Constantin ALECA: „Redeschiderea Spitalului orăşenesc Bălceşti este pe drumul cel bun”

Fondurile guvernamentale pentru dezvoltarea oraşului Bălceşti s-au dovedit ineficiente, astfel încât prioritatea administraţiei locale din Bălceşti o reprezintă acum proiectele cu finanţare europeană. Despre implementarea acestora la nivelul oraşului ne-a vorbit Constantin Aleca, primarul oraşului Bălceşti, afirmând că sunt unica şansă de a reconstrui aşezarea. Alesul local ştie că pentru absorbţia fondurilor care provin de la Uniunea Europeană trebuie multă muncă şi implicare şi o accelerare a documentaţiilor pentru obţinerea sigură a finanţărilor, dar este dispus să îşi asume tot acest efort, pentru comunitatea locală.

În interviul acordat cititorilor Impact real, primarul Constantin Aleca a prezentat stadiul proiectului privind redeschiderea spitalului din Bălceşti, dar şi epopeea acestui proiect aşteptat cu sufletul la gură de peste 50.000 de locuitori, câştigător într-o cursă care pare fără premii şi aprobat spre finanţare, după multe eforturi, la Compania Naţională de Investiţii.

Impact real: La final de mandat, cum aţi caracteriza aceşti ani la conducerea oraşului Bălceşti?

Constantin Aleca: Sunt foarte mulţumit de ceea ce am reuşit să realizez în acest mandat şi subliniez acest aspect chiar dacă, în tot acest timp am avut destul de multe frâne puse privind dezvoltarea oraşului, din cauza neînţelegerilor care au ţinut de închiderea Căminului de Bătrâni şi redeschiderea spitalului. A fost o perioadă când Primăria Bălceşti a avut, din această cauză, conturile blocate, fiind nevoiţi să plătim lunar 5% ca să le deblocăm pentru a putea efectiv să funcţionăm, dar şi să demarăm proiectele pe care le aveam în lucru. Spitalul era astăzi redeschis dacă nu erau frânele puse de cei 5 consilierii social-democraţi care s-au împotrivit cu vehemenţă redeschiderii spitalului. Prin urmare, această opoziţie ne-a dus la o întârziere de doi ani privind proiectul spitalului. În tot aceşti ani s-au acumulat la căminul de bătrâni aproximativ 9 miliarde de lei vechi datorie, plus fonduri care s-au alocat din bugetul primăriei pentru plata salariilor angajaţilor, alimente pentru beneficiari şi achitarea utilităţilor, care au dus la suma de 17 miliarde de lei vechi. Prin urmare, în toată această perioadă, din orgoliile nejustificate ale consilierilor PSD, doar pentru a pune frâne primarului, administraţia locală a cheltuit nişte bani pe care îi puteam direcţiona către multe alte investiţii în oraş. După ce beneficiarii au fost redistribuiţi către alte centre de îngrijire, mai mult de un an, ambele clădiri ale spitalului au stat goale, sub pază strictă, pentru că locaţiile respective deţin instrumentar în inventar de miliarde de lei. Nu s-a vrut în ruptul capului preluarea patrimoniu şi începerea demersurilor de reînfiinţare a spitalului, chiar dacă am iniţiat proiecte de hotărâre privind închiderea căminului.

Impact real: În această situaţie cât va mai dura până la redeschiderea spitalului din Bălceşti?

Constantin Aleca: În 2018, conducerea Consiliului Judeţean a venit cu propunerea de înfiinţare a unei secţii exterioare a Spitalului de Urgenţă Vâlcea şi abia atunci consilierii PSD au fost de acord să închidem căminul de bătrâni din punct de vedere juridic şi să ne ocupăm de redeschiderea centrului medical. Este binevenit şi acel centru de recuperare, dar în zonă este nevoie de spital. Oamenii au nevoie de un spital cu toate secţiile, aşa cum a fost cândva, iar când am depus documentaţia la Compania Naţională de Investiţii am depus-o sub denumirea de „spital”. Prin urmare, proiectul pentru reabilitarea, modernizarea, extinderea şi dotarea spitalului l-am depus noi, Primăria oraşului Bălceşti, la Compania Naţională de Investiţii. Pentru implementarea acestui proiect trebuie să parcurgem două etape. Prima etapă, cea de obţinere a documentaţiilor de avizare a lucrărilor de intervenţie cu avizele necesare s-a finalizat, urmează să le depunem la CNI, iar acest lucru se va întâmpla în cursul acestei săptămâni. După ce voi depune toate aceste documentaţii urmează proiectarea şi execuţia, iar, din acel moment, totul va depinde de Compania Naţională de Investiţii. Este adevărat că, pentru partea privind întocmirea studiilor preliminare predării amplasamentului finanţarea a fost alocată de la Consiliul Judeţean Vâlcea, în valoare de aproximativ 3 miliarde de lei vechi. Prin urmare, şi proiectul de reînfiinţare a spitalului îl voi trece la capitolul proiecte realizate, chiar dacă, din interesul sau inconştienţa unor consilieri PSD, demersurile în acest sens au bătut pasul pe loc, creând întârziere. În prezent suntem în linie dreaptă, iar cetăţenii trebuie să ştie că redeschiderea spitalului este pe drumul cel bun.

Impact real: Contează culoarea politică în obţinerea fondurilor de la stat?

Constantin Aleca: Nu pot să dau vina pe nimeni, fiindcă nu îmi stă în caracter, însă, în toată această perioadă, la fiecare rectificare bugetară, pentru oraşul Bălceşti s-au alocat zero lei. Mai mult, am fost retezaţi şi când a venit vorba despre finanţarea proiectelor depuse la Ministerul Dezvoltării, oraşul Bălceşti fiind ultimul pe lista de investiţii. Cele trei proiecte pe care le-am depus, fiind şi primele proiecte din istoria administraţiei locale Bălceşti, au vizat: asfaltarea drumurilor săteşti pe o lungime de 13,5 kilometri, drumuri care astăzi sunt pietruite sau de pământ, construirea unui pod şi a unei punţi, fiindcă treceau oamenii prin albia râului, iar al treilea proiect, extrem de important, prevedea amenajarea pieţei centrale. Dintre cele trei proiecte depuse ni s-a finanţat doar proiectul pentru construirea podului şi a punţii pietonale, o investiţie în valoare de 13 miliarde de lei vechi. Am fost ultimii din lista de finanţare a Guvernului PSD, la alocările de fonduri prin PNDL-2. Cred că este inadmisibil, dacă ne uităm că Ministerul Dezvoltării a alocat bani de ordinul miliardelor de lei pentru construirea unor grădiniţe cu program prelungit în comune unde abia mai sunt 60 de copii şi unde natalitatea este într-o scădere dramatică. Oraşul Bălceşti a avut până nu de mult şcoli unde grupurile sanitare erau în curte. Cu toate acestea, din punct de vedere investiţional am reuşit să mişcăm lucrurile.

Impact real: Până la final de mandat veţi reuşi să finalizaţi toate proiectele propuse?

Constantin Aleca: Fondurile guvernamentale pentru dezvoltarea oraşului Bălceşti s-au dovedit ineficiente, aşa că prioritatea mea o reprezintă acum accesarea proiectelor cu finanţare europeană. Astfel, am reuşit să atragem pentru Bălceşti 5 milioane de euro din fonduri europene. Prin acest proiect vor fi prinse în vederea amenajării şcoala din satul Otetelişu şi cea din Bălceşti.  Ambele şcoli vor fi modernizate din temelii şi dotate cu mobilier de ultimă generaţie. Pe lângă aceste două şcoli în proiect sunt prinşi în vederea asfaltării 11,3 kilometri de drumuri, pe o lungime de 2,7 kilometri se vor moderniza trotuarele din oraş, iar pe o lungime de 18 kilometri se vor amenaja rigole. Tot în cadrul acestui proiect se vor amenaja trei terenuri de sport sintetice şi unul cu gazon natural. Se va construi în satul Otetelişu o sală de festivităţi modernă, unde se vor putea ţine conferinţe şi se va amenaja un spaţiu recreativ dotat cu mobilier urban, sistem de irigaţii, iluminat public şi internet. Este un proiect integrat pe partea educaţională, cultural-recreativă şi pentru modernizarea infrastructurii rutiere. Fiind un proiecte amplu am fost nevoiţi să-l divizăm, astfel că fiecare lucrare în parte este scoasă la licitaţie separat, inclusiv lucrările fiecărei şcoli. Prin urmare, partea de asfaltare a drumurilor este într-o fază destul de avansată, s-a finalizat licitaţia şi s-a desemnat constructorul. Astfel, la finele lunii februarie vor începe lucrările pentru asfaltarea drumurilor comunale. Pentru partea de reabilitare a şcolilor proiectul este abia în faza de licitaţie privind proiectarea Şcolii Generale din Bălceşti şi a şcolii din satul Otetelişu, ceea ce înseamnă că lucrările pentru aceste două obiective vor începe, cel mai probabil, în toamnă.

Impact real: Care sunt perspectivele de dezvoltare ale oraşului Bălceşti în perioada care urmează ?

Constantin Aleca: În cei trei ani şi jumătate avem contracte finanţate de peste 304 miliarde de lei vechi, la care adăugăm alte noi proiecte aflate în implementare. Lucrăm la un nou proiect privind asfaltarea drumurilor comunale pe o lungime de 11 kilometri. Avem şi proiectul pentru asfaltare drumurilor de exploatare agricolă cu fonduri europene, în valoare de 37 de miliarde de lei vechi, pe o lungime de 5,4 kilometri, la care adăugăm şi cei 13 miliarde de lei vechi alocaţi prin PNDL-2. Nu în ultimul rând, avem proiectul de 5 milioane de euro, prin Axa 13, care va schimba integral imaginea oraşului Bălceşti. Cu granturi SEE şi norvegiene în valoare de 180 de mii de lei se va realiza proiectarea în vederea modernizării internatului de băieţi de la Liceul Petrache Poenaru. Noi sperăm să putem dezvolta oraşul cu ajutorul fondurilor nerambursabile. Echipa din primărie lucrează la mai multe proiecte pentru absorbţia fondurilor, din diferite surse, pentru dezvoltarea fiecărui sat.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *