare reies anumite resurse de unde se poate scoate o sumă cu mult mai mică. Cred că cei de la Romprest ar trebui să scadă preţurile, pentru a putea avea  rată de fezabilitate mai mică, astfel încât să permit o creştere cât de cât suportabilă de cetăţean. Prin această propunere pe care dumneavoastră o faceţi, iar noi ar trebui să o preluăm s-ar putea să avem cu toţii o problemă, pentru că se poate interpreta ca fiind o subvenţie.”, a spus Remus Grigorescu.

Primarul şi consilierii locali nu au aprobat propunerea nici de data aceasta, primarul susţinând că pentru persoanele fizice trebuie realizat un preţ care să nu depăşească 10 lei, cu toate cheltuielile aferente. Până se vor rezolva problemele cu tarifele mari cerute de firma Romprest, primarul a anunţat că, dacă firma de salubritate nu va mai asigura curăţenia oraşului, colectând gunoiul, primăria este pregătită să preia această sarcină, în scopul ajutării cetăţenilor municipiului.

Elena BUDI

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *